AcasăSOCIALFermierii spun ”pas” schemelor lui Daea. Fără despăgubiri, intră în faliment

Fermierii spun ”pas” schemelor lui Daea. Fără despăgubiri, intră în faliment

Fermierii, falimentați de refuzul Guvernului de a acorda despăgubiri și de cerealele ieftine din Ucraina

Prezentate cu surle și trâmbițe ca fiind cele mai importante ajutoare oferite fermierilor români vreodată, măsurile ministrului Petre Daea îi obligă, de fapt, pe agricultorii aflați cu un picior în groapă să se împrumute, în loc să le dea despăgubiri pentru suprafețele calamitate. Mai mult, ministerul încearcă să-i descurajeze pe fermieri să raporteze suprafețele calamitate, tocmai pentru a scăpa de plata despăgubirilor.

Fermierii care lucrează suprafețe agricole mici și medii sunt condamnați la dispariție din acest sector. Fără despăgubirile pentru seceta care le-a devastat culturile aceștia nu vor putea supraviețui, fiind deja înglodați în datorii. Reprezentanții Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) susțin că măsurile Ministerului Agriculturii, cea cu de trei ori subvenția și credite fără dobândă, nu sunt agreate de fermieri.

”Noi încercăm să facem toate demersurile necesare astfel încât fermierii să primească despăgubiri pentru suprafețele calamitate. Am insistat și insistăm în continuare să se termine mai repede centralizarea suprafețelor afectate de secetă, pentru a fi prinse în rectificarea bugetară. Iar fermierii trebuie să depună înștiințări de secetă și să scoată procese verbale, pentru că acestea nu sunt folosite doar pentru a primi despăgubiri, ci sunt necesare și în relația cu ANAF, pentru că trebuie să-și justifice într-un fel pagubele și pierderile financiare. Din păcate, doar o parte din fermieri au depus aceste înștiințări, descurajați de discursurile de la Ministerul Agriculturii, care nu pomenesc nimic despre despăgubiri. Suprafețele calamitate sunt mult mai mari decât cele prezentate de minister și asta pentru că lucrurile merg foarte greu”, ne-a declarat Claudiu Soare, director adjunct al UNCSV. Acesta arată că foarte mulți fermieri au depus înștiințări de secetă de o lună și jumătate și nu a venit nimeni să constate.  Din datele UNCSV, grâul recoltat a fost mai puțin de jumătate față de anul trecut, iar la porumb și la floarea soarelui pagubele sunt uriașe. ”Pe partea Buzăului și pe partea Moldovei, pagubele sunt și de 80% față de anul trecut. Iar autoritățile încearcă să transmită că situația este sub control, că avem producții îndestulătoare, atât pentru intern, cât și pentru export, ceea ce nu corespunde deloc cu realitatea”, ne-a mai precizat directorul adjunct al UNCSV, Claudiu Soare.

Invazie de cereale ucrainene

Fermierii se plâng de faptul că prețurile cerealelor românești și ale semințelor de floarea soarelui scad în fiecare zi din cauza concurenței neloiale a produselor importate din Ucraina. ”Prețurile la cereale și la floarea soarelui tot scad, pentru că sunt influențate în primul rând de ce se întâmplă în relația noastră cu Ucraina. La ultima discuție pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii, atât reprezentanții ministerului, cât și traderii au susținut că ce se importă din Ucraina este o cantitate prea mică și nu ar influența prețurile și tot ce se întâmplă pe piața cerealelor. Noi nu suntem de aceeași părere. De exemplu, zilele trecute, la o fabrică de ulei din România, din 60 de camioane care erau la poartă să descarce, 40 erau din Ucraina. Deci totul este blocat din cauza ucrainenilor. Din câte am înțeles, se cumpără foarte ieftin din Ucraina, pentru că acolo nu sunt atâtea restricții cum sunt cele de la noi, impuse de Uniunea Europeană. Avem informații că în România se folosește, deja, în acest moment, grâu ucrainean în panificație, pentru că nu mai există nicio reglementare”, a afirmat Claudiu Soare, director adjunct al UNCSV.

Apeluri disperate ale agricultorilor

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată recent Guvernului, să se ia măsuri de stopare a erodării prețurilor interne la producător ale produsele agricole, în condițiile blocajelor logistice curente, ale posibilităților limitate de a transporta marfa dinspre punctele de producție către noduri logistice, puncte de consum sau porturi, și a prezenței volumelor suplimentare de marfă din Ucraina aflate în tranzit. ”Efectul asociat este deprecierea calității recoltei autohtone, iar cei mai afectați vor fi fermierii mici și cei care nu dispun de capacități logistice și de stocaj.  O soluție imperativă care să compenseze aceste neajunsuri este subvenționarea depozitării interne pentru producătorii agricoli și pentru alți actori de pe lanțul valoric al cerealelor”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.466 afisari

8 COMENTARII

  1. art prost , se incearca invinovatirea lui Daea , dar tot in art se spune ca o parte din fermieri nu au depus instiintari de seceta fiind descurajati de bla , bla .

  2. Asazisii fermieri,multi dintre ei cu stagiu pe la Secu,intra in faliment datorita lacomiei,prostiei,imposturii,incompetentei si tot ce mai vreti.O Romanie saraca a investit in ei de 30 de ani incoace bani fara numar ,fonduri europene ,irigatii care nu s-au facut niciodata,scutiri si inlesniri de tot felul Tot dumnealor au acaparat cu japca sute de mii de hectare de pamant fertil abandonate prin decesul proprietarilor si a faptului ca urmasii acestora sunt plecati care incotro.Raspunsul?Preturi nesimtite practicate cu anticipatie [recolta de cereale din 2021 au vandut-o la preturile imputurilor din 2022],produse animaliere vandute la preturi de caviar ,in loc sa se asocieze sa isi apere interesele si clientii se musca de kur intre ei tot timpul.Un vechi cantec s-ar canta in zilele noastre „Porcule,masina mica”.Fermierii ,cand nu vine poamana de la stat sau de la UE ,investesc doar in propriile palate,masini de lux si concedii prin paradisurile exotice.Noi,simplii cetateni,care traim in Romania reala ,nu cea pe care ne-o prezinta presa si politicienii,vedem in fiecare zi toate astea.

  3. Si-au asigurat culturile sa fie despagubiti,daca nu de ce santem noi toti datori sa-i despagubim.Seceta a fost pentru toata lumea.

  4. DOMNULE MINISTRU ,CAI NU MAI AVEM ,PLUGURILE DE AZI NU POT FI TRASE DE BOI !,AVEM NEVOIE DE MOTORINA SI GRU TRATAT ,IAR PE DATORIE NU-MI DA NIMENI ,
    AU FOST CEI CARE AU VERIFICAT CALAMITAREA CULTURILOR IN VRANCEA,AU FACUT DOCUMENTELE PENTRU DESPAGUBIRE INAINTE DE A INCERCA SA RECUPERAM MACAR SAMANTA ,CE-AU ADUNAT E 50% PRAF SI PLEAVA !,GRAU E
    SISTAVIT , DOAR PENTRU FURAJE ,N-AI DIN CE FACE O PAINE !.DACA NU SEMANAM IN OCTOMBTRIE CAND SA MAI INCOLTEASCA GRAUL SI SA AJUNGA DE UN LAT DE PALMA PANA DA GERUL ?.
    DE POVESTI E PODUL PLIN SI HAMBARUL GOL !.
    ORI ,ORI !.

  5. @ Noua societate cu proprietari și investitori privați face agricultură ca proprietari, nu face agricultură guvernamentală, ?

  6. & Alte afaceri care au pierderi de la război și calamități, ?
    Și evident că Uniunea Europeană are și directive despre acordarea ajutoarelor de stat, care au fost apobate prin legislația votată de Parlamentul de la București, ?

  7. Bă, frați agricoli și nu numai,problema in ținuturile dacice nu este seceta și despăgubire a.Marlania, hoția și mai nou,parerologia urmașilor de daci,asta-i problema!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger