AcasăSOCIALEVALUARE NAȚIONALĂ 2022. Încep emoțiile pentru absolvenții claselor a VIII-a! Elevii susțin...

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022. Încep emoțiile pentru absolvenții claselor a VIII-a! Elevii susțin proba la Limba și literatura română

elevi

Absolvenții claselor a VIII-a din București și din țară înfruntă, de marți, 14 iunie, emoțiile Evaluării Naționale. Elevii vor intra în sălile de clasă pentru a susține probele examenului, prima dintre ele fiind cea la română.

„Conform situației centralizate de către Ministerul Educației pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului”, din câte s-a anunțat recent într-un comunicat transmis din direcția instituției condusă de către Sorin Cîmpeanu.

Urmează proba la matematică

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII 2022) începe, așadar, pe 14 iunie. Cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2022, la clasa a VIII-a, vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice, din câte a anunțat Ministerul Educației. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

Elevii au la dispoziție două ore să redacteze subiectele

E de menționat că elevilor le este permis accesul în unitățile de învățământ/centre de examen în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid, precum și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. „Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru”, s-a mai precizat în comunicatul Ministerului.

Fiecare probă din cadrul evaluării naționale începe la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. „Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării Naționale – 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta”, se menționează în comunicatul Ministerului Educației, cu precizarea că probele sunt monitorizate audio-video.

Ce nu au voie să aibă candidații în sala de examen

Elevii care susțin Evaluarea Națională 2022 au voie să intre în sala de examen având la ei pix sau stilou, dar și creion negru. Nu și alte materiale – cum ar fi manuale sau diverse notițe, dar nici telefoane mobile sau ghiozdane.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop.

Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop”, din câte a transmis Ministerul Educației.