AcasăSOCIALEuropenii, anunțați să se pregătească pentru o pană de curent generală la...

Europenii, anunțați să se pregătească pentru o pană de curent generală la iarnă! „Vor fi revolte, jafuri, omoruri!”

Ocupată să sufle vânt în pânzele ucrainene, mass-media nici n-a băgat de seamă un interviu teribil acordat de Fredy Fassler, șef în Poliția elvețiană, cotidianului Blick. Discutând despre criza energetică abătută asupra Europei încă din vara anului trecut, dar care s-a acutizat o dată ce Rusia a decis să condiționeze exportul de gaze, comandantul Departamentului de Securitate și Justiție din cantonul St.Gallen a scăpat porumbelul: sunt așteptate pene majore de curent, de genul „blackout total”, în mai multe țări din Europa și pentru o perioadă îndelungată de timp!

Și asta nu e tot! Fassler a avertizat: „Este posibil ca populația să se revolte, ne așteptăm la jafuri și omoruri!”.

Elvețienii, convinși că se taie curentul electric

Guvernul federal din Elveția lucrează „la viteză maximă”, scrie Blick, pentru un plan care să preîntâmpine lipsa iminentă de energie electrică. Problema este una extrem de sensibilă, mai ales că are implicații și în sfera securității naționale, avertizează mulți oameni din zona serviciilor secrete.

Pentru moment, multe state din Occident au ales să nu facă un subiect de discuții din iminenta mega-pană de curent electric ce este așteptată să lovească Europa. În schimb, departe de ochii indiscreți ai presei, fiecare națiune caută să rezolve, cumva, spinoasa problemă a aprovizionării cu energie.

Când se discută despre raționalizarea curentului sau, mai grav, un blackout total, forțele de securitate intră în alertă fiindcă știu ce înseamnă asta. „Securitatea internă va deveni o problemă majoră”, avertizează secretarul general al Confederației Directorilor Energetici din Elveția. Deocamdată, Guvernul federal nu a recunoscut și la nivel oficial urgența în energie.

„Consecințele vor fi de anvergură”

„Politicienii lucrează la viteză maximă, dar se concentrează în primul rând pe aprovizionarea cu energie și pe economie, iar de securitatea internă au uitat. A trebuit să intervenim pentru a putea fi implicați în activitatea de planificare a situației viitoare”, afirmă Fredy Fassler în interviul pentru Blick.

În opinia șefului Poliției, „o oprire a rețelei electrice ori chiar o întrerupere pe termen mediu sau lung va avea consecințe de anvergură. Imaginați-vă: nu mai puteți retrage bani de la bancomat, nu mai plătiți cu cardul în magazin sau nu mai alimentați la benzinărie! Toate boilerele/ centralele nu mai funcționează, lumea va îngheța de frig în case!”

Scenariul prezentat este, într-adevăr, unul apocaliptic – străzi în beznă totală, bande de cartier care vor patrula în căutarea victimelor, jafuri și chiar omoruri! „Este de așteptat că populația se va revolta sau că vor exista jafuri, crime. Trebuie să ne pregătim pentru astfel de scenarii extreme”, spune ofițerul elvețian, care avertizează populația civilă că și forțele de ordine vor fi grav afectate de lipsa energiei.

Vesticii își fac deja provizii

Elvețienii știu că orice criză de acest gen scoate ce e mai rău din oameni, de aceea polițiștii iau în calcul toate opțiunile.

„Nu vreau să pictez diavolul pe perete, dar s-a văzut și cu alte ocazii, cum ar fi inundațiile sau incendiile de pădure, dezastre ecologice, că anumite persoane au abuzat de situație pentru a jefui magazinele nesecurizate. Se poate întâmpla la fel și în cazul unei opriri a rețelei electrice”, avertizează șeful Poliției.

Nu este pentru prima dată când în Occident se vorbește despre o pană de curent care va afecta toată Europa. În Austria deja populația a fost îndrumată (de la cel mai înalt nivel) să își facă provizii de apă și alimente. „Verificați-vă și completați stocul de urgență, dacă este cazul, cu lumânări, lanterne și baterii, chiar și un aragaz”, îi îndeamnă pe elvețieni jurnaliștii de la Blick.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor