AcasăSOCIALFermierii au inventat "pâinea artificială". Ce este sorg-ul, planta cultivată din greu...

Fermierii au inventat „pâinea artificială”. Ce este sorg-ul, planta cultivată din greu în Africa şi care, acum, a ajuns şi la noi

Seceta înregistrată în România anul trecut i-a determinat pe agricultori să cultive plante mai rezistente. Așa se face că în județul Buzău vor fi însămânțate în această primăvară peste 1.000 de hectare cu sorg, o plantă care poate înlocui cu succes culturile de porumb.

Sorg-ul este o plantă cultivată pe suprafețe întinse în Africa, iar costurile de înființare sunt destul de mici. Promițătoare sunt și producțiile, care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă.

Sorg-ul înlocuieşte pâinea

Sorg-ul este un înlocuitor excelent al cerealelor, util mai ales celor suferind de boală celiacă sau alte forme de intoleranţă la gluten. Se pot face diverse produse de panificaţie, atât dospite cât şi nedospite, poate fi folosit la prepararea băuturilor fermentate sau poate fi gătit în aburi, sub formă de fulgi, integral sau extract siropos.

Din punct de vedere nutritional, sorgul este bogat în fier, calciu, potasiu sau policosinol, un compus care poate reduce colesterolul şi îmbunătăţi sănătatea inimii.

Bun şi pentru cei cu intoleranță la gluten

Preparatele din făină de sorg pot fi consumate fără nicio problemă de persoanele care au intoleranță la gluten. Iar tulpina plantelor poate fi folosită ca furaj pentru animale.

Puteţi savura astfel o mulţime de preparate delicioase, sănătoase, libere de gluten şi pline de nutrienţi, fără a renunţă la stilul de viaţă tradiţional şi mâncărurile favorite.

author avatar
Andrei Ștefan