AcasăSOCIALFermierii sunt disperați: Culturile s-au prăjit pe câmp!

Fermierii sunt disperați: Culturile s-au prăjit pe câmp!

Căldura excesivă ”arde” culturile pe câmp

Producția agricolă din acest an a fost aproape compromisă din cauza temperaturilor caniculare din ultimele zile, atrage atenția președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Acesta spune că foarte multe dintre culturile de porumb și floarea soarelui s-au prăjit pe câmp și că, dacă nu plouă în două zile, pagubele vor fi uriașe.

Agricultura nu va putea contribui la creșterea economică prognozată în acest an. Deși culturile păreau promițătoare, temperaturile de peste 40 de grade au distrus deja o mare parte dintre acestea. ”Ne cam îmbătăm cu apă rece că a fost un an bun pentru agricultură. Ieri am venit de la București și ce am putut vedea în stânga, dreapta este că au început să se usuce culturile de porumb și chiar am văzut culturi uscate, uscate, ceea ce înseamnă că producția va fi zero. A arătat el frumos la început, dar temperaturile astea au provocat o secetă atmosferică atât de mare încât pur și simplu plantele s-au prăjit, ăsta este termenul”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Acesta ne spune că grâul s-a recoltat, mai puțin în partea de nord a țării, dar producțiile nu sunt chiar atât de spectaculoase cum arătau în vegetație. Temperaturile foarte scăzute din lunile aprilie, mai și chiar iunie au dus la diminuarea producției, producând infertilitatea plantelor, apoi au venit temperaturile ridicate din ultima perioadă care au afectat culturile de primăvară, susțin fermierii.

Fermierii, disperați

Dacă nu va ploua în următoarele 24 de ore, culturile vor fi distruse, ne spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta mai arată că în Moldova nu s-a reușit să se acopere rezerva de apă, acolo fiind încă secetă pedologică, la care s-a adăugat și seceta atmosferică, ceea ce înseamnă un dezastru. ”Am văzut cum suferă culturile de porumb, de floarea soarelui. La 41 de grade, în câteva zile, le-a terminat. La peste 35 de grade afară, porumbul are probleme cu fertilitatea, pentru că polenul se usucă în zbor. Au ajuns temperaturile la sol 55-60 de grade, vă dați seama ce este acolo? Așteptăm ploile, care sunt extraordinar de necesare pentru umplerea bobului la porumb și la floarea soarelui. Dacă în două zile nu plouă, ca să mai recupereze cât de cât, după aia poți să le dai și tămâie, că nu mai avem producție. Deci producțiile de porumb și de floarea soarelui sunt incerte. Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile și lipsa precipitațiilor au reușit ca, în unele zone, să distrugă producția în proporție de sută la sută”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Subvenția la motorină nu s-a dat

Referitor la ieșirea premierului Florin Cîțu, care a ordonat să nu se mai dea bani pentru programele de susținere a agriculturii făcute de Dragnea, președintele LAPAR a afirmat că acestea aveau alocate sume foarte mici. ”Care sunt programele alea, ale lui Dragnea? Tomata, usturoiul, cu sume foarte mici, ținând cont de plus valorile care se fac în agricultură. Păi Cîțu are o creștere economică de nu încape în casă și face economii în fiecare zi. La subvenția la acciză la motorină a tăiat de la 1,47 lei la 1,33 lei. Și a tăiat Florin Câțu când a venit ministru al Finanțelor. Oricum subvenția la motorină pe anul acesta nici nu a dat-o și suntem în august”, a afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta a mai arătat că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost cel care a votat să nu se dea despăgubiri pentru calamități fermierilor, susținând că ”este primul ministru din 1990 încoace care nu a făcut nimic pentru agricultură, decât a tăiat tot ce a putut tăia”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
651 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce bune ar fi fost irigațiile lui Ceaușescu acum. Dar le-au furat.
    Sau să fi făcut, modernizat în timp dar s-au dat pensii speciale la animalele în uniforme și la „justițiari”. PLUS SALARII URIAȘE PUTORILOR BUGETARE!

  2. Acuma ca instalatiile nu le-am furat nici noi nici guvernul e clar. Neclar este de ce an de an auzim aceleasi lamentari a „asociatilor”, fara sa vedem nicio masura cat de cat pentru refacerea instalatiilor de irigare. Saua pe care o bat „plangaciosii” este pe „calul” guvernului si se cheama SUBVENTIE. E mai simplu cu subventii pentru „calamitari”(cica) altfel, daca producem, marfa trebuie depozitata, vanduta si numai in final incasati banii… si caldura mare monser daca ma’ntelegi… Si iar zic… sa ma ierte CEL DE SUS, dar numai de ploaie nu ne-am putea plange in anul acesta. Dar, iar zic…poate culturile au fumat cam mult si s-au ars de la mucuri… mai stii ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger