AcasăSOCIALFACIAS: Poliția Română confirmă că 43% dintre testele antidrog sunt FALS POZITIVE

FACIAS: Poliția Română confirmă că 43% dintre testele antidrog sunt FALS POZITIVE

sursa foto: Facebook/Poliția Română

Vin informații de ultimă oră de la nivelul FACIAS, de real interes pentru conducătorii auto din România.

E vorba despre un răspuns primit de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului de la Poliția Română (IGPR), în privința procentului de teste antidrog înregistrate începând din luna iulie a anului trecut și până în aprilie 2025, teste ce s-au dovedit a fi fost fals pozitive.

Poliția Română confirmă pentru FACIAS că 43% dintre testele antidrog sunt fals pozitive

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) publică datele care confirmă amploarea abuzului la care sunt supuși șoferii atunci când sunt testați antidrog de Polița Română. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), 43% dintre rezultatele pozitive înregistrate în perioada iulie 2024 – aprilie 2025 au fost infirmate ulterior prin analize toxicologice de laborator” – anunță marți, 20 mai, reprezentanții FACIAS, prin intermediul unui comunicat de presă.

Deși se știe faptul că, potrivit legii, aceste teste au caracter preliminar, în practică ele generează consecințe legale imediate față de conducătorii auto. În sensul că, până la primirea rezultatului de laborator, adică a analizelor probelor biologice, șoferii care, după ce sunt trași pe dreapta în trafic, „pică” aceste teste antidrog – ce ajung să se dovedească a fi fost fals pozitive – se aleg cu permisul de conducere suspendat, drept urmare nu mai au voie să urce la volan.

Conform sursei citate, în perioada 18 iulie 2024 și 28 aprilie 2025 „au fost înregistrate 3.367 de testări preliminare pozitive cu aparatele Dräger DrugTest-5000. Dintre acestea, 1.450 de cazuri au fost ulterior infirmate prin buletine de analiză toxicologică, ceea ce indică o rată de 43% rezultate negative confirmate de laborator. Un test fals pozitiv generează aceleași consecințe juridice până la rezultatul de laborator și determină suspendarea permisului de conducere și stigmatizarea persoanelor vizate”.

Cum explică IGPR această situație

Ce explicații vin de la Poliție Română, în tot acest context? „În răspunsul primit de FACIAS, IGPR afirmă că această situație se poate explica prin diferențele dintre tipurile de probe analizate (salivă vs. sânge/urină), metodele distincte de recoltare și analiză, sensibilitatea aparatelor la anumiți compuși sau posibilitatea ca substanțele să fi fost prezente într-o concentrație nedetectabilă prin metodele de laborator. Mai mult, nicio instituție nu a făcut publică lista compușilor și a alimentelor care pot determina rezultate fals pozitive”, menționează sursa citată.

FACIAS a obținut recent o decizie favorabilă din partea TB

Conform FACIAS, deși „Poliția Română admite că aparatele pot genera rezultate eronate”, instituția „nu ia măsuri pentru a reduce procentul de teste fals pozitive”.

Nu în ultimul rând, FACIAS subliniază că „susține cu fermitate nevoia de combatere a consumului de substanțe interzise la volan și importanța aplicării măsurilor pentru siguranța rutieră”, dar avertizează că „sancțiunile dispuse pe baza unor dispozitive cu o rată ridicată de eroare, fără confirmare toxicologică, creează situații abuzive”.

Ar fi de amintit și faptul că recent FACIAS a obținut o decizie favorabilă din partea Tribunalului București (TB), „prin care IGPR este obligat să publice informații esențiale privind testele antidrog: suplimente, alimentele sau lista substanțelor active din medicamente care pot genera rezultate fals pozitive, precum și informații referitoare la numărul și modelul dispozitivelor ce urmează a fi achiziționate și distribuite la nivel național”.

author avatar
Andrei Coman
191 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger