AcasăSOCIALExecutivul Cîțu și-a pus sindicaliștii în cap. Sanitas somează Guvernul. ”Nu...

Executivul Cîțu și-a pus sindicaliștii în cap. Sanitas somează Guvernul. ”Nu vom accepta”

În 17 noiembrie, sindicaliștii SANITAS au ieșit în stradă (sursa foto: Facebook/Federatia SANITAS)

Continuă să apară nemulțumiri la adresa Guvernului nou instalat, condus de liberalul Florin Cîțu.

Mesajul din direcția Sanitas, transmis marți după-amiază, vine după ce anterior în cursul acestei zile reprezentanți ai Confederației Naționale Sindicale “Cartel ALFA” au pichetat sediul Ministerului Muncii, nemulțumiți de preconizata creștere a salariului minim, considerând că ”40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunțat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală”.

Despre mai-marii Federației SANITAS s-a aflat că au avut, marți, o ședință a Biroului Executiv, în cadrul căreia au luat la puricat proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare care a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor.

La finele aceste întruniri, reprezentanții Federației și-au comunicat public nemulțumirile față de actuala formă a proiectului. ”Din textul proiectului legislativ reiese intenția Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială. În consecință, personalul tehnic-administrativ și de deservire (TESA), infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici venituri din cele două sisteme, nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021.

De asemenea, proiectul de ordonanță limitează veniturile salariaților cel mult la nivelul lunii decembrie 2020 ceea ce face imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată”, se menționează în reacția transmisă din direcția SANITAS, via Facebook.

Somează public Guvernul

Oficialii Federației cer ca actualul Executiv să respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială pe durata stării de urgență și a stării de alertă.

”Biroul Executiv a luat act de intenția vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariații din sănătate și asistență socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi.

În aceste condiții, Federația SANITAS din România somează public Guvernul proaspăt instalat să își respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă”, mai transmit sindicaliștii.

Mesaj direct către Cîțu

SANITAS face referire directă la declarațiile venite din partea premierului Cîțu, cu referire la salarii. ”De asemenea, atrage atenţia că nu va accepta declarația actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câștig al acestei ordonanțe este faptul că nu se taie salariile şi îi reaminteşte premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială iar caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: cu siguranță el se va permanentiza!

Totodată ne asigurăm toți membrii de sindicat că nu vom accepta actuala formă a Ordonanței de urgență și vom recurge la toate mijloacele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile EROILOR ROMÂNIEI DE AZI!”, susțin oficialii Federației.

Ce spusese premierul

La finele ședinței de Guvern de luni, Florin Cîțu a vorbit despre acest proiect de ordonanță care urma să fie pusă în transparență, cu intenția de a fi aprobată în cadrul reuniunii de miercuri a Executivului.

”În ceea ce privește angajații din mediul bugetar, am spus-o, o repet şi o voi spune tot timpul: nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile din domeniul public, că au apărut tot felul de anomalii şi excepții în momentul în care această lege a fost aprobată.

Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatele, iar, până atunci, veniturile angajaților se mențin la nivelul anului 2020, decembrie 2020. Deci veniturile angajaților din sectorul public, atât central, cât şi local se mențin la nivelul venitului din decembrie 2020, până la momentul în care vom avea o analiză asupra efectelor şi implicațiilor legii salarizării, a acelor excepții care au tot apărut şi așa cum a fost ea modificată si aplicată greșit, spun eu, în ultimii ani”, a afirmat Cîțu.