AcasăSOCIALEuropa a pierdut din nou controlul crizei migranților

Europa a pierdut din nou controlul crizei migranților

Persoanele care sosesc ilegal în Marea Britanie – 46.000 au traversat Canalul Mânecii anul trecut –  vor fi expulzate dacă se consideră că nu au dreptul la azil. În prezent, mai puțin de  o cincime dintre cei care sosesc ilegal în Europa sunt expulzați.

Danemarca a propus înființarea unor centre de primire a migranților în afara UE, unde solicitanții de azil și migranții își pot examina cererile înainte de a se lua o decizie.Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni,îndeamnă UE să înființeze „hotspoturi în Libia pentru a procesa cererile de azil”.

Cifrele de imigrație depășesc toate scenariile pesimiste: au fost 330.000 de intrări ilegale în Uniunea Europeană în 2022, multe din țări în care nu există nici război sau opresiune.

Dificultatea pentru UE este de a ajunge la o soluție care să convină tuturor celor 27 de state membre. Unele, în special Germania, văd în imigranți o modalitate de a-și spori forța de muncă. Altele, cum ar fi Danemarca, Suedia, Olanda și Letonia, doresc ca UE să reducă imigrația și să se concentreze în schimb pe furnizarea de ajutor pentru statele din lumea a treia care trimit cei mai mulți imigranți în Europa.

Dar acestea sunt discuții care se poartă de ani de zile. De când s-a instalat la Elysee, președintele francez Emmanuel Macron și-a conturat viziunea pentru UE, care includea crearea unei „ zone comune de frontiere, azil și migrații, pentru a ne controla efectiv frontierele, pentru a primi refugiații cu demnitate, pentru a-i integra pe deplin și trimite rapid pe cei care nu sunt eligibili pentru azil înapoi în țările lor de origine”.

Niciunul dintre aceste obiective lăudabile nu a fost atins. Dimpotrivă, numărul de migranți care au sosit în Europa în 2022 a fost cel mai mare din 2016 încoace; Franța a fost una dintre țările care a primit cei mai mulți.

În Franța au existat 30 de proiecte de lege privind imigrația din 1980 până în prezent – cel mai recent a fost prezentat miercuri. Este al doilea proiect de acest fel în timpul președinției lui Macron. Primul, în 2018, a fost un eșec, iar așteptările pentru acesta sunt scăzute.

Bruno Retailleau, liderul republicanilor de centru-dreapta din  Senat, a condamnat proiectul legislativ deoarece „nu ne permite să recâștigăm controlul”.

„Control” este cuvântul cheie în criza imigranților din Europa. UE a pierdut controlul la 31 august 2015, ziua în care Angela Merkel a deschis granițele continentului cu strigătul „Putem face asta”. Europa nu a putut – numărul de sosiri a fost pur și simplu prea mare. Acum, timpul se scurge, iar electoratul își pierde rapid răbdarea cu politicienii care fac promisiuni mărețe și apoi nu reușesc să le respecte.

Retailleau l-a avertizat miercuri pe Macron că, dacă nu va ține sub control imigrația în masă, vor exista “insurecții la urne”. Acest avertisment ar trebui să sune în toată Europa.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
579 afisari

9 COMENTARII

  1. Cum au scapat situatia de sub control? Credeam ca s-a rezolvat daca nu au primit colonia in schengen. Cum adica, nea hamer a spus minciuni? Nu se poate!

  2. Romania,a doua tara in lume dupa Siria,cu numarul cel mai mare de emigranti!
    Dezastrul ,e demult la poarta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger