Legumele româneşti au dispărut de pe tarebele din pieţe. S-a ajuns la situaţia paradoxală în care fermierii se plâng că samsarii nu-i mai ajută.
Clienții, cunoscuții samsari, nu mai vor să le cumpere marfa de când controalele ANAF s-au întețit și sunt obligați să prezinte acte.
Ceapa verde a ajuns să fie cosită
Ceapa verde a ajuns să fie cosită și aruncată la gunoi. În total, sunt zeci de tone de legume care sunt distruse și aruncate pe câmp, după ce fermierii nu reușesc să le mai vândă la piața de gros. Peste o sută de fermieri au aruncat în ultimele zile marfa rămasă nevândută.
Un fermier dă vina pe contralele ANAF.
„La această dată avem foarte multe legume. În primăvară avem verdețurile, care sunt vedeta sezonului, dar au apărut și roșiile, castraveții, fasolea, varza, cartoful timpuriu, care, la această dată, se strică în piețele de gros din România, pentru că avem aceste controale ale ANAF, care sunt îndreptățite, și nu contestăm acest lucru, dar, din păcate, ne apropiem de sărbătorile Pascale.
Marfa noastră este perisabilă. Într-adevăr, acești comercianți, samsari, nu intră în legalitate”, a spus un fermier la Digi 24.
În supermarket, e mult mai scump
„Dvs, ca și consumator, regăsiți pe rafturile de la magazine, din piețe ș.a.m.d. prețuri chiar cu 200% mai mari decât la producător.
Fermierul spunea că dădea cu 20-30 de bani legătura, deci 4-5 fire. Deci se vinde cu până la 2, 3 sau chiar 5 lei legătura.
Acești oameni care ne ajută să ne revindem marfa trebuie să intre în legalitate, trebuie să plătească taxe și impozite, pentru că avem nevoie de școală, sănătate…avem nevoie ca dânșii, prin impozitele pe care le plătesc, să contribuie la subvenția noastră, pe care o primim de la stat pentru a veni cu produse de calitate, cu un preț mai bun, ca dvs să plătiți mai puțin pe produs”, a continuat fermierul.
Verdeţurile de sezon care au reziduuri mari de pesticide
Specialiştii din sectorul alimentar ne avertizează că verdeţurile de sezon des cumpărate de români au reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise.
Au fost găsite reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise în 11 probe din cele 426 analizate în cadrul unui control oficial ce a vizat producția locală.