Cauta

Fermierii s-au convins. Guvernul vrea să distrugă sectorul zootehnic

Fermierii s-au convins. Guvernul vrea să distrugă sectorul zootehnic - Ziarul National

Ioan Ladoși: ”România nu trebuie să mai producă carne de porc”

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România au ajuns la concluzia că Guvernul nu urmărește decât distrugerea sectorului zootehnic din țara noastră. Pe lângă absența măsurilor de eradicare a pestei porcine africane, fermierii s-au trezit că nimeni nu le mai cumpără produsele, deși prețul lor este mai mic.

Obiectivul Guvernului este ca România să nu mai producă deloc carne de porc, consideră fermierii. Pericolul este însă unul uriaș, pentru că, odată distrusă zootehnia din țara noastră, în scurtă vreme, din cauza Chinei, care cumpără la prețuri mari cantități enorme de carne de porc, românii vor ajunge să mai mănânce doar carne sintetică, eventual.

”Din păcate, nimeni nu a luat nicio măsură. Această inacțiune totală mă face să cred că nu se dorește ca noi să mai producem carne de porc în România. Ne apropiem de cei 4 ani de comemorare, de când a început pesta porcină africană și nu pot să-mi explic de ce nu se pot lua niște măsuri. Cred că există niște interese mult mai profunde de a asigura un flux de import de carne de porc către România cât mai solid posibil, astfel încât producția autohtonă să nici nu mai conteze. Oricum ne îndreptăm în direcția asta, pentru că noi mai acoperim doar 30% din necesar. Vă dați seama, 70% din ce mănâncă românii se importă. Păi acești 70% reprezintă un deviz de miliarde de lei pe an. Și cea mai mare parte care se importă este pentru procesare. Noi, ca producție autohtonă, nici înainte de pesta porcină africană nu puteam produce mai mult de 65% din consumul de carne proaspătă, pentru că la procesare nu aveai de unde să dai. Cei care aduc în țară 350.000 de tone de carne de porc fac o afacere foarte bună și probabil nu trebuie deranjați”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Carnea ieftină din România nu se cumpără

Media Uniunii Europene la carnea de porc în carcasă este de 1,57 euro/kg, iar în România este 1,2 euro/kg, spun fermierii. Aceștia nu înțeleg care este logica să aduci carne din afara țării la 1,57 euro și să nu iei din România, unde este mai ieftin.

”După ce că a scăzut producția din cauza pestei porcine africane, nici măcar nu reușim să mai vindem ceea ce producem”, ne mai spune Ioan Ladoși, președintele APCPR. Potrivit acestuia, când pesta porcină africană lovește o fermă, cei care au afaceri integrate reușesc să-și revină cât de cât după decimarea porcilor. Sunt însă foarte mulți fermieri care erau specializați doar pe creșterea porcilor și care nu au mai populat după pesta porcină africană pentru că nu au mai avut curaj. ”Cine îi protejează pe ei? Cu ce curaj să o mai iei de la capăt când vezi că în satul de lângă ei apar alte cazuri de pestă porcină africană și azi, și mâine, și poimâine, dacă nu, în satul următor? Să pierzi 2.000 de porci este o lovitură brutală, pentru că fermierii lucrează pe credite. Din ce își plătesc creditele pentru investițiile făcute? Despăgubirile acoperă cam 60% din pierdere în cel mai fericit caz. Pentru că sunt furajele pe care trebuie să le distrugă, fiind considerate infectate, și apoi sunt cheltuieli cu incinerarea sau îngroparea porcilor. ANSVSA nu a publicat nicio concluzie în urma miilor de anchete epidemiologice efectuate, nouă ne-au spus că sunt date secrete. Dar ar fi fost normal să aflăm care sunt cauzele apariției pestei în gospodării și la ferme, ca să se știe ce măsuri trebuie luate”, ne-a precizat președintele APCPR, Ioan Ladoși.

Se cere intervenția de urgență

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România a cerut intervenția premierului și a Guvernului României în regim de urgență în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung. ”În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA”, se arată într-un comunicat al asociației.

Ultimele stiri

  • Bolojan declanșează războiul: 17 companii de stat, sub securea reformei
  • UPDATE Tragerea la sorți a Cupei Mondiale: Putem ajunge cu americanii în grupă
  • Documentele care DEMONTEAZĂ scandalul averii imobiliare a familiei Băluță
  • Tragerea la sorți a Cupei Mondiale provoacă un moment viral: Infantino îl evită pe Kevin Hart, iar Heidi Klum strălucește la 52 de ani
  • Pace în Ucraina? Discuții tensionate în Europa despre posibile concesii teritoriale ale Kievului
  • Criza apei din Prahova. Bolojan anunță că e „foarte posibil” ca din această seară să fie reluată alimentarea locuințelor cu apă. Dar nu sunt garanții că e și potabilă – VIDEO
  • Știai că respirația profundă reduce nivelul de cortizol în doar 2 minute? Iată tehnicile simple de calmare imediată
  • De necrezut: Petrecere de final de an la Ministerul Muncii, cu „taxă” de participare! Angajații, sărbătoriți pe banii lor! Cum arată invitația
  • „Europa va fi de nerecunoscut”. Noua Strategie de Securitate a SUA, publicată de Casa Albă
  • Are doar 10 ani și cântă în cinci limbi: povestea Anelissei Mănescu, „fetița cu voce de aur” din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Exit mobile version