Cauta

Exclusiv! Ciucă a promis. Peste o lună și jumătate avem RCA de stat

CEC Bank își face încălzirea pentru a intra pe piața RCA

Premierul Nicolae Ciucă a promis solemn, la discuțiile cu transportatorilor, că, până în 15 mai, CEC Bank va emite polițe RCA. Totodată, acesta a decis să promoveze proiectul de hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, în ultima formă pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Polițele RCA de stat sunt singura soluție pentru rezolvarea problemelor din piața asigurărilor, consideră transportatorii.

Hotărârea de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA a fost amânată doar pentru discuții cu transportatorii, însă aceasta va fi aprobată cel târziu săptâmâna viitoare, ne spun reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Aceștia au precizat că premierul Nicolae Ciucă a promis că, din 15 mai, CEC Bank va emite polițe RCA.

”Dacă CEC Bank iese cu polițele RCA  în cele șase luni de plafonare, totul se va rezolva. Asta este soluția, alta nu există. Compania de stat va avea un profit rezonabil, nu va trebui să plătească consiliul de administrație cu zeci de mii de euro pe lună, nu va trebui să plătească sedii de lux. CEC-ul are deja sedii în toată țara și nu vor fi cheltuielile pe care le fac acești asigurători”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. Acesta a arătat că transportatorii nu au avut obiecții la proiectul de hotărâre a Guvernului care plafona tarifele RCA la nivelul lunii februarie 2023 și că au cerut premierului doar ca  BAAR să aplice principiul de bonus malus.

”I-am explicat domnului prim-ministru Nicolae Ciucă faptul că noi am suportat lăcomia asigurătorilor, pentru că service-urile au cumpărat piesele, au reparat mașinile, au plătit impozitul pe profit și ele au plătit avocații să le reprezinte în instanță și acum nu își mai recuperează banii. Prezent la discuții, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, care i-a lăsat pe cei de la Euroins să plece cu peste 300 de milioane de euro din banii păgubiților, a susținut că el și cu echipa lui au făcut curățenie la Euroins, dar până și premierul i-a spus că nu a făcut nimic”, ne-a precizat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Monitorizarea șoferilor

Consiliul Concurenței a publicat o informare privind evoluțiile recente înregistrate pe piața serviciilor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), precum și măsurile luate pentru buna funcționare a acestui sector. Printre acestea se numără și utilizarea unor tehnologii de tip telematics, care ar permite responsabilizarea șoferilor și ajustarea primei și în funcție de comportamentul în trafic, o recomandare preluată în legislație, care însă nu este utilizată la scară largă. Tehnologia transmite la distanță  informații privind comportamentul șoferilor, estimându-se de câte ori pun frână inutil, cât de atenți sunt la volan și cum stau cu reacțiile și cu emoțiile. Totodată, recomandările Consiliului Concurenței, care nu au fost cuprinse în legislație, au fost prezentarea vehiculului la emiterea poliței RCA, inspecția de risc atenuând anumite fraude, și suportarea de către asigurați a comisioanelor brokerilor, pentru a împiedica tendința brokerilor de a îndruma clienții către anumite societăți.

Mai multă concurență

După falimentul City Insurance, Consiliul Concurenței a constatat că piața a permis mai multă concurență, dat fiind că a fost redistribuită cota de piață a companiei falimentare. ”Una dintre principalele pagube pe care falimentul City Insurance le-a produs este de natură psihologică și anume legată de ancorarea percepției asiguraților spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scăzut, după cum, de altfel, realitatea ne-a demonstrat”, a arătat Consiliul Concurenței, în analiza pieței asigurărilor făcută în 2022.

Ultimele stiri

  • Ipoteză șocantă a spionilor ruși, în legătură cu tentativa de asasinare a premierului Slovaciei.
  • Poza Zilei
  • Angajații statului ies să protesteze joi, în Piața Victoriei
  • Franța a lansat racheta nucleară! Care îi este destinația?
  • Publicarea Anunțurilor cu Fonduri Europene: Oportunități și Reglementări
  • Alege ce citești
  • Moby Dick l-a înghițit pe Marele Arhitect cât ai zice pește
  • Ciolacu, Erdogan și o „țeapă” de 1 miliard de dolari
  • România, în pericol de blackout. Autoritățile sunt în campanie electorală
  • Green Deal rămâne fără materii prime. Bătălie cruntă pentru rezervele anemice de litiu și grafit
  • Exit mobile version