Inflaţia, războiul, scumpirile şi seceta i-au învins pe fermieri. Oamenii au spus că, pur şi simplu, nu mai e rentabil să crească animale.
Aşadar, crescătorii de vite din România își vând animalele, pentru că nu mai reușesc să își acopere cheltuielile.
Antreprenorii vând ce mai apucă
De frica falimentului, preferă să renunțe acum la afacerile construite în ani de zile. Uscăciunea a pus stăpânire pe pajişti mai devreme decât în alţi ani, iar mulţi fermieri sunt nevoiţi să-şi aducă acasă animalele, pentru a le hrăni cu furajele din ogradă. Crescătorii speră să primească ajutoare de la stat, să-şi refacă stocurile de hrană, pentru a scoate animalele din iarnă.
Crescătorii de animale din localităţile Bărăganului arată că păşunatul se va termina mult mai devreme decât în alţi ani. În prima parte a lunii august, spun ei, iarba trebuia să fie încă verde şi destul de înaltă cât să poată fi mâncată de animale.
Fermele s-au transformat în abatoare
Rumegătoarele mari, precum vacile, sunt şi mai greu de întreţinut în această perioadă, deoarece smocurile de iarbă sunt foarte mici. Au noroc, culmea, că s-a uscat porumbul pe câmp şi se poate intra mai devreme în lanuri pentru a-l tăia.
„Ferme întregi care se abatorizează. O să avem de plătit facturi de 10, 12, 14 mii de lei în fermă, ca să producem lapte. Păi, nu luăm atâția bani pe lapte și o să fim nevoiți la un moment dat să închidem și noi. Ca să mergi un an de zile în minus este foarte dificil”, a spus Daniel Frei, președintele unei asociații de crescători de bovine, pentru postul Digi24.
Este necesar, deci, ca statul să plătească mai repede subvenţiile pentru animale, ca să aibă cu ce să-şi suplimenteze stocul de furaje.