AcasăSOCIALEuropenii trec iarna printr-un noroc chior – și cheltuieli de miliarde

Europenii trec iarna printr-un noroc chior – și cheltuieli de miliarde

Ar putea părea o glumă să spunem că iarna s-a terminat – la urma urmei, vremea tocmai s-a răcit în Europa, suntem încă la mijlocul lunii ianuarie, iar februarie și martie ne așteaptă.

Cu toate acestea, pentru piața europeană a gazelor naturale, sezonul este deja încheiat. Săptămâna aceasta, Europa se află la jumătatea trimestrului de încălzire.

În medie, zilele următoare sunt, de obicei, cele mai reci din an. Într-adevăr, de la Londra la Berlin, temperaturile au scăzut până la zero grade. Dar chiar dacă restul iernii se va dovedi mai rece decât în mod normal, regiunea ar avea suficient gaz în depozite pentru a evita cel mai rău scenariu: penuria ca urmare a reducerii exporturilor de către Rusia. Pentru comercianții de gaz, este un semnal verde de a vinde.

Prețul cu ridicata al gazelor naturale în Europa a scăzut la începutul acestei săptămâni până la un minim al ultimelor 17 luni, de 55 de euro pe megawatt oră, în scădere cu peste 80% față de vârful de aproape 350 de euro pe MWh înregistrat la sfârșitul lunii august.

Prețurile angro la termen pe un an ale energiei electrice în Germania, un punct de referință regional, s-au prăbușit de asemenea, tranzacționându-se la aproximativ 150 de euro în această săptămână, în scădere de la un vârf de aproape 1.000 de euro în urmă cu șase luni.

Cu siguranță, dacă vremea mai rece decât în mod normal va persista în februarie și martie, prețurile la gaze și electricitate vor crește din nou. Dar aceste creșteri ar fi limitate. Având în vedere că jumătate din sezonul de încălzire este deja în oglinda retrovizoare, iar stocurile sunt suficient de mari, o creștere foarte mare a prețului la gaze, similară celei la care am asistat în august anul trecut, este aproape imposibilă.

Toate acestea au avut un cost uriaș: guvernele europene au cheltuit aproape 1.000 de miliarde de euro pentru subvenționarea aprovizionării cu energie.Iar prețurile cu ridicata, cât și cele cu amănuntul ale gazelor naturale și ale energiei electrice rămân cu mult peste nivelurile de dinaintea crizei.

Din cauza efectelor de decalaj, facturile de energie nu vor scădea până în a doua jumătate a anului. Nimic nu sugerează o revenire la prețurile de dinainte de 2022.

Considerată în grade-zi de încălzire (HDD) – o măsură a cererii de energie în comparație cu temperaturile medii locale – iarna a fost până acum cu aproximativ 12% mai caldă decât media pe 30 de ani. În ceea ce privește consumul de gaz, asta face o diferență enormă. Până acum, nord-vestul Europei ar fi trebuit să se confrunte cu cel puțin 1.250 de HDD-uri, dar în schimb s-a confruntat cu doar 1.100.Per total, cererea europeană de gaz a fost cu până la 20% sub media pe cinci ani.

Având în vedere că cererea a scăzut brusc, Europa nu și-a epuizat depozitul de gaze atât de repede pe cât se aștepta – sau atât de mult pe cât se temea. În prezent, rezervoarele sunt pline în proporție de 82%, față de media pe cinci ani pentru jumătatea lunii ianuarie, de 62%. Chiar și o repetare a iernii din 2013-2014,  când Europa și-a redus considerabil stocurile în a doua jumătate a sezonului – ar reduce nivelurile la doar aproximativ 45% la începutul lunii aprilie. Este cu mult peste media de cinci ani de 33% – și orice prag de panică.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
393 afisari

5 COMENTARII

  1. FRAȚILOR și SURORILOR ! ! !!! Dacă temperatura DE AFARĂ este între plus 6 grade Celzius (noaptea) – 18 grade Celzius (ziua) atunci CALORIFERELE de ce TREBUIE să B U B U I E ca la minus 18 grade celzius ? ? ? ? ? ? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    • Normal ca nu trebuie sa bubuie ca la -18 grade afara, de aceea exista termostate pentru centrale termice si robineti cu cap termostatat care se monteaza la calorifere in cazul incalzirii centralizate. Acestea au rolul de a opri caldura atunci cand in incapere se atinge temperatura dorita.

    • Da’ tu Mihai ce te bagi ca musca in c urul calului? Ce te f ute pe tine ce fac oamenii cu banii lor?
      Nu vrei sa ma f uti in c ur?

  2. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger