Cauta

Exploziv! Procurorul de la Onești le-a interzis poliţiştilor să acţioneze

Indecizia procurorului a dus la moartea a doi nevinovați

În timp ce Bode și Cîțu încearcă să arate cu degetul spre acarii Păun de la Onești, adevărul începe să iasă la iveală. Potrivit polițiștilor SAS prezenți la fața locului, nicio propunere de a acționa, inclusiv aceea de anihilare a agresorului, nu a fost aprobată de procuror, care a preferat să meargă pe varianta soft a negocierii, soldată cu moartea a doi nevinovați.

Într-un veritabil stil românesc, cazul sechestrării și uciderii a doi oameni nevinovați se investighează pornind de la premisa că polițiștii aflați la locul faptei nu au acționat corespunzător, fără ca cineva să-și mai bată capul cu amănunte. Amănunte de genul că, la 40 de minute de la anunțarea luării de ostatici, atât procurorul, cât și comandantul adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău au ajuns la fața locului. Inițial, polițiștii au răsuflat ușurați, pentru că au fost convinși că vor fi acoperiți, executând ordinele celor doi. Șocul cel mare a venit însă atunci când toate propunerile de acțiune venite din partea structurii SAS au fost respinse de către procuror. Printre aceste propuneri s-au numărat și anihilarea agresorului, existând posibilitatea de a executa foc din balconul aflat în lateralul răpitorului. Mai mult, polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale i-au cerut procurorului să aprobe ca în negocieri să i se comunice agresorului că, dacă va elibera un ostatic, soția sa nu va fi acuzată de complicitate. O altă măsură propusă de polițiști procurorului a fost aceea de a-i da răpitorului suma de 300.000 de lei pe care o solicitase, existând certitudinea că banii vor fi, oricum, recuperați. Procurorul a refuzat-o și pe aceasta, pe motiv că nu are cine să-i dea acești bani.

De ce nu trag polițiștii

Cazul din aprilie anul trecut, petrecut într-un hotel din Capitală, când un bolnav psihic care a rănit un polițist și a fost ulterior împușcat, acesta murind la spital, spune totul despre lipsa de reacție a polițiștilor. Și asta pentru că, în prezent, polițistul care a tras atunci a fost trimis în judecată pentru omor. Întorcându-ne la Onești, cine să fie nebunul care să-și asume să intre în pușcărie, atâta vreme cât procurorul nu-i permite să tragă? Atât Cîțu, cât și Bode au declarat că vinovații vor fi pedepsiți, făcând referire la polițiști.  ”Verificările noastre vizează analiza intervenţiei. Dacă au văzut că nu dau rezultate aceste negocieri şi componenta asta a negocierilor, poate că ar fi fost nevoie să treacă la altă abordare. Cu siguranţă din ancheta noastră trebuie să rezulte un lucru foarte clar, dacă negocierile nu duceau la un deznodământ pentru Poliţie, care era planul doi, ce ar fi avut în plan să facă”, a declarat Lucian Bode, ministerul Afacerilor Interne. Pe lângă anomalia lipsei de decizie a procurorului, trebuie menționat și un alt aspect. Cazul putea fi rezolvat foarte ușor și fără victime dacă polițiștii ar fi avut un pistol taser cu electroșocuri, care costă 8.000 de lei și nu se află nici acum în dotarea MAI. Dacă ar fi pătruns în balconul de deasupra agresorului îl puteau ținti cu ușurință, anihilându-l fără a provoca moartea cuiva.

Polițiștii, fără dotări și neantrenați

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol ne spun că angajații MAI, inclusiv cei de la SAS, nu erau nici dotați și nici pregătiți pentru astfel de intervenții. ”Nu există în dotarea polițiștilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forța/sparge ușa unui imobil și nici nu au fost pregătiți tactic pentru cazurile de atacuri cu cuțitul. Polițiștii din cadrul structurilor de acțiuni speciale nu au pregătirea, armele și muniția potrivită pentru a trage de pe acoperiș cu pușca cu lunetă. În plus, niciun polițist din cadrul serviciului de acțiuni speciale din niciun inspectorat de poliție județean nu a fost calificat ca alpinist pentru a realiza astfel de acțiuni și nici nu există echipamente de acest gen în dotare”, ne spune Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Cea mai mare economie din lume nu se descurcă fără migranți
  • Alina Gorghiu mai este și refuzată. Malta a decis să respingă cererea de extrădare a prințului Paul
  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • BREAKING NEWS. Mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu
  • Răzvan Lucescu – titlul de campion cu cel mai înalt grad de dificultate
  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Anunț de presă PĂSTRĂVUL DIN ȚARA TA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ (1)
  • Anunț de presă PĂSTRĂVUL DIN ȚARA TA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ (2)
  • Exit mobile version