AcasăSOCIALFără asimptomatici, spitalele Covid rămân goale

Fără asimptomatici, spitalele Covid rămân goale

Spitalele Covid ar trebui deschise pentru ceilalți pacienți

Dacă vor fi externați asimptomaticii, Spitalul Colentina va rămâne cu doar 81 de bolnavi Covid, deși a amenajat 445 de paturi pentru infectați. Același lucru se va întâmpla și în celelalte spitale Covid, care nu au voie să primească alți bolnavi. Și asta în timp ce pacienții non-Covid sunt lăsați în voia sorții.

Decizia CCR care anulează actele normative privind internarea forțată a asimptomaticilor dă peste cap toate planurile Guvernului. Și asta pentru că toți cei testați pozitiv cu noul coronavirus se vor putea externa la cerere. Fără asimptomatici în spitale, Ministerul Sănătății se va trezi cu zeci de spitale goale, în timp ce numărul bolnavilor non-Covid care necesită îngrijiri medicale a crescut alarmant. Exemplul Spitalului Colentina din București rămâne în continuare emblematic pentru organizarea jenantă a sistemului în această perioadă. Cu o capacitate inițială de 862 de paturi, spitalul a fost transformat peste noapte în unitate Covid, cu 445 de paturi. De la începutul stării de urgență și până în prezent, numărul maxim de paturi ocupate a fost în jur de 150. În prezent, la Colentina sunt internați 142 pacienți Covid, din care 61 sunt asimptomatici, 54 cu simptome medii și doar 27 de cazuri cu forme mai severe, cauzate de comorbidități. ”Pacienții asimptomatici vor fi externați la cerere și vor trebui să semneze că stau în izolare. Dar medicul își va asuma răspunderea că le dă drumul acasă. În caz că pacientul este bine și, Doamne ferește!, în trei-patru zile starea lui se degradează, medicul poate fi acuzat de malpraxis. Este de ajuns ca la un milion să fie un caz și, cum la noi se caută senzaționalul, medicul va fi victimă. Dar medicii noștri își vor asuma. Ministerul Sănătății nu este responsabil de nimic, sunt medicii responabili, managerii de spital, dar nu ministerul. Deocamdată solicitarea noastră către DSP de a deschide spitalul și pentru pacienți cu alte boli nu a primit niciun răspuns. La noi nu este nicio nebunie acum cu pacienții Covid”, ne-a declarat dr.Remus Mihalcea, manager al Spitalului Colentina din Capitală.

Externarea, decisă de medici

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că externarea pacienților Covid asimptomatici va fi decisă de către medici, fapt care va lăsa loc abuzurilor făcute de teama de a nu fi trași la răspundere. „Evaluarea unor pacienți asimptomatici se va efectua de către medical curant. Se poate face o externare la cerere. Recomandarea de externare trebuie să existe. Atâta timp ce se va respecta o izolare la domiciliu, își poate asuma externarea. Contextul actual privind decizia CCR e de respectare a recomandarilor date de specialiști. Lucrăm la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm. Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de explicație vizavi de carantină, vizavi de boală transmisibilă, vizavi de izolarea la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare să rămână de bază ”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.