AcasăSOCIALEuropa disperată se întoarce la cel mai vechi combustibil din lume pentru...

Europa disperată se întoarce la cel mai vechi combustibil din lume pentru încălzire

Nu departe de aeroportul Tempelhof din Berlin, Peter Engelke a montat o nouă poartă de securitate la depozitul său din cauza îngrijorărilor legate de furturi. Bunul prețios aflat în pericol este lemnul de foc.

Acțiunile lui Engelke reflectă anxietatea crescândă din Europa, relatează Bloomberg, în timp ce continentul se pregătește pentru deficitul de energie și, eventual, pentru pene de curent în această iarnă. Aparentul sabotaj al gazoductului Nord Stream este cel mai recent semn al poziției critice a regiunii, iar Rusia își reduce livrările în contextul impasului provocat de războiul din Ucraina.

La summitul de vineri de la Praga, liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la gaze – o astfel de măsură va amenința aprovizionarea.

Până la 70% din încălzirea europeană provine din gazele naturale și electricitate, iar în condițiile în care livrările rusești au fost reduse drastic, lemnul – folosit deja de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru încălzire – a devenit o marfă foarte căutată.

Prețurile la peleții de lemn aproape că s-au dublat, ajungând la 600 de euro pe tonă în Franța, și există semne de panică în ceea ce privește cumpărarea celui mai elementar combustibil din lume.

Ungaria a mers chiar până la interzicerea exporturilor de peleți, iar România a plafonat prețurile la lemnul de foc pentru șase luni. Între timp, livrarea sobelor cu lemne poate dura acum luni de zile.

Această tendință a însemnat un boom al cererii pentru Gabriel Kakelugnar AB, un producător de sobe de teracotă de înaltă calitate, care costă în medie 86.000 de coroane suedeze (7.800 de euro).

Există, de asemenea, semne de acaparare. În Franța, Frederic Coirier, directorul general al Poujoulat SA, care produce coșuri de fum și combustibili din lemn, a declarat că unii clienți au cumpărat două tone de peleți de lemn, în timp ce mai puțin de o tonă este de obicei suficientă pentru a alimenta o casă timp de un an.

În Berlin se văd ecouri tulburătoare ale dezolării de după cel de-al Doilea Război Mondial. În lipsa combustibilului, locuitorii au tăiat aproape toți copacii din parcul central Tiergarten pentru încălzire.

Pe lângă îngrijorările legate de penurie, criza energetică intensifică creșterea cheltuielilor de trai, inflația din zona euro atingând pentru prima dată în septembrie un nivel de două cifre. Gospodăriile sărace din întreaga regiune se confruntă din ce în ce mai des cu necesitatea de a alege între încălzire și alte bunuri esențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
747 afisari

3 COMENTARII

  1. Sa le multumiti ,,verzilor ” ce au militat deceniile astea pentru inchiderea termocentralelor pe carbune si a celor nucleare .

  2. Lasati, bai occidentalilor nazisti, sa vedeti voi acum cume sa traiti in grota, ca acum 10 mii de ani, o sa va placa la nebunie, asa de mult, incat multi dintre voi o sa si innebuneasca pe bune 🙂 Scapa numai care poate, bai trantorilor, cand a-ti jefuit Estul Salbatic a fost bine pentru voi, acum va fura altii, asta ca sa va vina si voua mintea la cap, bai ateilor decadenti si kurkubeisti 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger