Legumele româneşti au dispărut de pe tarebele din pieţe. S-a ajuns la situaţia paradoxală în care fermierii se plâng că samsarii nu-i mai ajută.
Clienții, cunoscuții samsari, nu mai vor să le cumpere marfa de când controalele ANAF s-au întețit și sunt obligați să prezinte acte.
Ceapa verde a ajuns să fie cosită
Ceapa verde a ajuns să fie cosită și aruncată la gunoi. În total, sunt zeci de tone de legume care sunt distruse și aruncate pe câmp, după ce fermierii nu reușesc să le mai vândă la piața de gros. Peste o sută de fermieri au aruncat în ultimele zile marfa rămasă nevândută.
Un fermier dă vina pe contralele ANAF.
„La această dată avem foarte multe legume. În primăvară avem verdețurile, care sunt vedeta sezonului, dar au apărut și roșiile, castraveții, fasolea, varza, cartoful timpuriu, care, la această dată, se strică în piețele de gros din România, pentru că avem aceste controale ale ANAF, care sunt îndreptățite, și nu contestăm acest lucru, dar, din păcate, ne apropiem de sărbătorile Pascale.
Marfa noastră este perisabilă. Într-adevăr, acești comercianți, samsari, nu intră în legalitate”, a spus un fermier la Digi 24.
În supermarket, e mult mai scump
„Dvs, ca și consumator, regăsiți pe rafturile de la magazine, din piețe ș.a.m.d. prețuri chiar cu 200% mai mari decât la producător.
Fermierul spunea că dădea cu 20-30 de bani legătura, deci 4-5 fire. Deci se vinde cu până la 2, 3 sau chiar 5 lei legătura.
Acești oameni care ne ajută să ne revindem marfa trebuie să intre în legalitate, trebuie să plătească taxe și impozite, pentru că avem nevoie de școală, sănătate…avem nevoie ca dânșii, prin impozitele pe care le plătesc, să contribuie la subvenția noastră, pe care o primim de la stat pentru a veni cu produse de calitate, cu un preț mai bun, ca dvs să plătiți mai puțin pe produs”, a continuat fermierul.
Verdeţurile de sezon care au reziduuri mari de pesticide
Specialiştii din sectorul alimentar ne avertizează că verdeţurile de sezon des cumpărate de români au reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise.
Au fost găsite reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise în 11 probe din cele 426 analizate în cadrul unui control oficial ce a vizat producția locală.
O cosesc in loc sa le puna pe tarabe. NU sunt in stare sa isi asigure desfacerea productiei.Muncesc ca prostii si asteapta…samsarii.
Si daca ieseau cu marfa pe marginea drumului si daca o livrau on line sau daca ne permiteai sa culegem noi de pe camp si sa o platim, tot ar fi iesit pe plus.
Iar cumparam din magazine produse ” proaspete”, din afara UE care stau pe nave..luni de zile?
”trebuie să plătească taxe și impozite, pentru că avem nevoie de școală, sănătate…” Impozite ptr scoala? 60% din profesori merita un sut in fund ca-s niste incapabili cu toate diplomele lor, sanatate? care sanatate , nea Caisa?
Foarte bine ca nu platesc. Samsarii nu fac munca voluntara in interesul statului.
Plateste marfa direct la taran iar o parte se despreciaza pana o vinde deci e pierdere. Mai isi ia si contabil si semnatura digitala, factureaza, este impozitat (45% din cifra de ”afacere”) si la urma ajunge sa castige 300 lei/luna.
Că și în agricultură întreg lanțul economic e compus din: producător, unul sau mai multi distribuitori și clintul final. Nu vine Samsung la tine la ușă cu telefonul in geanta, sau Dacia cu masina in fața porții ! O iei de la distribuitor!
In loc sa lase pretul in jos si sa o vanda repede, o arunca, pierd bani si se vaita.
Si aia de la capataiul lu’ Corduneanu, cel mare, cati or fi platit taxe si impozite? Cati sunt inregistrati la ITM? Dar cati iau ajutoare sociale si se plimba cu limuzinele? La samsari asteapta producatorii?
Cata prostie poate fi in capul unora. Adica tu muncesti ca un prost (cum zicea mai sus cineva) si astepti un smecher sa vie sa-ti ia marfa pe aproape nimic. Dar tu mai primesti si de la stat adica de la noi niste subventii, cu ce-ti mai da ala fara acte te scoti dar uiti ca nici tu nu esti corect , Legea o incalcati amandoi . Apropo, de ce nu-ti iei o taraba in piata, pui o baba langa marfa si vinzi, scoti in fata fermei o masa si vinzi, nene, pui pe net si duci acasa la solicitanti si iei taxa de transport, o ambalezi frumos si mergi la supermarket si nu cred ca aia sant asa de prosti sa-ti refuze o marfa buna si la pret rezonabil, dar, tu nu si nu astepti samsarul sa-ti vina la poarta sa te friga si pe tine producator si pe mine cumparator. Lenea-i mare doamna…Daca santeti asa de marinimosi, de ce nu ati dus legumele la niste azile de batrani, la niste spitale, ca-i vai, mama lor, la niste ONG -uri care dau mancare la scoli de puturosi si acolo, la manastiri nu zic, ca Dumnezeu sa ma ierte, nu duc lipsa. Dar, mai bine ne laudam cum cosim noi ceapa.
De ce apeleaza la samsari si nu-si comercializeaza singuri marfa?
De prosti, de aia.
Nu au loc în piețe, trebuie să plătească transportul mărfii, cazare (inclusiv pentru igienă), masă și la sfârșit constată că au pierdut, așa e în România!