AcasăSOCIALFermierii europeni primesc ajutoare pentru criză. România îi pune să se împrumute

Fermierii europeni primesc ajutoare pentru criză. România îi pune să se împrumute

Mai multe țări din UE au primit aprobare de la Comisia Europeană pentru a acorda sume de bani importante fermierilor, sub formă de ajutoare de stat nerambursabile, pe fondul crizei provocate de conflictul din Ucraina, care a dus la o creștere necontrolată a prețurilor. Și asta în timp ce singura ofertă făcută de statul român fermierilor a fost accesarea unui împrumut din subvențiile primite de la UE pe hectar, pentru a-și acoperi pagubele provocate de secetă.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în Bulgaria, de 218 milioane de euro, pentru a sprijini anumiți producători agricoli în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză privind ajutorul de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022, recunoscând, astfel, că economia UE se confruntă cu o perturbare gravă.

„Sectorul agricol a fost afectat în mod deosebit de puternic de creșterea prețurilor la energie și a altor costuri ale inputurilor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de sancțiunile aferente. Această schemă de 218 milioane euro aprobată va permite Bulgariei să sprijine fermierii afectați de criza geopolitică actuală. Continuăm să fim alături de Ucraina și de poporul ei. În același timp, continuăm să lucrăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, coordonat și eficient, protejând în același timp condițiile de concurență echitabile pe piața unică”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență.

62.000 de euro pentru producători

Ajutorul de stat, sub formă de granturi directe, va avea o valoare maximă de 62.000 de euro pentru un producător din Bulgaria. Astfel, se vor da bani pentru producția primară rumegătoare mici și mari, cai, stupi, fructe și legume (în special salate și salată verde, bame și dovlecei), ulei de trandafir, viță de vie, nuci și tutun. Valoarea ajutorului pe beneficiar va fi calculată pe baza numărului de animale și a hectarelor de teren agricol. Comisia a constatat că schema bulgară este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar de criză și că este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru. Cadrul temporar de criză prevede că statele membre pot acorda ajutoare pentru companiile afectate de criza actuală până la suma majorată de 62.000 euro și 75.000 euro în sectoarele agriculturii, respectiv pescuit și acvacultură, și până la 500.000 EURO în toate celelalte sectoare.

Bani și pentru fermierii austrieci

Comisia Europeană a aprobat și pentru Austria o schemă de ajutor de stat de 110 milioane de euro, în vederea sprijinii producătorilor agricoli primari, în contextul crizei. Măsura va fi deschisă companiilor de toate dimensiunile active în sectorul producției agricole primare, care au fost afectate de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și alte materii prime, cauzată de criza geopolitică actuală și de sancțiunile aferente. În cadrul acestei scheme, beneficiarii eligibili vor avea dreptul să primească sume limitate de ajutor sub formă de granturi directe. Valoarea ajutorului pe beneficiar va fi calculată pe baza numărului de hectare de teren agricol. În România, singurul așa-zis ajutor a fost accesarea unui credit în valoarea subvențiilor pe hectar de la UE pe o perioadă de 3 ani. Practic, pentru a-și acoperi pagubele uriașe provocate de secetă, fermierilor li s-a permis să-și amaneteze viitorul, împrumutându-se din propriii lor bani.

”Pe noi nu ne-a ajutat statul cu nimic. Se inventariază suprafețele calamitate, care au ajuns acum de la 2,14% la 4%, iar în ritmul acesta nu cred că se termină nici la anul. Sunt convins că nu vor acorda niciun fel de despăgubiri pentru suprafețele afectate de secetă”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
636 afisari

6 COMENTARII

  1. Alo, Petre Daia se aude ?!?!? Ce faci, ca sa- i ajuti pe Taranii Români? Ai facut promisiuni peste promisiuni, treci la fapte ! Aratà, ca-ti pasa de munca zdrobitoare a celor care dau cu sapa !
    Nu-i Iasa pe ticalosii de la Bruxelles sa-si bata joc de munca Taranilor !
    Caci D’AIA esti Ministru!

  2. ZIARE.COM SITE-ul EXCREMENTELOR SI ANALFABETILOR FUNCTIONALI UNDE SUNTETI CENZURATI SI INSULTATI , INJURATI DE JEGUL JURNALISMULUI SUB MEDIOCRU

    ZIARE.COM SITE-ul JEGULUI SI DEJECTIILOR PRESEI
    CINE SUNT ACESTI FALSI JURNALISTI , IMPOSTORI INFECTI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA DIFUZAND ZILNIC FAKE NEWS PE SITE-ul ZIARE.COM ?

    UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE SI O DEZONOARE PENTRU MASS MEDIA
    NAZISTII PE ZIARE.COM IMPUN CENZURA SI DICTATURA

  3. Am fost la piață. Toate legumele și fructele sunt de import. Cele românești au prețuri exagerate ( 4,50 lei/ kg ceapă de ex.) și sunt de slabă calitate , pline de chimicale. Nici vremea nu i-a ajutat pe fermieri. Poate și ei s-au săturat să muncească mult și să caute forță de muncă ieftină.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger