Cauta

Executare silită mascată. Se vând ”hălci” din sistemul energetic național

Guvernul Orban trece la dezmembrarea Transelectrica

Executivul a decis să modifice ordonanța dată de PSD privind darea în plată pentru stingerea datoriilor Transelectrica și să o transforme într-o executare silită făcută pe șest. Astfel, potrivit actului normativ emis de Guvernul Orban, statul va prelua activele Transelectrica și va avea libertatea de a vinde bucăți din societatea națională.

Activele sistemului electroenergetic național vor putea fi valorificate către entități private, a stabilit, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul Orban. Mai exact, dacă uzul sau interesul public nu se justifică la data trecerii activelor funcționale în proprietatea publică a statului, conform analizei realizate de ministerul de resort și instituția creditoare, activele sistemului energetic trec în proprietatea privată a statului și se vor valorifica. Vânzarea acestora se va face prin metodele prevăzute la art.16 din OUG nr.20/2016, privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activității de privatizare pentru dezvoltarea în condiții de profitabilitate a activității operatorilor economici cu capital de stat. Astfel, valorificarea activelor se va realiza în urma evaluării acestora de către o persoană fizică sau juridică autorizată în condițiile legii, la prețul pieței, iar vânzarea nu se poate realiza sub prețul de preluare al activelor. Decizia privind preluarea în proprietate a activelor va avea ca temei o analiză economico-financiară, efectuată pe criterii de eficiență, rentabilitate, a activității operatorilor economici cu capital de stat sau în vederea realizării unor strategii de privatizare, vânzare de active sau atragere de investiții, cu garantarea tratamentului egal și nediscriminatoriu al operatorilor economici. Potrivit actului normativ emis de Guvernul Orban, analiza realizată de ministerul de resort şi instituţia creditoare va avea în vedere uzul public sau privat al activului funcţional, asigurarea exploatării acestuia în regim de continuitate şi permanenţă, obiective de ordin economic, financiar, social şi de mediu urmărite de ministerul de resort privind exploatarea eficace a activului, interesul general sau particular care corespunde scopului utilizării activului funcţional, condiţiile speciale legate de protejarea secretului de stat, precum și regimul special al unor bunuri din componenţa activului funcţional.

Liste cu active de vânzare

Ordonanța de urgență mai prevede că ministerul de resort, instituţiile publice creditoare şi operatorii economici trebuie să încheie un proces-verbal de predare-preluare prin care se trec în proprietatea publică sau privată a statului, activele funcţionale, care cuprinde şi valoarea acestora. Procesul-verbal va constitui titlu de proprietate a statului, iar lista bunurilor aferente activelor funcţionale se aprobă prin ordinul ministrului de resort. În cazul în care valoarea obligaţiilor fiscale, bugetare şi a obligaţiilor de mediu este mai mare decât valoarea activului funcţional, statul, prin instituţia publică creditoare va recupera diferenţa de valoare de la titularul obligaţiei de mediu. Totodată, bunurile aferente activelor funcţionale energetice sau activelor funcţionale industriale, care sunt grevate de alte sarcini sau garanţii, în afara celor administrate de instituţia administraţiei publice centrale creditoare, nu pot vor putea fi preluate și vândute decât cu acordul scris al creditorului. Mai mult, nu vor fi preluate de stat și scoase la vânzare nici activele funcţionale energetice şi activele funcţionale industriale pentru care operatorii economici nu deţin licenţe sau autorizaţii de funcţionare aflate în perioada de valabilitate.

Statul devine ”investitor”

În expunerea de motive a ordonanței de urgență, se arată că măsurile propuse vor avea impact direct la nivel macroeconomic permiţând derularea de activităţi specifice unor operatori economici. ”Astfel, estimăm că, urmare a realizării operaţiunii de dare în plată, statul va fi proprietarul unor active funcţionale cu rol multiplicator în economie. Proiectul de act normativ urmăreşte normalizarea relaţiilor dintre societăţile cu capital de stat şi cele cu capital privat, fapt care va avea consecinţe benefice asupra redresării activităţii în economie în contextul

Covid-19, prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activităţii economice sub aspectul utilizării resurselor existente şi evitarea de blocaje financiare în economie. Proiectul de act normativ urmăreşte crearea pârghiilor necesare pentru manifestarea statului ca investitor şi creditor prudent în economie”, se precizează în motivarea actului normativ. În plus, Guvernul a decis să abroge și articolul 263 din Codul de procedură fiscală, conform căruia bunurile imobile trecute în proprietatea publică sunt date în administrare în condiţiile legii, cu condiţia menţinerii, pe o perioadă de 5 ani, a uzului şi a interesului public, considerând că nu se justifică o asemenea prevedere.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version