AcasăSOCIALExclusiv! Ciucă a promis. Peste o lună și jumătate avem RCA de...

Exclusiv! Ciucă a promis. Peste o lună și jumătate avem RCA de stat

CEC Bank își face încălzirea pentru a intra pe piața RCA

Premierul Nicolae Ciucă a promis solemn, la discuțiile cu transportatorilor, că, până în 15 mai, CEC Bank va emite polițe RCA. Totodată, acesta a decis să promoveze proiectul de hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, în ultima formă pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Polițele RCA de stat sunt singura soluție pentru rezolvarea problemelor din piața asigurărilor, consideră transportatorii.

Hotărârea de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA a fost amânată doar pentru discuții cu transportatorii, însă aceasta va fi aprobată cel târziu săptâmâna viitoare, ne spun reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Aceștia au precizat că premierul Nicolae Ciucă a promis că, din 15 mai, CEC Bank va emite polițe RCA.

”Dacă CEC Bank iese cu polițele RCA  în cele șase luni de plafonare, totul se va rezolva. Asta este soluția, alta nu există. Compania de stat va avea un profit rezonabil, nu va trebui să plătească consiliul de administrație cu zeci de mii de euro pe lună, nu va trebui să plătească sedii de lux. CEC-ul are deja sedii în toată țara și nu vor fi cheltuielile pe care le fac acești asigurători”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. Acesta a arătat că transportatorii nu au avut obiecții la proiectul de hotărâre a Guvernului care plafona tarifele RCA la nivelul lunii februarie 2023 și că au cerut premierului doar ca  BAAR să aplice principiul de bonus malus.

”I-am explicat domnului prim-ministru Nicolae Ciucă faptul că noi am suportat lăcomia asigurătorilor, pentru că service-urile au cumpărat piesele, au reparat mașinile, au plătit impozitul pe profit și ele au plătit avocații să le reprezinte în instanță și acum nu își mai recuperează banii. Prezent la discuții, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, care i-a lăsat pe cei de la Euroins să plece cu peste 300 de milioane de euro din banii păgubiților, a susținut că el și cu echipa lui au făcut curățenie la Euroins, dar până și premierul i-a spus că nu a făcut nimic”, ne-a precizat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Monitorizarea șoferilor

Consiliul Concurenței a publicat o informare privind evoluțiile recente înregistrate pe piața serviciilor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), precum și măsurile luate pentru buna funcționare a acestui sector. Printre acestea se numără și utilizarea unor tehnologii de tip telematics, care ar permite responsabilizarea șoferilor și ajustarea primei și în funcție de comportamentul în trafic, o recomandare preluată în legislație, care însă nu este utilizată la scară largă. Tehnologia transmite la distanță  informații privind comportamentul șoferilor, estimându-se de câte ori pun frână inutil, cât de atenți sunt la volan și cum stau cu reacțiile și cu emoțiile. Totodată, recomandările Consiliului Concurenței, care nu au fost cuprinse în legislație, au fost prezentarea vehiculului la emiterea poliței RCA, inspecția de risc atenuând anumite fraude, și suportarea de către asigurați a comisioanelor brokerilor, pentru a împiedica tendința brokerilor de a îndruma clienții către anumite societăți.

Mai multă concurență

După falimentul City Insurance, Consiliul Concurenței a constatat că piața a permis mai multă concurență, dat fiind că a fost redistribuită cota de piață a companiei falimentare. ”Una dintre principalele pagube pe care falimentul City Insurance le-a produs este de natură psihologică și anume legată de ancorarea percepției asiguraților spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scăzut, după cum, de altfel, realitatea ne-a demonstrat”, a arătat Consiliul Concurenței, în analiza pieței asigurărilor făcută în 2022.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.391 afisari

35 COMENTARII

  1. Dom dr Ciucä,kovàcs este?
    Ișfan mai lucră aici?
    Păi,dk nu,vreau sä vb cu „matale” cv.Intre 4 ochi.Dacä nu se poate,vb in august cand vin din spania.

  2. Nu fiti prosti! Asigurarile produc mai multi bani decat agricultura si industria romaneasca luate la un loc!
    De ce nu doriti voi ca statul nostru sa produca si el bani cu investitii minime?
    Sau voi sunteti cu multinationalele?

  3. Bicheru ,bicheru si anonim
    Esenta prostiei stransa intr-un
    Rahat. Baigueli ,ceazta in cap
    Multa ceatza si prostie
    Buba la creer ,schizo ,droaga
    ,,Zmau”sau zmeu ce conteaza
    La un sugiuc cu mintea pe aratura
    Cum e in mintea lui ,asa e si viatza lui
    De ca-cat de puroi de vierme globalist
    De vierme neo marxist
    Deviat la 10 august de la gazele date de Dragnea
    pTRIE

  4. „Tehnologia transmite la distanță informații privind comportamentul șoferilor, estimându-se de câte ori pun frână inutil, cât de atenți sunt la volan și cum stau cu reacțiile și cu emoțiile. ”
    Urmeaza masurarea intensitatii basinilor trase de catre sofer, numararea scarpinarilor la coae intre orele 08:00-12:00 si 13:00- 19:00 (noaptea e la liber), de cate ori da calul la apa domnul sofer, de cate ori se scarpina in nas si cate bilutze face, cata mue da intr-o luna. In rest toate bune si frumoacse.

  5. Cum sa nu conteze.Zmeul e o persoana xragutza,zmăul e aceeași,doar ca se compirtä cam ciudat.Dar,in amintirea faptului ca a fost un zmeu,de ciudä ii zic Zmäu.Așa cv nu există

  6. Asigurarile obligatorii, case, masini, etc., ar trebui gestionate de o societate cu capital majoritar de stat. Nu ma obligi prin lege sa dau bani la nu stiu ce firma obscura particulara. De la bun inceput legea nu a fost data cu buna credinta. A fost un alt Caritas, si fraierii au dat bani.

    • Legea a fost facuta afara si impusa politicienilor romani care nu sunt patrioti nici la nivelul unui fost pionier.

  7. Io nu te oblig domne.Dar nici nu mi place sa vad in fiecare zi ca postezi ca numai deaya,io nu te pot obliga.Nici nu vreau,si nu s curios sa ti exprimi pct de vedere zilnic.Vreau cv altceva,orice dar nu.asta.
    Bine,cu exc unui rezboy in care pup pantofu primului tennisman-golfeur al Patriei

  8. Asiguratorii astia care au dat faliment sunt pusi de la inceput in interesul cuiva ,a unei clici ,a unui grup infractional .Se stia de la inceput ca daca pui un particular la banii contribuabilului acesta va fugi cu banii falimentant hulubaria

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger