AcasăSOCIALFabricile românești de zahăr, cumpărate și închise de patronii străini

Fabricile românești de zahăr, cumpărate și închise de patronii străini

România a vândut străinilor fabricile de zahăr și acum importă aproape tot necesarul din piață

Din cele 33 de fabrici de zahăr pe care le avea România în 1989, a mai rămas doar una, și aceea cu patron străin. În fapt, după Revoluție, fabricile de zahăr românești au fost cumpărate, în special de străini, și închise, astfel că țara noastră a devenit importator net de zahăr. Acum, la presiunea producătorilor de sfeclă, Ministerul Agriculturii încearcă să oprească dezmembrarea penultimei fabrici, închisă de un francez.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a prezentat un Memorandum în ultima ședință de guvern în care a cerut găsirea unei soluții pentru fabrica de zahăr de la Luduș, pe care patronul francez a închis-o și pe care vrea să o dezmembreze. Acesta a arătat că, odată cu închiderea unității de procesare de la Luduș, în România mai funcționează o singură fabrică de zahăr, fapt care poate genera impunerea de monopol asupra prețului de comercializare a zahărului și o creștere artificială a acestuia.

”Redeschiderea fabricii de zahăr de la Luduș ar asigura menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului. În situația actuală, nu se va putea asigura circa 25% din necesarul de consum de zahăr anual al României, iar în contextul geopolitic actual, războiul din Ucraina are un impact negativ asupra exporturilor de zahăr realizate din Ucraina către România. Totodată, înlocuirea sau suplimentarea importurilor de zahăr generează costuri suplimentare consistente la bugetul de stat și, implicit, apariția unor dezechilibre bugetare”, se precizează în Memorandum. Ministrul a mai subliniat că pierderea totală sau parțială a cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondați acestei fabrici va conduce la scăderea producției de zahăr a României, iar, pe cale de consecință, la reducerea fermierilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu. Nu în ultimul rând, a fost semnalată apariția unui proces de concediere colectivă, care va avea un impact social major asupra salariaților din fabrică, în contextul pierderii locurilor de muncă.

Din 33 de fabrici, a rămas doar una

În 1989, România avea 33 de fabrici de zahăr și producea tot zahărul necesar consumului intern al țării, de 550.000 de tone pe an. După Revoluție a început privatizarea pompieristică a industriei românești, iar fabricile de zahăr au fost cumpărate și închise rapid, astfel încât, la aderarea la UE, în 2007, România mai avea doar 7 fabrici, care produceau 100.000 de tone pe an.

”Pe baza acestor cifre de producție, Comsia Europeană a stabilit cota de 105.000 tone pe care avea voie să o producă România. Din 2017 s-a abrogat această cotă, dar România mai rămăsese cu 4 fabrici în funcțiune, toate aparținând străinilor. Fabrica din Oradea, cu patroni germani, a fost închisă în 2018, în 2020 s-a închis fabrica Bod, iar în acest an s-a închis și Luduș, cu patroni francezi. Acum a rămas doar fabrica de la Roman, cu patroni austrieci. Francezii de la fabrica din Luduș au anunțat că vor să o dezmembreze, iar noi am cerut Ministerului Agriculturii să nu o distrugă și să poată fi cumpărată de altcineva. O soluție ar fi fost să fie cumpărată de stat. În Polonia, statul are șapte fabrici de zahăr în proprietate, care merg foarte bine”, ne-a declarat Ioan Gherman, președintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR).

Importuri de 300 milioane de euro

Înainte de 1989, în România, sfecla de zahăr se cultiva pe o suprafață de 250.000 de hectare, iar anul acesta mai avem 8.500 de hectare, pentru că nu mai există procesare. Fermierii atrag atenția că, la ora actuală, consumul intern este de 500.000 de tone pe an, iar anul acesta se vor produce  doar 50.000 de tone, restul îl vom importa. La un preț mediu de 600 de euro pe tona de zahăr, înseamnă 300 milioane de euro care ies din țară, adâncind deficitul balanței comerciale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.487 afisari

12 COMENTARII

  1. Ghici când s au vândut? Pe timpul PNT-CD, când ministru la agricultura era țărănist.

    • CENZURA PE SITE-eul PUPIN CURISTILOR ZIARE.COM , LINGAI IN CUR A CELOR CE-I PLATESC , ADICA A CLASEI POLITICE ACTUALE , JEFUITORII ROMANIEI
      ZOAIE.COM SUNT NISTE JEGURI DE COPISTI ANALFABETI , INCOMPETENTI , SI RETARDATI CE SPUN CA SUNT JURNALISTI . ACESTE JEGURI FAC DE RUSINE JURNALISMUL SI MASS MEDIA ROMANEASCA

      Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
      SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com.

  2. 1. Good ! Fuck Romania!
    And now that I got that out of my system:
    2. Desi din punct de vedere al procesarii industriale, sfecla de zahar este mai eficienta, calitatea zaharaului rezultat este inferioara celui din trestie de zahar.
    In plus zaharul zaharul brun, nu maro cum zic toti neintiatii si care suna de c a c at, este mai putin daunator pentru sanatate decat cel alb, nu stiu sa explic tot procesul metabolic, do your own research!

    • Corect, dacă zahărul brun ar fi brun ca urmare a nerafinării și nu vopsit pentru a păcăli consumatorul. Așa este și dăunător și mai scump. Asta, pe lângă reducerea locurilor de muncă.

  3. Asta sa se aleaga si de ei marii investitori trambitati, marii destepti ca le au ruinat si noi prosti ca le am facut, praful si pulberea!!

      • Nu sarea si hangerul !
        GLONTUL, fiindca rezolva mai repede, iar ei sint multi.
        Nu cred ca ajunge o saptamina pentru rezolvarea problemei, chiar si cu glontul !!

  4. Dar fabricile de ulei de fl.soarelui pe care Romania le-a privatizat pe toate unei singure firme americane care apoi le-a inchis pe toate cum e? Strategic partener.. Si in toata periada de cind activeaza firma resp. nu a platiti nici un leu catre statul roman! anticorapshan…Desi are datoriii la statul roman,nimeni nu are curaj dintre cei angajati de la ANAF(platiti cu banu gros, si care abuzeaza firmele romanesti cu amenzi si inchideri,popriri pe conturi,etc.) sa le ceara banii datorati statului roman! Asta nu o stiai dna Marcu?

  5. Cum adica comisia europeana ne spune cat si ce avem voie sa producem in tara noastra? Noi le spunem lor ce sa faca la ei? Dar la noi sunt toti cu capetele plecate si isi umple buzunarele pe spatele nostru,adica al fraierilor. Asa ca stati linistiti,statul ne lucreaza in folosul lor.

  6. Buna ziua,
    Asta este cea mai buna dovada despre cum functioneaza rezilienta, ai nostri decidenti politici distrug calificat economia nationala, infrastructura industriala autohtona- creatoare de locuri de muca si prosperitate sociala – adica ce scrie in Constitutia Romaniei, si astfel se asigura falimentul economic si social pentru urmatoarele generatii, fapt ce asigura distrugerea statalitatii nationale, asta da realizare PSD, PNlL, UDMR sub carmuitorul Klau Johhanis si a sa consoarta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger