AcasăSOCIALFermierii români nu au nicio șansă. Regulamentul UE nu prevede instituirea taxelor...

Fermierii români nu au nicio șansă. Regulamentul UE nu prevede instituirea taxelor vamale pentru Ucraina

Guvernul României nu are curajul Poloniei, Ungariei, Sloveniei și Bulgariei. Fermierii români, fără apărare

În timp ce Slovenia, Ungaria, Polonia și, în scurtă vreme, și Bulgaria au decis să-și facă singure dreptate, ministrul Petre Daea ne spune că așteaptă o decizie la nivelul UE în ce privește introducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Însă, Regulamentul (UE) 2022/870 este făcut în așa fel încât taxele vamale să nu poată fi activate decât la nivel teoretic.

În timp ce fermierii români au fost decapitalizați prin interdicțiile de la UE de a mai utiliza pesticide și îngrășăminte accesibile la preț, din Ucraina intră la liber, din 2022 până în prezent, numai cereale și produse agroalimentare infestate cu substanțe periculoase. Concurența neloială a fost flagrantă și distructivă, având în vedere că în Ucraina costurile de producție erau aproape simbolice, latifundiarii de acolo permițându-și să vândă sub orice preț practicat în Uniunea Europeană. Regulamentul (UE) 2022/870, din 30 mai 2022, a fost conceput în așa fel încât Ucraina să poată vinde la liber în UE orice, iar clauza de salvgardare, care ar fi permis introducerea taxelor vamale, atunci când producătorii din Uniunea Europeană erau afectați de invazia produselor ieftine și de proastă calitate din Ucraina, să nu poată fi activată. Potrivit Regulamentului dedicat Ucrainei, dacă un produs originar din Ucraina este importat în condiții care cauzează sau care riscă să cauzeze dificultăți grave producătorilor din Uniune de produse similare sau aflate în concurență directă, taxele vamale aplicabile în temeiul Acordului de asociere importurilor produsului respectiv pot fi reintroduse oricând. Oricând, teoretic, bineînțeles, pentru că acestea sunt condiționate de deschiderea unei anchete a Comisiei Europene. Decizia de deschidere a unei anchete trebuie luată într-un termen rezonabil la cererea unui stat membru (au fost 5 state care au cerut acest lucru) sau la cererea unei persoane juridice sau a unei asociații fără personalitate juridică care acționează în numele industriei Uniunii, ceea ce înseamnă toți producătorii din Uniune de produse similare sau direct concurente sau o proporție majoră a acestora.

9 luni pentru o decizie de impunere a taxelor vamale

În cazul în care Comisia Europeană decide deschiderea unei anchete, lucru care nu s-a întâmplat până acum, trebuie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene un aviz care anunță deschiderea acestei anchete. ”Comisia caută toate informațiile pe care le consideră necesare și poate verifica informațiile primite de la Ucraina sau de la orice altă sursă relevantă. Comisia poate fi asistată de funcționari ai statului membru pe teritoriul căruia ar putea fi efectuate verificări, în urma unei cereri în acest sens din partea respectivului stat membru. La examinarea posibilei existențe a dificultăților grave pentru producătorii din Uniune de produse similare sau aflate în concurență directă, Comisia ia în considerare cota de piață, producția, stocurile, capacitatea de producție, utilizarea capacității, ocuparea forței de muncă, importurile și prețurile. Ancheta se încheie în termen de șase luni, iar în circumstanțe excepționale termenul se poate prelungi. În termen de trei luni de la încheierea anchetei, Comisia decide cu privire la reintroducerea taxelor vamale aplicabile în temeiul Acordului de asociere”, se precizează în Regulamentul UE.

Daea așteaptă decizia de la UE

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, așteaptă o decizie a Comisiei Europene, după întrunirea Comitetului Reprezentanților Permanenți în Uniunea European din 19 aprilie, unde se pare că se va pune în discuție chiar Regulamentul (UE) 2022/870, care a provocat falimente în lanț în rândul fermierilor români și nu numai. ”Comerțul la nivelul UE este în portofoliul Comisiei, iar noi, în calitate de state membre, avem componenta de răspuns pe care am procesat-o. Vă aduc aminte de scrisoarea pe care au transmis-o cei patru prim-miniștri și președintele Bulgariei susținând nevoia de a se interveni la nivelul CE, de a se reglementa în așa fel încât acest reglementări să poată fi avantajoase pentru țările noastre, pentru fermele noastre”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.257 afisari

22 COMENTARII

    • ”instituirea taxelor vamale pentru Ucraina”Nici vorba de asa ceva. Ei au dreptul doar sa tranziteze cu cerealele. Cine vinde asa ceva pe teritoriul Romaniei sa i se ia dreptul de tranzit, sa i se confiste cerealele cu tot cu mijlocul de transport si sa i se aplice o amenda barosana.

  1. nu Daea , asteapta decizia UE , ci Romania , nu Daea conduce Romania , asta o vantura buhaiul de la realitatea care-si umfla falcile ca broscoiul in calduri si care are subiect trasat de cine stie ce securist sa-l ia zilnic la misto pe cel mai bun ministru al agriculturii , dar care nu este lasat de politic .

  2. ARTA….POEZIE…TRAIRE…METAFORE…PARABOLE…HIPERBOLE…FIGURI DE STIL…
    MIRCEA DINESCU Cîntec de fată mare cules din satul Lărguța, județul Bacău
    Mirele azi-noapte a căzut sub pat,

    n-a știut să pupe locul de pupat,

    că era o groapă unde a săpat.

    L-au scos cu găleata spartă, de la puț,

    și l-au tras cu sfoara ruptă din prepuț.

    Nu știa că fata a avut drăguț.

    Aduceți găina, iute, din coteț

    și tăiați-i gîtul unde-i părul creț

    să nu afle lumea că băiatu-i fleț.

    Fluturați și steagul roșu din cearșaf,

    chiuie nuntașii c-a fost mare jaf,

    las’ că-i trage mîine soacra un perdaf.

    https://www.catavencii.ro/editorial/cintec-de-fata-mare-cules-din-satul-larguta-judetul-bacau/

  3. Daca ue vrea sa stea capra la o tara care nu face parte din ea trebuie sa lase pe fiecare sa si apere productia proprie pe care o face din banii proprii ,daca s au facut slugi functionarii ue sa fie sanatosi.

  4. Slugile, n-au avut si nu au dreptul sa dispuna fara acordul stapanilor. Inca nu au inteles ca ”pupatul condurului” a trecut demult. Au ramas tot fanarioti. Ce spuneti ??? Îi vom spulbera la alegeri ???

  5. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare vor lasa fermierii sa intre in faliment!

  6. Numai vanzatori de tara de 33 de ani incoace. Cat de ghinionist sa fie poporul asta! Dau vina unii pe altii iar in spatele usilor, miseii sunt intelesi si executa ordinele strainilor ce ne vor doar piata lor de desfacere. Doar agricultura le mai ramasese de distrus (bineinteles cea care mai este inca a romanilor), ca in rest numai fabrici si uzine vedem. Vai si amar

  7. Pana la urma ar trebui ca Romania sa profite de situație . Da interzică ori ce import din Ucraina . Și apoi sa întrebe . Care este treaba cu Schenghen ?

  8. Rrrrumânistan, o colonie de sclaveți.
    Daia trebuie linșat! Cu tot cu măCiucă și ciolanu.

  9. DACA A FACUT-O POLONIA ,UNGARIA ,CEHIA ,ROMANIA DE CE N-O PATE FACE ??, DACA AVEM GUVERN ? ,SA GUVERNEZE !,DACA AVEM POPANDAI SI YESMANI SA-I SCHIMBAM SI SA APARAM INTERESELE ROMANILOR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger