AcasăSOCIALFermierii, exasperați. Autoritățile române protejează importurile

Fermierii, exasperați. Autoritățile române protejează importurile

Protecționism al statului român pentru importurile alimentare

Statul încurajează importurile alimentare, prin lipsa controalelor riguroase la vamă, atrag atenția fermierii români. Aceștia acuză și ANSVSA că nu a depistat carnea de pui infestată cu salmonella și că nu a făcut publice astfel de informații, singurii care au luat atitudine fiind europarlamentarii străini.

În România pătrund în fiecare zi cantități importante de carne de pui infestată cu salmonella din Polonia, atrag atenția eurodeputații, care au cerut controale drastice în țările importatoare. În tot acest timp, ANSVSA nu a emis nicio alertă, semn că verificările importurilor nu sunt o prioritate. Producătorii români, care sunt sufocați de cantitățile uriașe de carne de pui din Polonia, cu prețuri de dumping, cer Guvernului controale veterinare la intrarea în țară și testarea produselor, așa cum procedează și țările învecinate.

”Nu este prima dată când se depistează salmonella venită din Polonia, s-au mai făcut descoperiri, dar ocazional. Dacă s-ar face niște controale riguroase la frontieră lucrurile s-ar schimba. Așa cum face Bulgaria. Ca să scape de intoxicările astea din Polonia, cu atâta carne, au pus la vamă un medic veterinar care controlează salmonella. Dar sunt cam 1.200 de tipuri de salmonella și până identifici ce tip este, că nu poți face acest lucru în vamă, trec vreo 4-5 zile, timp în care șoferul trebuie să stea cu carnea în vamă. Același lucru ni-l făceau nouă la carne Ungaria. Când te duceai tu, cu carne proaspătă în Ungaria, ăla te ținea în vamă să-ți facă testul de salmonella și atunci te descuraja pe tine să te mai duci să vinzi carnea în Ungaria. Pentru că, dacă te ține 5 zile cu carnea proaspătă a expirat marfa și nu o mai poți vinde. Deci statele din jurul nostru descurajează clar importurile de carne, pe când la noi statul încurajează importurile. În loc să ne ajute pe noi, ca fermieri, să ne vindem marfa, ei ne intoxică cu această carne care este și de o calitate inferioară. Se pare că trebuie să vină Uniunea Europeană să facă ordine în țara asta. A ajuns să ne spună UE că avem salmonella la carnea de pui. Noi nu știm, aflăm de la ăia. De ce nu s-a făcut public acest lucru? De ce nu iese public președintele ANSVSA să spună că e plină se salmonella carnea din Polonia?!”, ne-a declarat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi.

Vânzarea, sub prețul de producție

Fermierii spun că prețurile polonezilor la carne sunt foarte mici, pentru că statul polonez subvenționează indirect producătorul, prin subvenții aplicate la porumb și la furaje, descurajându-se exportul de cereale. În România, în schimb, se încurajează exportul de porumb și importul de cârnați, susțin fermierii. ”La ciuperci, de exemplu, polonezii ne vând nouă ciuperci mari, furajere, destinate pentru hrănirea animalelor, pe post de ciuperci calitatea I, pentru consum uman. Și le vând la preț de 4 lei, preț de dumping, iar costul meu de producție este 6 lei. ANPC ar trebui să intervină aici, pentru că marfa este furajeră, este calitatea a III-a, nu poți să o vinzi drept calitatea I-a. Iar eu, care produc ciuperci mai mici, dar sunt calitatea I trebuie să le vând la preț de calitatea a III-a”, ne-a mai precizat președintele Grupului de Producători EuroAvi, Puiu Ilisei.

Vigilență, doar în cazul producătorilor români

Garda de Mediu a anunțat un focar de infecție din cauza mai multor pui morți într-o fermă din Gorj, fermierul fiind amendat cu 50.000 lei. ”Rezultatele acestui control indică încălcări ale prevederilor autorizaţiei integrate de mediu. Faţă de aceste aspecte operatorul economic responsabil de aceste fapte, de apariţia acestor episoade de disconfort olfactiv, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei”, a comunicat Garda de Mediu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
646 afisari

3 COMENTARII

  1. tradatorii nu se mai ascund acum legifereaza si duc in faliment toata agricultura si economia romaneasca doar pt ca li se permite si nu sunt luati la fuga prin orice mijloace!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger