AcasăSOCIALFermierii s-au păcălit. Au vândut prea ieftin grâul și acum riscă falimentul

Fermierii s-au păcălit. Au vândut prea ieftin grâul și acum riscă falimentul

România rămâne fără grâu

Fermierii români s-au bucurat când au vândut grâul anul acesta la un preț mai mare cu 25% decât anul trecut, însă, la scurt timp, au constatat că prețurile îngrășămintelor și semințelor s-au majorat cu 400%. Explozia tarifelor la inputuri îi pun acum în imposibilitatea de a mai cultiva și, fără sprijin financiar din partea statului, ar putea risca falimentul, ne spune conducerea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Bucuria fermierilor români, care au vândut grâul anul acesta la un preț mai mare cu 25% decât în 2020, nu a ținut decât două săptămâni, când au aflat de majorările uriașe ale tarifelor la inputuri. În acest moment nu există decât două opțiuni: să renunțe la însămânțare sau să riște falimentul.

”Fermierii s-au cam păcălit anul acesta pentru că i-au surprins prețurile de achiziție, care au fost mai mari, dar nu au bănuit că vor exploda prețurile la inputuri. Dacă prețurile la cereale au crescut cu 25% față de anul trecut, prețurile la inputuri au crescut cu 400%. Bucuria a ținut vreo două săptămâni și după aceea și-au dat seama că nu au bani să mai cultive și se gândesc acum ce să facă la anul, ca și mine, de altfel. Dacă eu, până acum, consumam în jur de 1.000-1.200 de lei pe hectar cu îngrășămintele, acum, la prețurile actuale, ca să dau aceeași cantitate, ar trebui să consum pe hectar 4.000 de lei. Singura soluție este ca statul să intervină și să ne subvenționeze o parte din costuri, pentru că altfel n-o să mai avem producțiile care să ne permită să ne recuperăm cheltuielile și atunci urmează etapa a II-a, falimentul. Trebuie neapărat ca, la construcția bugetului pe anul viitor, să se ia în calcul aceste ajutoare, dacă vor să mai aibă producție”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Statul nu a făcut rezerve

România consumă cam în jur de 2,5 milioane de tone de grâu pe an, însă anul acesta s-au făcut cam 8-9 milioane de tone, iar în condițiile astea este normal să se vândă, susțin fermierii. ”Partea proastă este că, deși avem o producție mare și vedem că din ce în ce seceta ne bântuie și s-ar putea să avem un an cu calamitate, Guvernul a renunțat să mai cumpere grâu pentru rezervele statului. Statul ar trebui ca măcar pentru doi ani să aibă rezerve de grâu și nu am cunoștință să fi făcut vreo rezervă anul acesta. Și-așa, când se făceau rezerve, maximul era de 300.000 de tone, care ajungeau pentru o lună și jumătate. Acum ar fi trebuit făcute rezerve, acum trebuie făcute niște investiții în agricultură, pentru că toată lumea este conștientă că cine va avea mâncare va avea de toate. La nivel mondial nu a fost un an bun pentru producția agricolă. Chiar astăzi am vorbit cu un trader și îmi spunea că prețurile la grâu au luat-o razna, a ajuns un kilogram la 1,3 lei la angrosist, ceea ce înseamnă că îl vinde cu cel puțin 1,5 lei. Asta înseamnă că este cererea foarte mare”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Acesta mai spune că sunt țări care nu cultivă grâu și vor fi mai bine aprovizionate decât cele care produc, pentru că au grijă să cumpere masiv. ”Trebuia să facem procesare la atâtea milioane de tone de grâu, nu să duci grâul în afară și să aduci înapoi biscuiți sau paste făinoase. Ministerul Agriculturii trebuie să lupte pentru un buget cu care să se înceapă măcar niște investiții, cu care să-și poată permită ajutoare în industria alimentară, în dezvoltarea zootehniei, în irigații”, afirmă Laurențiu Baciu.

Pâinea, tot mai scumpă

Franzela a ajuns deja la 1,50 lei, însă se preconizează ca prețul acestui produs să crească foarte mult, având în vedere scumpirile în lanț la gaze, energie electrică și combustibili. ”Nu știe nimeni la ce preț va ajunge pâinea. Până în septembrie plăteam 200 de lei MW și am primit notificare că va fi 1.000 de lei până la 31 decembrie și am mai primit o notificare că va fi 2.500 de lei de la 1 ianuarie 2022. Am primit și la gaze la fel și la făină, la grâu. Eu consider că majorările la prețul pâinii trebuie să se facă treptat. În Vest prețul la pâine este de 4 euro kilogram, iar la noi este de 4 lei kilogramul și va trebui să ne apropiem și noi de prețul din Vest”, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.284 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu are nenea Tiri bacterii pe cele 200 de masini ale lui cat grau avem noi in granarul 🌾 europi.
    Eheh…

  2. Școlarii fiind înainte de 1990 ne durea sufletul cînd ni se spunea că România era, înainte de al 2-lea război, grânarul Europei dar românii de-abia aveau ce mânca. Ne întrebam cum îi lăsa sufletul pe marii arendași, marii moșieri (pămînturi furate), marii comercianți, chiar dacă foarte puțini din cei amintiți erau români, pe politicieni, la fel, să facă atît mult rău românilor.
    Uite că am ajuns să trăiesc acele vremuri!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger