Prezentate cu surle și trâmbițe ca fiind cele mai importante ajutoare oferite fermierilor români vreodată, măsurile ministrului Petre Daea îi obligă, de fapt, pe agricultorii aflați cu un picior în groapă să se împrumute, în loc să le dea despăgubiri pentru suprafețele calamitate. Mai mult, ministerul încearcă să-i descurajeze pe fermieri să raporteze suprafețele calamitate, tocmai pentru a scăpa de plata despăgubirilor.
Fermierii care lucrează suprafețe agricole mici și medii sunt condamnați la dispariție din acest sector. Fără despăgubirile pentru seceta care le-a devastat culturile aceștia nu vor putea supraviețui, fiind deja înglodați în datorii. Reprezentanții Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) susțin că măsurile Ministerului Agriculturii, cea cu de trei ori subvenția și credite fără dobândă, nu sunt agreate de fermieri.
”Noi încercăm să facem toate demersurile necesare astfel încât fermierii să primească despăgubiri pentru suprafețele calamitate. Am insistat și insistăm în continuare să se termine mai repede centralizarea suprafețelor afectate de secetă, pentru a fi prinse în rectificarea bugetară. Iar fermierii trebuie să depună înștiințări de secetă și să scoată procese verbale, pentru că acestea nu sunt folosite doar pentru a primi despăgubiri, ci sunt necesare și în relația cu ANAF, pentru că trebuie să-și justifice într-un fel pagubele și pierderile financiare. Din păcate, doar o parte din fermieri au depus aceste înștiințări, descurajați de discursurile de la Ministerul Agriculturii, care nu pomenesc nimic despre despăgubiri. Suprafețele calamitate sunt mult mai mari decât cele prezentate de minister și asta pentru că lucrurile merg foarte greu”, ne-a declarat Claudiu Soare, director adjunct al UNCSV. Acesta arată că foarte mulți fermieri au depus înștiințări de secetă de o lună și jumătate și nu a venit nimeni să constate. Din datele UNCSV, grâul recoltat a fost mai puțin de jumătate față de anul trecut, iar la porumb și la floarea soarelui pagubele sunt uriașe. ”Pe partea Buzăului și pe partea Moldovei, pagubele sunt și de 80% față de anul trecut. Iar autoritățile încearcă să transmită că situația este sub control, că avem producții îndestulătoare, atât pentru intern, cât și pentru export, ceea ce nu corespunde deloc cu realitatea”, ne-a mai precizat directorul adjunct al UNCSV, Claudiu Soare.
Invazie de cereale ucrainene
Fermierii se plâng de faptul că prețurile cerealelor românești și ale semințelor de floarea soarelui scad în fiecare zi din cauza concurenței neloiale a produselor importate din Ucraina. ”Prețurile la cereale și la floarea soarelui tot scad, pentru că sunt influențate în primul rând de ce se întâmplă în relația noastră cu Ucraina. La ultima discuție pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii, atât reprezentanții ministerului, cât și traderii au susținut că ce se importă din Ucraina este o cantitate prea mică și nu ar influența prețurile și tot ce se întâmplă pe piața cerealelor. Noi nu suntem de aceeași părere. De exemplu, zilele trecute, la o fabrică de ulei din România, din 60 de camioane care erau la poartă să descarce, 40 erau din Ucraina. Deci totul este blocat din cauza ucrainenilor. Din câte am înțeles, se cumpără foarte ieftin din Ucraina, pentru că acolo nu sunt atâtea restricții cum sunt cele de la noi, impuse de Uniunea Europeană. Avem informații că în România se folosește, deja, în acest moment, grâu ucrainean în panificație, pentru că nu mai există nicio reglementare”, a afirmat Claudiu Soare, director adjunct al UNCSV.
Apeluri disperate ale agricultorilor
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată recent Guvernului, să se ia măsuri de stopare a erodării prețurilor interne la producător ale produsele agricole, în condițiile blocajelor logistice curente, ale posibilităților limitate de a transporta marfa dinspre punctele de producție către noduri logistice, puncte de consum sau porturi, și a prezenței volumelor suplimentare de marfă din Ucraina aflate în tranzit. ”Efectul asociat este deprecierea calității recoltei autohtone, iar cei mai afectați vor fi fermierii mici și cei care nu dispun de capacități logistice și de stocaj. O soluție imperativă care să compenseze aceste neajunsuri este subvenționarea depozitării interne pentru producătorii agricoli și pentru alți actori de pe lanțul valoric al cerealelor”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului.