AcasăSOCIALFamiliile cu copii vor plăti mai puțini bani la stat. Proiectul de...

Familiile cu copii vor plăti mai puțini bani la stat. Proiectul de lege care încurajează natalitatea

familieFamiliile cu copii vor plăti mai puțini bani la stat. Proiectul de lege care încurajează natalitatea

Un proiect de lege propus de parlamentarii din AUR îi încurajează pe români să facă mai mulți copii prin intermediul unor deduceri considerabile asupra impozitului pe venit.

Cei de la AUR susțin că, pe lângă creșterea considerabilă a acestei deduceri pe impozitul pe venit, trebuie înlăturată condiționarea ei de către nivelul salariului, unicul criteriu de acordare urmând să fie numărul persoanelor aflate în întreținere.

În prezent, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, deducerea depinde de veniturile salariatului întrucât nu se mai acordă în cazul în care acesta are un salariu brut mai mare de 3.600 de lei. De exemplu, pentru un salariat cu 3.600 de lei reducerea este de 15 lei dacă nu are nicio persoană în întreținere și de 815 lei, dacă are cel puțin patru persoane în întreținere.

Deduceri și pentru familiile fără copii

Inițiatorii proiectului susțin că grila prin care se acordă această deducere este mai degrabă un mijloc de asistență socială pentru angajații cu lefuri mici decât o modalitate de încurajare a natalității. În consecință, susțin inițiatorii, s-a ajuns la un nivel al impozitării mai mare pentru familiile tinere, tocmai acelea care ar trebui să beneficieze de susținerea statului pentru întemeierea unor familii numeroase.

Din acest considerent se impune, cred parlamentarii AUR, eliminarea criteriului veniturilor pentru acordarea deducerilor fiscale. Astfel, acestea vor fi cu atât mai mari cu cât angajații au mai multe persoane în întreținere, măsură ce ar stimula natalitatea.

Reduceri uriașe din impozitul pe venit

De facilităţi fiscale ar putea beneficia şi angajaţii care au avut timp de 10 ani persoane în întreţinere, chiar dacă nu le mai au în prezent.

Reduceri uriașe din impozitul pe venit

1 angajat, 1 copil în întreţinere: 1.150 de lei deducere din impozitul pe venit
1 angajat, 2 copii în întreţinere: 2.300 de lei deducere din impozitul pe venit
1 angajat, 12 copii în întreţinere: 69.000 de lei deducere din impozitul pe venit

Reduceri pentru cei care au avut copii în întreținere

1 angajat, 1 copil în întreţinere: aprox. 570 de lei deducere din impozitul pe venit
1 angajat, 12 copii în întreţinere: aprox. 41.000 de lei deducere din impozitul pe venit

author avatar
Andreea Vlad