AcasăSOCIALEste sau nu nevoie de aviz epidemiologic la începutul anului școlar? Ministerul...

Este sau nu nevoie de aviz epidemiologic la începutul anului școlar? Ministerul Sănătății, precizări importante pentru părinți

(foto: Facebook/Ministerul Sănătății)

Au mai rămas doar câteva zile până când va începe noul an școlar. Elevii vor merge la clase, iar cei mici la grădiniță. În tot acest timp, părinții care nu au apucat încă să le cumpere rechizite și ghiozdane pentru școală își fac planuri pentru a ajunge la magazine să se aprovizioneze cu creioane, pixuri, caiete și toate cele necesare copiilor lor, înainte de începerea cursurilor.

Și cum noul an școlar „bate la ușă”, au venit, joi, precizări importante pentru părinții care se întreabă dacă este nevoie sau nu de aviz epidemiologic la începutul anului școlar. Și dacă e necesar să meargă la medicul de familie, înainte de a-și duce copilul sau copiii la școală.

În acest context, Ministerul Sănătății a transmis unele precizări către părinți. E vorba despre informații cu privire la solicitarea avizelor epidemiologice la începutul anului școlar.

Când e necesar să se aducă adeverință medicală/aviz epidemiologic

Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

Toți ceilalți copii NU TREBUIE să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice!”, informează Ministerul Sănătății, într-un scurt comunicat transmis joi, 7 septembrie.

Totodată, MS precizează că lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

author avatar
Andrei Coman