AcasăSOCIALExplicații halucinante ale ONG-ului care a închis cariera Roșia. Dau vina pe...

Explicații halucinante ale ONG-ului care a închis cariera Roșia. Dau vina pe locuitori!

Interzis la extragerea lignitului din cariera Roșia

Asociația Bankwatch, ONG-ul finanțat de Ministerul Mediului din Germania, a dat explicații halucinante pentru închiderea celei mai mari cariere de lignit din Europa, cariera Roșia, din Gorj. Organizația susține că s-au plâns oamenii din zonă de poluare și de zgomot, în condițiile în care 80% din cetățenii comunei pe raza căruia se află cariera sunt angajați ai carierei miniere. Primarul din Fărcășești susține că nici vorbă de problemele pe care ONG-ul le-a semnalat.

Criticată dur pentru că a pus în pericol funcționarea Sistemului Energetic Național, Asociația Bankwatch, finanțată de Germania, e emis un comunicat în care a aruncat vina asupra locuitorilor comunei Fărcășești, unde se află cariera Roșia, care s-ar fi plâns de poluare și de zgomot. Totodată, ONG-ul a invocat și nevertebratele, peștii, mamiferele și reptilele din zonă, care trebuie protejate.

”Activitatea la cariera Roșia a fost sistată temporar printr-o hotărâre judecătorească. Procesul a fost deschis împotriva APM Gorj, din cauza emiterii nelegale a acordului de mediu, fapt care ar fi condus la afectarea sănătății oamenilor, precum și a naturii. În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului), care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pș;ti, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere, care ajută la păstrarea echilibrului ecologic. De asemenea, locuitorii din jurul carierei acuză de ani de zile probleme cu poluarea aerului și fonică, lipsa apei potabile din cauza distrugerii pânzei freatice sau case surpate. Extinderea carierei presupune defrișarea a sute de hectare de pădure, fără ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului să fie corect realizată”, se arată într-un comunicat al Asociației Bankwatch, citat de pandurul.ro.

Le-au pus în pericol locurile de muncă

Plângerile locuitorilor din zonă, invocate de ONG-ul finanțat de Ministerul mediului din Germania, nu există, de fapt. Mai mult, de cariera Roșia depind 80% din locuitorii comunei Fărcășești, din Gorj, iar oprirea acesteia riscă să-i lase fără mijloace de subzistență. ”La cariera Roșia nu avem probleme cu poluare și cu zgomot. Problema zgomotului este la termocentrala Rovinari, acolo s-a intrat într-un program de demolare, iar din satul Rogojelul, care aparține comunei Fărcășești, deja s-au relocat 20 de case. Cariera Roșia este pe raza comunei Fărcășești, s-a înaintat spre zona de pădure, au fost făcute exproprieri, dar nu sunt probleme. Nu din cauza locuitorilor au oprit cariera, pentru că 80% din locuitorii comunei lucrează la această carieră și vă dați seama că sunt afectați de oprirea activității. Sperăm să nu se închidă definitiv, că vor fi mari probleme sociale”, ne-a declarat Constantin Dragoescu, primarul comunei Fărcășești.

”Sistemul energetic este creat din mai multe surse”

Fără lignit, Complexul Energetic Oltenia nu poate funcționa, în condițiile în care acesta produce peste 1.600 de MW. Cariera Roșia, în afară de faptul că are cea mai mare cantitate de lignit, este conectată direct de termocentrala Rovinari, prin benzi transportoare. Asociația Bankwatch România susține că oprirea temporară a carierei Roșia, a cărei activitate a fost sistată cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie, când se va judeca contestația, ”nu ar putea crea o criză energetică”. ”Sistemul energetic este alimentat din mai multe surse: gaz, cărbune, nuclear, hidroenergie, energie fotovoltaică și eoliană, în timp ce Complexul Energetic Oltenia deține alte 8 cariere de cărbune active și are rezerve de cărbune”, se mai arată în comunicatul Bankwatch. În fapt, cărbunele asigură circa 25% din energia sistemului național, iar România a ajuns să importe peste 1.000 de MW pe zi, din cauza închiderii succesive a capacităților de producție.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.885 afisari

17 COMENTARII

  1. Asociația Bankwatch România, ONG de trădători de țară, atentatori la securitatea energetică a României ar trebui scoasă în afara legii și interzisă, așa cum s-a procedat și în alte state în care ONG-urile erau contra intereselor statelor respective.

    • ZIARE.COM SITEUL EXCREMENTELOR SI JEGURILOR PUPIN CURISTE COMUNISTE
      ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE CE PUBLICA NUMAI MIZERII COPIATE DE PE INTERNET
      JEGUL SI DOBITOCIMEA PRESEI DE WC SUNT PE ZIARE.COM
      INSULTE SI AMENINTARI GRAVE DACA SPUNETI CEVA CE NU LE CONVINE POSTACILOR PUPIN CURISTI LINGAI DE GAOOZURI PLINE DE KAKAT ALE POLITICIENILOR CARE-I PLATESC PE ACESTI MOOISTI SA SUGA ZILNIC POOLA PE ZIARE.COM CU LAUDE SI OSANALE

  2. Uitați de ce este musai ca toate ONG-urile să arate sursa banilor din care trăiesc.
    Și ar cam trebui interzise cele cu surse exterioare.

  3. Autoritățile statului trebuie sa se autosesizeze și sa verifice sursa de finanțare a acestor ong uri,și sa vedem pentru ce primesc acești bani!

  4. Vin niste indivizi, fac plangeri in justitie ,justitia le da castig
    de cauza ,ocazie cu care se distrug locuri de munca ,familii,
    taxe si impozite catre stat ,salarii din care se plateau utilitati,
    diverese consumuri si necesitati si care la randul lor nu mai
    produc taxe si impozite. Insa important si ca se mai da o
    gaura producerii de energie electrica sistemului national.
    ,,Bravo si celor care direct au produs lipsurile de mai sus si
    ,,bravo” si decidentilor care stau pasivi si-i doare-n basca ,in
    loc sa preintampine si a lua masuri, acum gandacii si insectele
    s-au linistit si trec la imperechere.
    Totul are o limita, cred ca e cazul a fi cercetate fluxurile financiare,
    desigur si intrari si iesiri a banilor acestor ong-uri ,interesant ar fi
    de vazut daca ies din banci si cash la sacosa!
    Cred ca trebuie anchetati si pedepsiti cei care atenteaza prin actiunile
    lor la securitatea statului ,mai ales ca se pare ca nu a fost o actiune
    singulara.

  5. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare pnl in frunte cu Vergilica, astia inchid toate termocentralele pe carbune din tara.

  6. ” CANTEC FALS INTENS PROMOVAT IN SPATIUL PUBLIC ” , ” NU VOM INLOCUI IMPORTUL DE GAZE RUSESTI CU IMPORTUL DE CARBUNE RUSESC ” . PUNCT .

  7. Scarbele la ei deschid mine si vin cu javrageala aici la papagali ca gasesc teren de intors!!! Dumnezeu sa i rasplateasca cum stie el ca astia ne dau noua in cap iar pt ei Domnul ii va rasplati!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger