AcasăSOCIALFault în alianță. USR-ul îl lasă pe Bode fără polițiști

Fault în alianță. USR-ul îl lasă pe Bode fără polițiști

Lucian Bode pornește cu stângul la șefia Ministerului Afacerilor Interne

Aproape 20.000 de polițiști vor fi luați de la MAI și trecuți la Ministerul Justiției, băgând, astfel, Ministerul Afacerilor Interne, într-un colaps distrugător. Măsura este prevăzută în programul de guvernare al USR pentru Justiție, care prevede transferul Poliției Judiciare în subordinea parchetelor.

MAI rămâne fără Poliția Judiciară

Pe principiul nu știe stânga ce face dreapta, reprezentanții alianței de guvernare PNL-USR-UDMR au întocmit un program pentru fiecare minister fără să se întrebe unul pe altul, ajungându-se ca USR-ul să smulgă o parte importantă din MAI-ul condus de liberali. ”O justiție eficientă în domeniul penal presupune colaborarea foarte bună dintre procuror și polițist, fără niciun fel de imixtiuni. În activitatea sa de organ de cercetare penală polițistul trebuie să aibă o singură linie de subordonare, și anume subordonarea față de procuror. De aceea, avem în vedere promovarea celei mai potrivite soluții legislative pentru trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor, inclusiv din punct de vedere administrativ, astfel încât această măsură să sprijine activitatea de cercetare penală a parchetelor, fără a afecta celelalte categorii de activități desfășurate de polițiști”, se arată în programul Ministerului Justiției. Acest lucru ar însemna ca circa 20.000 de polițiști, care fac parte din structurile Poliției Judiciare în acest moment, să treacă în subordinea parchetelor și să nu mai răspundă în fața șefilor din MAI, susține conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol. ”Polițiștii judiciari vor fi plătiți de MAI, la nivelul scăzut al salariilor de aici, și vor face muncă de procurori. Astfel, acești polițiști se vor ocupa exclusiv de dosarele penale, în condițiile în care, în prezent, ei fac de toate. Un astfel de polițist răspunde și în fața șefului care îl trimite să dea amenzi la Legea 55, de exemplu, și răspunde și în fața procurorului, care îl amenință că, dacă nu îi va audia martorii și nu îi va face dosarul, îi dă amendă judiciară. Toți polițiștii judiciari fac și altceva în afară de dosare penale și aici am avut întotdeauna o problemă cu procurorii, care au spus că pe ei nu îi interesează activitățile Poliției și că cei de la judiciar trebuie să se supună dispozițiilor procurorilor”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

Siguranța cetățenilor, în pericol

Pe fondul unui deficit uriaș de personal din MAI, plecarea altor 20.000 de polițiști va pune în pericol siguranța cetățenilor, susțin sindicaliștii din sistem. ”Plecarea din sistem a 20.000 de polițiști ar însemna, evident, o accentuare a deficitului de personal, și, mai mult, se pierde o atribuție esențială a Poliției Române, aceea de a soluționa dosare penale. Cel mai bun exemplu îl reprezintă polițiștii detașați la DIICOT sau la DNA. Ei sunt polițiști, dar lucrează la alte instituții și nu mai au nicio treabă cu Poliția Română, sunt la dispoziția procurorilor, întocmesc acte de urmărire penală dispuse de procurori, participă la activitățile organizate de acele instituții. Pe de altă parte, aici este vorba despre neconcordanță. Cum să spună ministrul Justiției că vrea să-și treacă în subordine personalul MAI, când MAI nu a făcut nicio afirmație în acest sens? Asta dovedește că planul ăsta de guvernare a fost făcut pe genunchi sau a fost copiat de cine știe unde, că suna mai pompos. Și, cu cât sună mai pompos și mai complicat, cu atât lumea înțelege mai puțin și nu pune foarte multe întrebări”, ne-a precizat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

Procurori cu salarii de polițiști

Odată trecuți la Ministerul Justiției, polițiștii judiciari vor face exclusiv muncă de procuror, însă pe salarii de polițiști, fapt care va crea nemulțumiri majore în rândul acestora, atrag atenția sindicaliștii din MAI. ”Problematic va fi și pentru polițiștii judiciari, care au salarii de 3.500 de lei și vor face muncă de procurori, salariile procurorilor fiind de 14.000 de lei. Chiar și astăzi, 90% din activitățile din dosarul penal sunt realizate de către polițist. Procurorul își dă cu părerea și pune semnătura pe soluția propusă de polițist. Mai mult, am văzut situații în care nici măcar din bun simț procurorul nu mai redactează el soluția și nu o mai semnează, ci o trimite părții vătămate cu adresă de înaintare a propunerii polițistului judiciar, pe care și-o asumă. Dacă polițiștii judiciari vor trece la Parchet, teoretic vor munci doar la dosarele penale, nu vor mai face și alte 15 lucruri pe lângă, dar practic, va crește gradul de nemulțumire și de frustrare. Pentru că vor vedea că procurorii iau salarii de 14.000 de lei pe munca lor”, a mai afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.134 afisari

4 COMENTARII

  1. Greu de inteles, dar cineva a gasit notițele vechilor securisti care au lucrat in pachetele vechi si le pune in aplicare cu o rigurozitate demnă de cei mai înverșunați bolsevici,care au nenorocit atatea suflete nevinovate.
    Scârbos ca mai exista astazi asemenea oameni.

  2. Des-PROSTUL este una dintre cele mai mari rusini, alaturi de SALTELUTA lui Dragnea – CARMEN DAN, pe care le-a avut MAI, in ultimi 31 ani .
    Cu asemenea personaje, institutia a intrat in „PICAJ MORTAL” iar siguranta oamenilor pe strada si in casa NU mai exista .

  3. Bodi scapat urmarit drog fuga Grande Azura Italia decat fasole calamari macaron caldur beci fines parmezan nu branza nene Gigi oi statut cah miros cah Bian iubit vesnic tie venit cisma

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger