AcasăSOCIALFermierii acuză: Guvernul a interzis controalele cerealelor din Ucraina

Fermierii acuză: Guvernul a interzis controalele cerealelor din Ucraina

Fermierii români, sabotați de propriul Guvern

Asociația Producătorilor de Porumb din România a atras atenția, într-o scrisoare deschisă adresată Executivului, că problemele de calitate și neconformitățile cu standardele de producție ale UE ale cerealelor din Ucraina, care afectează credibilitatea de furnizor a României, precum și volatilitatea foarte mare a prețurilor la cereale, au fost provocate chiar de Guvern. Și asta deoarece a fost emis un ordin intern care interzicea, efectiv, controalele la cerealele Ucrainene, susțin reprezentanții fermierilor.

Problemele fermierilor români au fost create chiar de Guvern, care a ordonat ca cerealele venite din Ucraina să nu fie controlate, acuză conducerea Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). ”A fost o comunicare între Direcția Vămilor și ANSVSA, un ordin intern, prin care, odată cu supendarea tarifării pentru mărfurile aflate în tranzit din Ucraina, se suspendă și controalele sanitar-veterinare”, ne-a declarat Cristina Cionga, director adjunct al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). Asociația și-a exprimat, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, stupoarea și dezamăgirea profundă în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

”Soluția robustă era așteptată de la Uniunea Europeană, care s-a angajat că va asista statele membre cele mai expuse la efectele războiului. Și aceasta a venit târziu, cu o alocare infimă, arbitrară și discriminatorie, deoarece României îi revin mai puțin de 18 procente din suma totală de la rezerva de criză a UE, când, în fapt, țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru cca 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina. Distanța față de zona de conflict, însă, a făcut ca povara efectelor războiului să fie resimțită diferit în estul Uniunii Europene față de vestul acesteia, fermierii din țara noastră confruntându-se cu provocări majore”, se arată în scrisoarea deschisă a APPR adresată Guvernului.

Tarifele de transport au crescut de 5 ori

Reprezentanții fermierilor s-au plâns de faptul că cerealele din Ucraina au pus o presiune enormă pe o logistică deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4 – 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare etc. Totodată, numărul suplimentar de nave la încărcat a determinat întârzieri și a perturbat calendarul comercial, generând costuri suplimentare odată cu livrările întârziate. ”Au existat volatilități foarte mari ale prețurilor la cereale, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina. Acest lucru a fost evident mai ales în zonele limitrofe Ucrainei (în județele din Moldova), unde, deși seceta a micșorat sever producția (la grâu cu 30-40% și la porumb cu peste 60%), prețul nu doar că nu a reflectat această dinamică, dar chiar s-a micșorat odată cu scăderea interesului pentru marfa locală, deoarece au fost disponibile cantități suficiente de peste graniță. Prețurile FOB ale cerealelor din Ucraina au fost mult mai mici, pe tot parcursul sezonului, decât echivalentele lor din alte origini, chiar și după deschiderea coridoarelor de solidaritate în iulie 2022, când, deși au început sa se aprecieze ușor, au păstrat o diferență de cel puțin 60-70 euro/tonă față de cotațiile internaționale”, a precizat APPR.

S-a vândut în pierdere

Reprezentanții APPR au atras atenția Guvernului că efectul de distorsionare a pieței a fost imposibil de contracarat și a determinat fermierii necapitalizați să vândă în pierdere, iar pe cei care au depozitat marfa să facă învestiții suplimentare sau să suporte cheltuieli de stocare ridicate din cauza prețului energiei îndeosebi, ceea ce le-a afectat competitivitatea. ”Totodată, au fost reflectate în pierderi contabile, în situații financiare deteriorate, constituiri de TVA și impozit pe diferențele negative și suportarea costurilor generate de aceste situații. Au existat probleme de calitate și neconformități cu standardele de producție ale UE, care au afectat credibilitatea de furnizor a României. Deși Ucraina s-a angajat, prin Acordul de Asociere din 2014, să se alinieze treptat la standardele blocului comunitar, în fapt există încă numeroase diferențe. Acestea se referă atât la utilizarea unor substanțe fitosanitare interzise în UE și pentru care sunt depășite nivelurile maxim admise de reziduuri în recoltă, cât și la impurificări ale loturilor convenționale de oleaginoase (în special rapiță) cu material genetic OMG, deși Ucraina nu are plante OMG aprobate pentru cultivare”, se mai arată în scrisoarea deschisă a APPR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.751 afisari

9 COMENTARII

  1. M_am saturat de Ucraina si de atatea favoruri pentru ucraineni.
    Noi unde mai suntem ? La si altii……

    • Pai asta va fute in gura zilnic su voua va place muistilor , ca sunteti prosti
      Mai rau si mai slugi ca pe timpul lui Ceausescu ati ajuns

  2. ” se suspendă și controalele sanitar-veterinare ”

    -direct la „zadarnicirea combaterii bolilor”!

    • Aberatii, asa zisii „fermieri” nu se mai satura de subventii si bani gratis de la stat .

  3. No problem, oricum in curand o sa vina niste rusnaci salbatici in ceva vizita de de-nazif-icare si la Bukale, e posibil insa ca inainte sa dea cu minim 3 rac-hete in tzi-ga-nia aia din Ilfov, una la gubern, una la 3coceni, si cel mai tare va fi cand ii vor demola, la propriu, pe ratatii ordinari din sparlament, cu ratatii aia cu tot inauntru, aia nici macar nu vor stii ce i-a lovit !! Sa vedeti voi atunci toata distractia de pe lume, o sa rada pana si pinguinii din Antarctica si cu kurkubeul de cei 2 tampiti de acolo, aka de dulapul si de maciukanezul maidanez 🙂

  4. Ce e de facut? Simplu la nu sunt alegeri parlamentare, prezidentile si locale si hai sa iesim la vot si sa ii lasam pe tusa pe actuali tradatori de tara.

  5. Nu ati inteles ca din dispozitia unchiului sam nimeni nu este mai important decat ucraina. O sa se termine si asta intr-o zi; totul trece, nimic nu e vesnic.

  6. Hai sa mancam paine din grau Rutenesc
    Crescut cu amoniu si ametit cu azoturi
    De la graul nostru cad jos ,ametesc
    Sa mancam graul lor cu borhoturi!

    Taiati tot de la ai nostri plugari
    Orice ajutor sau zagneala-i degeaba
    Sa -i ajutam pe strainii Ukrani
    Sa le dam si viata ‘ntru ,,slava”

    Asa gandesc ,,patriotii romani”
    Pe ei pe Valahi ,aruncatii la caini

  7. Vorbiti de alegeri ,sa-i dam deoparte pe actualii….etc Alegerile sunt deja hotarate .Mai tineti minte cand i-a fost adus la Iohannis un individ care a jonglat cu voturile pe calculator ca sa iasa actualul pres?Iohanis radea cu gura pana la urechi si l-a luat sub aripa sa acolo la Cotroceni De acolo se lucreaza intens pe diverse retele de internet contra democratiei Softul este revizuit .I s-au adus imbunatatiri Statul paralel lucreaza la foc continuu Sufrageria este pregatita SUNT formate si alte ,,KODRUTE”si alte cartite care sapa la radacina tarii !Chiar daca boul oprea cel cu figura dedihanie este dat inapoi ,sunt alte dihanii mai oribile ,mai jegoase Ne vor conduce tot gunoaiele tarii ,tot pleava va hotara in numele nostru. Asa ca nu va mai strofocati degeaba cu votul cu democratia Asa ceva nu exista in enclava noastra !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger