AcasăSOCIALEșec al politicilor UE. S-a dublat numărul cetățenilor care au suferit de...

Eșec al politicilor UE. S-a dublat numărul cetățenilor care au suferit de frig în locuințe

Ursula von der Leyen îi trimite la cursuri pe cei care nu-și permit să-și încălzească locuințele

Circa 40 de milioane de cetățeni ai UE au suferit de frig în locuințe în anul 2022, numărul acestora fiind în creștere continuă. Deși, la nivel declarativ, oficialii UE au pledat pentru protejarea persoanelor vulnerabile și aflate în sărăcie energetică, numărul celor care nu au avut bani să plătească pentru căldură s-a dublat în rândul celor cu venituri mici. Soluția Uniunii Europene este consilierea acestora pentru reducerea consumului de energie.

Explozia prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina, după cum acuză UE, sau, în realitate, din cauza sancțiunilor autoimpuse în ce privește importurile de gaze din Federația Rusă și a renunțării la termocentralele pe cărbune, a aruncat în sărăcie energetică aproape întreaga Uniune Europeană. Cele mai recente cifre arată că aproximativ 40 de milioane de europeni din toate statele membre nu au fost în măsură să își încălzească locuința în mod adecvat în 2022. Față de 2021, numărul persoanelor din categoriile cu venituri mai mici care au suferit de frig s-a dublat, însă chiar și cei cu venituri peste medie au fost afectați.

”Aceste cifre demonstrează gravitatea situației, solicitând factorilor de decizie politică să ia măsuri și să abordeze cauzele profunde ale sărăciei energetice în cadrul unei tranziții echitabile și juste, care să garanteze că nimeni nu este lăsat în urmă. Sărăcia energetică este un fenomen multidimensional. În multe cazuri, această situație este determinată în principal de trei cauze profunde de bază, legate de cheltuielile energetice ridicate în raport cu bugetul gospodăriei, de nivelurile scăzute ale veniturilor și de performanța energetică scăzută a clădirilor și a aparatelor”, se arată în Recomandarea Comisiei Europene privind sărăcia energetică, publicată zilele trecute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Și consumul mic trebuie redus

Potrivit Comisiei Europene, prețurile ridicate la energie au influențat piețele energiei din Uniune de la jumătatea anului 2021 până în prezent, astfel că un număr crescut de persoane s-au confruntat cu dificultăți în a-și plăti facturile de energie. Aceste dificultăți nu s-au limitat la cetățenii cu venituri mici și la cei vulnerabili, care au cheltuit o parte disproporționat mai mare din veniturile lor pentru energie, ci au afectat și numeroși cetățeni cu venituri medii.

”Uniunea a acționat în mod unitar în cadrul European relevant și în cadrul angajamentelor internaționale pentru a ușura situația cetățenilor europeni. Cu toate acestea, persistă necesitatea unor acțiuni suplimentare și bine orientate, la nivel național. Lucrătorii care intră în contact direct și regulat cu persoanele expuse riscului de sărăcie energetică, cum ar fi cei din domeniul îngrijirilor de sănătate, al educației sau al asistenței sociale, precum și consilierii în domeniul energiei ar trebui să aibă competențele necesare pentru a identifica sărăcia energetică și a oferi consiliere și informații gospodăriilor afectate de sărăcia energetică. Aceste informații pot include consiliere cu privire la măsurile de bază de reducere a consumului de energie, explicarea facturilor de energie, consiliere privind dreptul la locuință și drepturile chiriașilor împotriva evacuărilor sau locurile în care pot beneficia de consiliere sau sprijin suplimentar”, se precizează în Recomandarea Comisiei Europene.

Săracii, trimiși la cursuri

Guvernele statelor UE ar trebui să ofere cursuri de formare specifice pentru gospodăriile afectate de sărăcia energetică, inclusiv pentru cele cu un nivel scăzut de competențe digitale. Aceste cursuri au ca scop sporirea gradul de conștientizare a gospodăriilor afectate de sărăcia energetică cu privire la alfabetizarea energetică și digitală, permițându-le, astfel, să își controleze mai bine facturile de energie și să participe activ la tranziția energetică curată și justă, consideră Comisia Europeană. Totodată, sistemele de contorizare inteligentă, care permit citiri exacte și aproape în timp real, îi vor ajuta pe consumatori să preia controlul asupra comportamentului lor energetic și să își ajusteze consumul pentru a-și ține costurile sub control, punând totodată capăt facturilor estimate și facturării retroactive.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.212 afisari

16 COMENTARII

  1. UE este un lagar nazist, mult mai crud si criminal decit asezamintele similare din Germania Nazista !!!

  2. Suntem conduși de unii care nici măcar nu au fost votati, pe tanti nazista Ursula nu a votat-o nici un popor european sa fie acolo. Iar cei trimiși prin vot se multumesc cu leafa care merge, apoi dupa un mandat 5000 euro pensie, la 2 7000 si tot asa. Normal ca Votează orice sa ajungă la pensioara

  3. Mergeți în ruSSia, ca tot ii serviți interesele pe bani. Acolo găsiți caldura, auturi fine, mâncare bună și nu mai trebuie sa mâncati ra.ha.t cu polonicul.

    • Da mișcați hoitu din Romanica, ca noi nu vrem sclavii nimanui, nici a rusilor si nici a globalistilor, vrem doar sa fim romani cu țara noastra România. Dar nici daca iti desenez nu înțelegi

    • Lica ,rămâi la porci ,ca te pricepi bine ,lasă politica ca esti varză ,cât îți dă soroș la postarea trotinetarule

    • Monsieu vezi ca ai intrat din greseala pe National in loc de HotNews. Schimba repede.

  4. Foarte frumos. La mai mare. Vremurule blande au anesteziat europenii cu distractoo mancare abundenta distractii confort.
    S-au prostit
    Sa fie rau sa se trezeasca odata gena in ei.
    Noi (nu multinromani ca sunt fiecare corciti cu diverse gene aia care se pleaca nubsunt europeni) suntem natural born killers.
    Astia suntem. Ne sintim cel mai bine vii si fericiti in razboi.
    Cu putine resurse sa vina adrenalina camd le avem dupa ce dam cuiva in cap.
    In aer se simte acel dulce miros de sange, este perceptibil.
    Incep sa se trezeasca europenii si noi astia care suntem si empati simtim de ceva ani cuk vine din ce in ce mai tare acea adrenalina acea anticipare: razboi.
    Cand iti dai drunul la instinct si faci ceea ce ai fost menit sa faci ca de aia ainfost echipat asa cuk esti si ai acele instonctw. Cum se spun3 ce te ooreste sa fii tu ? Codul penal, o sa rescriem codul penal camd ne va ajubge cutitul la os cu migrantii astia invadatori si o sa ne dam toti o data drunul la adevarata natura.
    Sa vina cutitul la os.
    Ok europenii sa moara de foame ca vin ilegali care fac cate 7 copiii sibstau in hoteluri de lux.
    Sa sufere europenii de frig ca platesc violatoeii si ii suston pe aia care se doreste sa ii inlocuiasca.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger