AcasăSOCIALFermierii cer Guvernului să interzică exportul cerealelor: ”Vom muri de foame!”

Fermierii cer Guvernului să interzică exportul cerealelor: ”Vom muri de foame!”

exportRusia, enervată după ultimul atac din Sevastopol! Decizia care poate afecta exportul de cereale ucrainene

Producătorii de carne de pui cer Guvernului să interzică exportul cerealelor, așa cum au făcut Bulgaria și Ungaria, pentru a salva zootehnia. Prețul furajelor s-a dublat, adăugându-se la creșterile de la gaze, energie și combustibili, astfel că fermele vor fi obligate să-și închidă porțile. Totodată, hipermarketurile refuză să plătească mai mult pe kilogramul de carne de pui, astfel că fermierii vând acum sub costul de producție.

Crescătorii de pui atrag atenția Guvernului că, dacă nu va stopa exporturile, România se va confrunta cu o criză alimentară fără precedent. Zootehnia a intrat deja în colaps din cauza prețurilor duble la cereale, cauzate de cererea mare la export, odată cu declanșarea conflictului din Ucraina.

”Furajele s-au scumpit extraordinar de mult, iar în costul de producție acestea reprezintă cel puțin 70%. Prețul furajelor a crescut de la 1,4 lei pe kilogram anul trecut, la 2,5 lei în prezent. Prețul la carne însă nu s-a dublat, în condițiile în care s-au scumpit și curentul, și gazele și combustibilul. Mie îmi vine să pun lacătul pe poartă. Te trezești serie de serie, că noi avem cam 6-7 serii de pui pe an, că nu știi cât să mai ceri pe carne. Oricum, nu ne dă nimeni prețul cu care să ne putem acoperi cheltuielile. Cea mai urgentă și cea mai importantă măsură pe care trebuie să o ia Guvernul acum este oprirea exporturilor de cereale, pentru că o să ajungem să dăm bani grei pe un colț de pâine”, ne-a declarat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi. Acesta ne spune că, la ora actuală sunt avantajați cultivatorii de cereale din țară, pentru că, de la 0,70 – 0,80 de bani, cât era la recoltare grâul, la aproape 3 lei cât este acum, la fel și porumbul, ei își multiplică foarte mult câștigul.

Trebuie cumpărat grâu pentru rezervele de stat

Sectorul zootehnic este cel mai afectat de scumpirea cerealelor, mai ales că nu li se permite majorarea prețurilor la carne. Fermierii din zootehnie știu că producătorii de cereale nu vor să se oprească exportul, dar semnalează faptul că este nevoie de o strategie alimentară pentru a evita o foamete care urmează.

”Ei vor câștiguri cât mai mari? Păi ce o să facă cu acei bani? Că toate alimentele se vor scumpi. Nu spunem că nu există grâu, dar la ce preț există? Statul român ar fi trebuit să cumpere grâu și să-și facă rezerve strategice, dar nu a făcut nimic în acest sens. Dacă se interzic exporturile la cereale, cei care au cereale ar fi obligați să vândă pe piața internă, așa cum au făcut bulgarii și ungurii. Ei vând acum cerealele în afara țării, că li se dă un preț mare, și la un moment dat o să cumpere carne de zece ori mai scumpă decât acum. Tu, ca țară, nu ai interesul strategic să-ți aperi producția? Inputurile despre care vorbesc producătorii de cereale s-au scumpit foarte mult, este adevărat, dar aceste costuri se vor adăuga la culturile viitoare. Dar în prezent vorbim de niște stocuri pe care ei le-au obținut ieftin și ei vor să facă o speculă ca să își tripleze veniturile. Iar zootehnia se închide din această cauză”, ne-a precizat președintele Grupului de Producători EuroAvi, Puiu Ilisei.

Vând în pierdere

Reprezentanții fermierilor susțin că la export există două categorii, unii care au nevoie, gen Egiptul, care nu produce, și traderii, care își încarcă vapoarele, le duc la Bosfor și le țin acolo, iar peste o lună vin cu marfa înapoi și ne-o vând tot nouă, dar la preț dublu.

”Dacă ar interzice exporturile, cerealele s-ar vinde doar în țară și atunci prețul ar scădea. Eu îmi doresc ca oamenii ăștia politici să se gândească la țara asta, că o să trebuiască să facă salariile de 5.000 de euro pentru ca omul să-și poată cumpăra mâncare. Zootehnia este la pământ acum, pentru că noi cumpărăm furajele, cumpărăm puii de o zi, plătim curentul, plătim gazele, plătim salariile și, când tragem linie, ieșim în pierdere, că nu ne acoperim nici costurile de producție. Costul meu de producție la puiul de carne a fost de 5,80 lei și am vândut cu 5,20 lei, pentru că nu vrea să ne dea niciun hipermarket sau supermarket mai mult. Noi nu suntem protejați de nimeni, nu ne dă nimeni compensare pentru pierderi”, a mai afirmat Puiu Ilisei, președintele Grupului de Producători EuroAvi.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
610 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai, mcar o sa devina mai suplii toti burtosii aia de la mARN, si toti tablagii care stau numai priun birouri !! Sa vedeti voi atunci contrabanda facuta cu mancare si cu produse alimentare, va fi mai ceva decat cea cu prafuri !! Ha ha ha 🙂 Macar o sa aiba si romanasii propriul lor razboi civil romano-roman, ca altfel nu explodeaza mamaliga !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger