AcasăSOCIALEuropa se pregătește de Blackout!

Europa se pregătește de Blackout!

Este decembrie în Europa, iar temperatura este în scădere. Oamenii au încălzirea pornită în timp ce pregătesc cina, pun mașina de spălat, se uită la televizor. Dar în Franța, operatorul de rețea nu mai are opțiuni pentru a menține lumina aprinsă.

Compania de utilități a emis o alertă „roșie”, ceea ce înseamnă că rezervele sunt la limită. A întrerupt deja alimentarea unor fabrici  și chiar a trimis o solicitare în masă către gospodării pentru a reduce consumul de energie electrică.

Mulți se conformează, dar a sosit momentul limită. Operatorul trebuie să ia măsura drastică de a întrerupe alimentarea cu energie electrică în unele locuri pentru a evita un colaps total al sistemului.

Este un scenariu dramatic, dar pentru care se pregătesc guvernele din întreaga Europă, în condițiile în care criza de energie care a cuprins continentul se agravează cu fiecare săptămână care trece.

Miercuri, Reseau de Transport d’Electricite din Franța a declarat că, probabil, va trebui să ceară populației să reducă consumul de mai multe ori în această iarnă pentru a evita pana de curent.

De asemenea, Finlanda și-a intensificat avertismentele privind întreruperile electricitate.

Alerta sporită vine ca urmare a deciziei Rusiei de a opri livrările de gaze prin conducta cheie Nord Stream, ceea ce sporește și mai mult perspectiva unei penurii pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate.

Vladimir Putin a redus în mod repetat fluxurile către Europa în acest an, ca represalii la sancțiunile impuse după invazia rusă în Ucraina.

„Realitatea este că nu există suficient gaz în Europa”, a declarat Ed Birkett, șeful departamentului de energie Onward, un think tank cu sediul la Londra. „Dacă cererea nu este redusă, atunci întreprinderile vor fi forțate să se deconecteze de la rețea, iar într-un scenariu extrem, gospodăriile ar putea fi forțate să facă același lucru”.

Au existat precedente și în alte părți. Rețeaua electrică din Texas a căzut în 2021, în timpul vremii reci, lăsând milioane de oameni pe întuneric timp de câteva zile. Africa de Sud nu este străină de pene de curent, în mare parte din cauza anilor de investiții insuficiente și a neglijenței în materie de întreținere. Acestea sunt programate în diferite zone, în momente specifice, atunci când compania de stat Eskom Holdings SOC Ltd. nu poate garanta suficientă energie electrică.

Dacă vom avea o iarnă cu adevărat extremă, aceasta ar avea un impact la fel de dăunător asupra rețelei noastre ca și în cazul Texasului”, a declarat Adam Bell, un consultant care a condus anterior strategia energetică în cadrul Departamentului britanic pentru afaceri, energie și strategie industrială. „Tot ceea ce pot face oamenii acum pentru a-și reduce cererea va ajuta cauza generală”.

Pentru Europa, multe vor depinde de vremea în următoarele luni. În Franța, de exemplu, o scădere de un grad Celsius crește, de obicei, cererea de energie cu aproximativ 2 400 de megawați, ceea ce reprezintă producția a aproximativ două dintre cele 56 de reactoare nucleare ale sale

Comisia Europeană a propus miercuri un regulament care cere guvernelor să reducă consumul total de energie electrică cu 10%, precum și o reducere obligatorie de 5% în timpul orelor de vârf.

Dacă Europa va avea noroc cu o iarnă blândă, întreruperile de curent ar fi evitate. Dacă nu, se va instala haosul energetic.

author avatar
Radu Jacotă
8.818 afisari

66 COMENTARII

 1. 15 septembrie 1848 – Trupele Ruse au trecut Milcovul in Tara Romaneasca.
  Printr-o nota circulara a ministerului de externe rus, erau blamate tendintele romanilor de a se unii intr-un stat Daco-Roman independent.
  La 28 Iunie rusii au ocupat Iasul si dupa acea si Tara Romaneasca. In 1948 am fost denazificati, poporul roman a fost eliberat de poporul roman.

  • Sandule, „unii” cu 2 i? Chiar că ești agramat, da-mi-ai o frunte-n burtă să vezi unde-ți ajunge clanța!

  • Am panouri solare de 7 kwh . Mi se rupe. Sa opreasca lumina. Doar plebeii vor sta pe intuneric.

   • Harasho, harasho
    I run this freakin’ show
    You think I can’t speak English
    There’s nothing I don’t know
    I know that World War III, nobody wants to see
    So please EU and USA don’t mothersuckers mess with me

    Oh, yes I can
    ‘Cause I’m the president with the greatest plan
    To make my Mother Russia number one again
    And by the way I hit better than Jackie Chan
    I’m gentleman

    Do you want peace
    Or you want a piece of me
    I’ve got gas you see
    Don’t play games with me
    You want my gas
    Well you can kiss my ass
    When I play chess be quiet or eat my pussy riot

    Putin, Putout
    Messin’ with Putin, hey, hey
    Is a sin

    It’s