AcasăSOCIALFenomen rar la Marea Neagră. Vara din mijlocul lunii octombrie a generat...

Fenomen rar la Marea Neagră. Vara din mijlocul lunii octombrie a generat o anomalie pe litoralul românesc

Căldura ciudată din luna octombrie a determinat un fenomen rar la Marea Neagră. Conform meteorologilor, acest eveniment de pe litoral este unul inedit, cu o absență de 40 de ani pe litoral, dar aceștia oferă și o explicație.

Modificările climatice au adus ierni cu puțină zăpadă și veri cu temperaturi extreme.

Ce este „ciclonul cvasi-tropical”?

Acest fenomen remarcabil este rezultatul a ceea ce experții numesc „ciclon cvasi-tropical”. Fenomenul a generat o toamnă cu caracteristici neobișnuite în regiunea Mării Negre.

„Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal.

Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Apa Mării Negre are 20 de grade Celsius

Vremea a fost inexplicabil de caldă şi în acest weekend, cu temperaturi de 30 de grade Celsius, pe litoral. Cea mai mare surpriză a lunii octombrie o reprezintă temperatura apei mării.

În cursul acestei săptămâni, Marea Neagră, de-a lungul litoralului românesc, a atins 20 de grade Celsius. Marcând astfel cea mai ridicată valoare din ultimele patru decenii.

Aproape la fel de cald a mai fost în 2021, când s-au înregistrat 19 grade Celsius în apa mării.

author avatar
Andrei Ștefan