AcasăSOCIALEvaluare Națională 2021, clasa a VIII-a. Elevii susțin prima probă scrisă, cea...

Evaluare Națională 2021, clasa a VIII-a. Elevii susțin prima probă scrisă, cea la română

Accesul candidaților, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, a fost permis în intervalul orar 8:00 - 8:30 (sursa foto. Facebook/Ministerul Educației România)

Evaluare Națională 2021. Această a doua zi a săptămânii este una deosebit de importantă pentru absolvenții claselor a VIII-a din București și din țară. Adolescenții intră, cu emoții mai mici sau mai mari, în sălile de clasă, pentru a da piept cu prima probă scrisă din cadrul acestui examen de la finele școlii generale – cea la limba și literatura română.

Din câte a anunțat Ministerul Educației în ajunul începerii Evaluării Naționale, care se va desfășura în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021, 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt înscriși pentru susținerea examenului, dintre care 12.006 în municipiul București.

Așadar, examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Proba la matematică, pe 24 iunie

Conform calendarului anunțat oficial de minister, joi, 24 iunie, va avea loc proba la Matematică, iar proba la limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

”Examenul se va desfășura în 3.850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne”, conform informațiilor făcute publice din direcția instituției conduse de către Sorin Cîmpeanu.

Elevii au la dispoziție două ore pentru a redacta rezolvarea subiectelor la fiecare probă scrisă, după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

De asemenea, e de menționat faptul că e necesar ca toți candidații să aibă la ei un act de identitate, dar și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, fiind permisă și folosirea unui creion negru, pentru realizarea schemelor și a desenelor.

Când se vor afișa primele rezultate

Un alt moment important pentru copiii care susțin acest examen îș reprezintă cel în care se vor anunța notele. Iar primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen, urmând ca, așa cum s-a întâmplat și anii trecuți, să existe și o perioadă în care elevii nemulțumiți să poată face contestații.

Acestea ”pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00)”, anunță Ministerul Educației, și pot fi transmise și prin mijloace electronice. ”Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, se precizează în comunicatul Ministerului Educației.

Urmează apoi afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2021. Se va întâmpla sâmbătă, 4 iulie.

Etapă specială

Va exista și o etapă specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a. ”Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Vă amintim că media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger