AcasăSOCIALFermierii români avertizează: ”Porumbul din Ucraina este atât de toxic, că nici...

Fermierii români avertizează: ”Porumbul din Ucraina este atât de toxic, că nici porcii nu-l mănâncă”

Invazie de produse alimentare infestate din Ucraina

Cerealele din Ucraina, infestate cu boli și agenți patogeni, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor, dar și a animalelor. Fermierii români ne spun că porumbul adus de ucraineni în țara noastră este atât de toxic, încât nici porcii nu-l mănâncă. Aceștia semnalează că nimeni nu controlează la vamă transporturile din Ucraina, astfel că am ajuns să închidem combinatele de păsări și de porci, din cauza virusurilor introduse în țară.

Ucrainenii aduc în România numai cereale toxice, gunoaie pe care nu le primește nimeni, atrag atenția fermierii români. Cei care au cumpărat marfă de la ei au ajuns să regrete și caută cu disperare cereale de la fermierii din țară, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”La porumb am văzut o filmare când îl încărcau de pe pământ. Îmi spuneau niște șoferi care au făcut curse în Ucraina că le put hainele a pește, din cauza mălurei cu care este infestat grâul. Acum, au început ăștia care s-au aprovizionat cu cereale ucrainene să regrete, că li se strică marfa și caută cereale bune la fermierii români, ca să le amestece. Guvernul nu a făcut nimic, parcă nici nu a auzit de așa ceva. M-a sunat un crescător de porci să-i dau niște porumb, că nu mănâncă nici porcii porumbul cumpărat de la ucraineni. Nu se face verificarea calității, nu se fac controale fitosanitare, să se vadă cu ce boli vin, cu ce agenți patogeni. Ucrainenii nu au nicio restricție la pesticide, la nimic, acolo este care pe care”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta arată că la unguri nu a intrat nicio mașină cu produse din Ucraina și că doar România și Polonia au fost slugarnice. După toată seceta care a fost, după influența conflictului din Ucraina, au ajuns prețurile la cereale mai mici ca acum doi ani, când a fost producție mare. Ucrainenii aveau contractele lor, iar ce a rămas în România a fost marfă proastă, pe care nu le-o primea nimeni, că numai aici puteau să găsească coșul de gunoi, susțin fermierii.

Prioritate pentru ucraineni

Dacă este din Ucraina, nimeni nu oprește nimic și au pus monopol și pe Portul Constanța, de stau la rând câte o săptămână românașii noștri cu oleacă de marfă de le crapă capul, că au prioritate ucrainenii, afirmă Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

”Ne-au lovit prețurile la inputuri, ne-a lovit seceta, nu a fost suficient, acum ne-au mai lovit și ucrainenii, cu gunoaiele lor. Noi suntem pe  o piață mondială, unde inputurile sunt la aceleași prețuri, cum își poate permite ucraineanul să vândă mai ieftin? Înseamnă că ceva nu este în regulă. A intrat la noi în țară porumb cu fitotoxină și cereale cu tot felul de boli. Ne întrebăm de ce a apărut gripa aviară la noi. Păi dacă totul circulă fără niciun fel de control din Ucraina, nu avem securizat nimic, zici că ne-a luat cineva mințile. N-am obținut Schengen cu Europa, dar avem Schengen cu Ucraina, doar spre noi, bineînțeles. Noi închidem combinate de creștere a păsărilor, a porcilor, că vin toate bolile și nenorocirile pe noi. Și asta pentru că la vamă nu există nicio restricție și niciun control. Vin ăia cu niște dărăpănături de mașini, niște bombe pe roți, de ți-e și frică atunci când le vezi pe stradă. Și nimeni nu spune nimic”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

S-au trezit polonezii. Românii încă dorm

Exasperați de cerealele din Ucraina, ieftine și de proastă calitate, care intră fără niciun fel de control în țara lor, fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele în stradă și au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Totodată, pătrunderea cantităților masive de cereale ucrainene a provocat o prăbușire a prețurilor și în Polonia, astfel că fermierii nu-și mai pot acoperi nici costurile de producție. Totodată, șase țări est-europene au susținut demersul (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) și au solicitat Comisiei Europene soluții pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite și a putea astfel demara campania agricolă de primăvară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
28.019 afisari

35 COMENTARII

    • De ce? Ptr că e ordin de la jandarmul mondial,America și sluga de Johanis și coaliția de căcat stau în poziție de drepți și execută.

  1. „Bucătăreasa” lovește din nou! Ciorbă reîncălzită în stilul antinational. Foame mare, dar…, la vreme de „secetă” e bună și o …rublă gaurita.

  2. ‘Ajutorul’ pentru ucraina a fost de la bun inceput un ordin venit de sus, ca o obsesie care trebuie executat cu ochii inchisi chiar daca iti tai craca. Inca un exemplu ca uniunea europeana nu este uniune si nu este pentru binele europenilor

  3. România este al treilea exportator de mălai din lume. Ce se cultivă acum la noi în mare parte, Pioneer, Monsanto, nu-l mănâncă găinile.

  4. Mangleala ieftina. E impecabil porumbul achizitionat de mine din Ucraina, cu 1.1 lei adus acasa. De ajuns si au facut fermierii romani burtile mari pe spatele nostru. Ii doare rau concurenta se pare….

    • Concurenta neloiala. Sa luam marfa de la ei cand au si ei aceleasi conditii restrictive ca si ale noastre. Bine ca macar faci si tu burta mare cu economia de 0.2 ron pe kg.. 😅🤣

    • Domnu Vladut cumpărăm porumb din Ucraina dar ne doare când marfa românească nu are prioritate in Supermarketuri,ce patrioți suntem noi românii!

    • Bagă si doza 5 fmm de spart in portbagaj , sa mi bag pu la in ma ta si slava pizdi

  5. Slava Ucraina ! 🤣😅🤣Ce conteaza pt conducatorii Romaniei…romanii ?? Nimic…sa le iasa lor plecaciunile in fata asexuatilor vanduti de la UE ! Demult astora nu le mai pasa propriul popor. Nu ucrainienii sunt vinovati ci tradatorii nostri 😉

  6. Da, asa e. Porumbul din Ucraina, sustinerea Ucrainei, orice de genul asta arde matzele rusofililor scarbosi

    • Sa mi bag pu la in ma ta si in slava ta, sa iti iau ucra inienii in pu la, fmm ma ti de trădător, ăștia ne omoară romanii din țara lor si tu o arzoi cu rusofili, ba ga mi a-și toata pu la in familia ta

  7. Poate o fi adevărat oricum Portul e blocat, pe unde trece trenul în Constanța e blocat ce sa facem stam la bariera în Romania

  8. Ce de vorbe in vant….
    Situatia din Ucraina a facut preturile sa creasca si la conaum si la cereale ai la input-uri…. Trebuie doar sa vedem cat vrem sa castigam… Sa ne multumim si cu mai putin… Ca nu ne da nimeni nimic degeaba.
    Trebuie sa facem investitie pentru doar 3500 kg/ha si daca vrea Domnul sa facem 5000…doamne ajuta.
    Cu preturile din ’22 nu ne vom mai intalni nici o data.

  9. Taranul roman tot hapsan ramane.asteapta ajutor tot timpul de la guvern cu produsele plin de chimicale,ierbicide,insecticide si ingrasaminte sintetice

  10. DEZASTRUL PENTRU ROMANIA NU A INCEPUT ODATA CU RAZBOIUL DIN UCRAINA ,DEZASTRUL A INCEPUT ODATA CU ANGAJAMENTELE TAPITE ,IRESPONSABILE ,IDIOATE LUATE DE CEI CARE AU NEGOCIAT ADERAREA ROMANIEI LA UE !. S-AU DISTRUS LABORATOARELE DE CARANTINA FITOSANITARA PE CRITERIUL CA IMPORTURILE DIN UE AU CERTIFICATE DE ORIGINE SI SUNT CONFORME !!!!!!!!!!!,CONFORME PE DRACU !,VEZI GOLANIA DUBLULUI STANDARD !.
    S-A ACCEPTAT INCHIDEREA TUTUROR FABRICILOR DE PRODUSE FITOSANITARE DIN ROMANIA ,CA SA AJUNGEM DIN PRODUCATORI IN STAREA DE IMPORTATORI DE PESTICIDE .
    CAND ROMANIA PRODUCEA PESTICIDE PENTRU PIATA INTERNA SI EXPORT TOTALUL PRODUCTIEI DE PESTICIDE SE RIDICA LA cca 100 MILIOANE $,AZI ROMANIA IMPORTA PESTICIDE DE ORDINUL A MILIARDE DE EURO !,ASA AM AJUNS VACA DE MULS !.
    VEZI CODEXUL DE PESTICIDE APROBATE DE UE PENTRU AGRICULTURA INCLUSIV IN ROMANIA !,UCRAINA ARE ALTE STANDARURI PRIVIND REZIDURILE IN PRODUSELE AGRICOLE !,UCRAINA UTILIZEAZA PESTICIDE INTERZISE IN UE !!.INTERESELE UNORA IN UCRAINA SUNT MAI PRESUS DE NUMARUL DE CADAVRE LASATE IN URMA !.
    ACEEASI DERBEDEI CARE ISI DISPUTA AZI INTERESELE IN UCRAINA ,MAINE VOR PUNE TALPA LA ORICE PRODUS ROMANESC PE MOTIV CA ESTE INFESTAT CU CEEA CE A INTRAT DIN UCRAINA IN PERIOADA DE RAZBOI !. GOLANIA N-ARE LIMITE ,IRESPONSABILITATEA ESTE LA EA ACASA FIE CA ESTI LA BUCURESTI ,BRUXELLES SAU WASINGTON !.

  11. Oare,te poti astepta,la ceva bun de la jelinschi j’dovu?
    Sa fim seriosi!
    Colonia Romania executa riguros ordinele primite ,nimic altceva!

  12. Guvernarea proasta din tara asta este problema uriasă..de ce nu achizitioneaza statul cereale oamenilor sa aiba si oameni o siguranta..apoi sa importe cât este necesar..oamenii sunt lasati sa se descurce singuri..asta este purul adevar

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger