AcasăSOCIALFermierii îl contrazic pe Daea. Seceta a făcut ravagii

Fermierii îl contrazic pe Daea. Seceta a făcut ravagii

Petre Daea evită să vorbească despre magnitudinea distrugerilor provocate de secetă

Ministerul Agriculturii a transmis un mesaj ambiguu, care creează senzația că seceta nu a fost o problemă pentru agricultura românească. Potrivit instituției, doar 2,14% din suprafețele cultivate în țară sunt afectate de secetă. În realitate, acesta este procentul din procesele verbale încheiate de comisiile trimise pe teren să constate dezastrul și care abia au început inventarierea, susțin fermierii, care avertizează că procentul de calamitate este de peste 70%.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suprafața terenurilor agricole calamitate de secetă, pentru care s-au întocmit procese verbale, este 190.810 hectare, adică doar 2,14% din totalul suprafeței cultivate în România. Cele mai afectate județele sunt: Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Gurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea,Teleorman, Timiș, Vaslui și Vrancea, arată ministerul, citat de stiripesurse.ro. Suprafața calamitată raportată de Ministerul Agriculturii înseamnă doar o parte infimă a realității, deoarece comisiile abia au început să meargă în teren, să constate pagubele și să încheie procesele verbale, spun reprezentanții fermierilor. Dat fiind volumul mare de muncă a acestor comisii, termenul de finalizare a inventarului suprafețelor distruse de secetă a fost stabilit pentru luna noiembrie. ”Mai au de constatat până ajung la procentul de calamitate pe 70% din suprafața agricolă cultivată cu porumb. În Vrancea, 500.000 de hectare de teren cultivat au fost compromise aproape în totalitate. Și nu vorbim doar de porumb, ci de orice s-a cultivat în acea zonă. Să mai adăugăm și Galațiul, Bacăul și multe alte județe. Sunt sute de mii de hectare de culturi calamitate în fiecare județ, așa că procentul acela de 2,14% suprafață afectată de secetă nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în teren. La porumb, avem aproape 2,5 milioane de hectare distruse”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Fără despăgubiri

Comisiile agricole vin și întocmesc procese verbale la fața locului, cu suprafața și gradul de distrugere a culturilor, dar aici se oprește totul. Până în acest moment, Ministerul Agriculturii nu a anunțat nicio măsură concretă prin care să-i despăgubească pe fermierii care au pierdut recoltele din cauza secetei și sunt acum dator vânduți la bănci și la furnizorii de inputuri. ”Și la grâu, ministrul a anunțat că s-a făcut între 3 tone și 8 tone la hectar, dar nu înseamnă nimic dacă unul singur a făcut 8 tone și ceilalți, doar 3 tone. Oricum, așa cum am mai spus, producția de grâu este la jumătate față de anul trecut”, ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Singura măsură a Ministerului Agriculturii a fost facilitarea unui credit în valoarea subvenției de la UE pe trei ani de zile, care nu a fost apreciat de fermieri, dat fiind că sunt banii lor, pentru care trebuie să mai plătească și comisioane către CEC Bank.

Fără grâu la rezerva de stat

După apariția articolului ”Statul român s-a trezit târziu. 70% din grâu a plecat deja la export”, din ziarul Național, ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a convocat la minister pe traderii de cereale, procesatorii de grâu și pe cei din industria de morărit și panificație, însă întâlnirea a fost una sterilă, în care nu s-a decis nimic și nu s-a discutat nimic important. Ministrul le-a vorbit despre cât grâu s-a făcut și cam atât, după care fiecare a plecat la treaba lui. Problema este nu dacă avem grâu suficient pentru pâine, pentru că România produce mai mult decât consumă, chiar și când cantitățile sunt mai mici, ca în acest an. Problema este că, din cauza regulilor economiei de piață, singurul care are posibilitatea și obligația de a asigura hrana populației este Guvernul, prin achizițiile făcute la rezerva de stat. Lucru pe care Executivul a omis să-l facă, din lipsa banilor sau, pur și simplu, din nepăsare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
763 afisari

19 COMENTARII

  1. Parca acu 2 articole îl ridicați pe idiotul asta în slavi ca e deștept. Fituica mai sunteti

    • ZIARE.COM SITE-UL CENZURII SI PROPAGANDEI CRIMINALILOR CE JEFUIESC ROMANIA SUNTETI AMENINTATI CENZURATI SI INSULTATI GRAV DACA NU LINGETI IN COUR CLASA POLITICA SI TURISTUL CU PLAGIATORUL IMBECIL

      EU CITESC NUMAI ZIARE.COM . SITE-UL EXCREMENTELOR DIN PRESA RMANEASCA

      ATENTIE ! ZIARE.COM UN SITE DE INFRACTORI ANALFABETI PERICOL PENTRU DEMOCRATIE

      ZIARE.COM UN SITE DE INFRACTORI ANALFABETI , JEGURI SI EXCREMENTE ALE PRESEI , IMPOSTORI IMPUTITI ;
      ZIARE.COM CENZUREAZA , INSULTA SI AMENINTA CITITORII !

      UN PERICOL PENTRU PRESA SI MASS MEDIA ROMANEASCA -ZIARE.COM UN SITE DE DEJECTII SI KAKATI CE SE DAU JURNALISTI , JEGURI ACERTATE SI IMPOSTORI CE ZILNIC LAUDA SI PREASLAVESC POLITICA PRESEDINTELUI SI A PRIMULUI MINISTRU PLAGIATOR LEGALIZAT , LOBOTOMIZAT DE KALUS IOHA

      ZIARE.COM , ANALFABETI CE AU INFECTAT INTERNETUL

      LINGAII IN COOR DE PE ZIARE.COM AU INFESTAT SITE-URILE SI PROPAGA MIZERIA SI INSULTELE PRIN INTERMEDIUL JEGOSILOR COMENTATORI ACIUATI PESTE TOT

      ZIARE.COM ZIS SI ZOAIE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI

  2. Cine a pus ministru pe Neanderthalul asta sa se duca la puscarie cu el de manuta.DNA SA VINA SA VA IA

    • ZIARE.COM SITE-UL LIKELELOR COMUNISTE SI PUPIN CURISTE MARI LINGATORI DE GAOAZE ALE PLAGIATORULUI SI TURISTULUI TRANTOR DE LA COTROACE

      ZIARE.COM , UN SITE DE IMPOSTORI CE SE CRED JURNALISTI SI ANALISTI , ADEVARATI ANALFABETI FUNCTIONALI CE FAC PROPAGANDA MINCINOASA SI PUBLICA FAKE NEWS SI MANIPULEAZA CITITORII , INSULTA SI AMENINTA PE CEI CE NU SUNT DE ACORD CU EI
      O ADEVARATA DUHOARE JURNALISTICA IMPUTE PRESA ROMANEASCA . EXCREMENTELE DE PE ZIARE.COM SUNT KLOSETARII IMPUTITI AI PRESEI

  3. fermierii au interesul lor . indiferent cat ploua sau e soare se vor plinge tot timpul , niciodata nu veti auzi unul multumit . il cred si am incredere in ce spune Daea .

  4. Daea e rupt de realitate , , inträ intr-un lan de porumb si räcneste ca asa e in toatä tara. Este un mare nätäräü

    • @ Breniuc
      Iar tu ești și mai și👎, că deși nu ai intrat în nici un lan, o faci pe deștepțul aici🤥

  5. Ar trebui promulgata o lege care să oblige cultivatorii să planteze perdele forestiere, în jurul culturilor ! La ora aceasta, fostele perdele forestier au fost distruse, la fel ca și sistemele de irigații !

    • Sunt de acord ca perdelele vegetale de peotectie sunt bwnefice , reduc eroziunea solului , opresc zapada iarna ( daca o sa mai ninga) , dar niciodata nu vor aduce ploaia , si nici nu vor creste pe timp de seceta. Asa ca aceasta ideie implementata in subconstientul unor rahati , care incearca sa o propage mai departe este un mare căcat. Vrei sa faci intr-adevar ceva?, umple cabalele de desrcare cu apa. Bareaza-le dupa teodolit si fa mici lacuri care vor raci atmosfera. La timpullor , canalele au avut un scop excelent , acum sunt si mai bune , bareaza-le si se vor umple cu apa. Dar v-a intelege doar cine a favut ub liceu agricol , latraii vor minca din troaca cu porcii in continuare..

  6. Sa vezi ce o sa-si mai incalzeasca ciocalaul in palma idiotul asta cind o sa raminem fara griu in tara…

    • Este un patriot , nu un profesionist. Vrea sa faca , dar nu stie ce. Cel dinaintea lui , am uitat numwle , acela era profesionist . Daaarrr , cel invatat te vinde , Iuda a fost singiurul cu carte.

  7. ZIARE.COM UN SITE PLATIT DE GUVERN PENTRU A LAUDA PE GENERALUL PLAGIATOR , PRESEDINTELE TURIST PROFESIONIST SI CLASA PULITICA DE LA GUVERNARE

    ZIARE.COM UN SITE CE DIFUZEAZA FAKE NEWS , MINCIUNI SI CALOMNII PENTRU A EXISTA
    IN SCHIMB , ODE SI OSANALE TURISTULUI SAS SI GENERARULUI IDIOT SUNT FARA NUMAR , ZILNIC , NON STOP

    SLAVA KALUS IOHANUS , FIUL CEL MAI IUBIT AL POPOULUI

    SLAVA GENERALUL ANALFABET , PLAGIATORUL LEGALIZAT

    ATENTIE ! ZIARE.COM UN SITE DE INFRACTORI ANALFABETI PERICOL PENTRU DEMOCRATIE

    ZIARE.COM UN SITE DE INFRACTORI ANALFABETI , JEGURI SI EXCREMENTE ALE PRESEI , IMPOSTORI IMPUTITI ;
    ZIARE.COM CENZUREAZA , INSULTA SI AMENINTA CITITORII !

    UN PERICOL PENTRU PRESA SI MASS MEDIA ROMANEASCA -ZIARE.COM UN SITE DE DEJECTII SI KAKATI CE SE DAU JURNALISTI , JEGURI ACERTATE SI IMPOSTORI CE ZILNIC LAUDA SI PREASLAVESC POLITICA PRESEDINTELUI SI A PRIMULUI MINISTRU PLAGIATOR LEGALIZAT , LOBOTOMIZAT DE KALUS IOHA

    ZIARE.COM UN SITE DE COPIATORI , ANALFABETI CE AU INFECTAT INTERNETUL

  8. Cred ca cei care nu se pricep la agricultura sa taca din gura vedetiva de treaba voastra,ministru mai bun nu a avut Romania si nici nu o sa mai aiba este un f bun inginer care a lucrat efectiv in ferme iar acricultorii sa taca din gura la ce subventii iau de la APIA si pe langa astea mai vand productia la EXPORT!!!! RUSINE.

  9. D’aia trebuie sa-si vada de interesele personale-familiale, ca le mananca cormoranii toti pestii din baltile lor private.

  10. Ar trebui promulgata o lege care să oblige cultivatorii să planteze perdele forestiere, în jurul culturilor, localitatilor si de-a lungul drumurilor nationale si judetene ! La ora aceasta, fostele perdele forestiere au fost distruse, la fel ca și sistemele de irigații !

  11. Este un patriot , nu un profesionist. Vrea sa faca , dar nu stie ce. Cel dinaintea lui , am uitat numwle , acela era profesionist . Daaarrr , cel invatat te vinde , Iuda a fost singiurul cu carte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger