AcasăSOCIALEroii din linia întâi. Stimulente de risc pentru Poliția Locală

Eroii din linia întâi. Stimulente de risc pentru Poliția Locală

Polițiștii locali, considerați cei mai expuși la riscul infectării cu noul coronavirus

Greul pandemiei a fost dus, de fapt, de polițiștii locali, nu de personalul medical sau de cei de la Poliția Națională. Cel puțin așa reiese dintr-un proiect de lege al deputaților, care vor să acorde stimulente de risc polițiștilor locali pe toată perioada stării de urgență și a stării de alertă.

Sindicaliștii din Poliția Națională au crezut că acordarea stimulentelor de risc polițiștilor locali este doar un fake news care circula pe rețelele de socializare, însă au avut un șoc când au văzut că știrea era cât se poate de reală. Astfel, deputații au considerat că cei mai expuși riscului de infectare sunt polițiștii locali, ale căror riscuri asumate sunt chiar mai mari decât cele ale medicilor și asistentelor din spitalele Covid. Necesitatea elaborării unui proiect de lege prin care polițiștii locali să fie recompensați a fost explicată de parlamentari prin evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României și evaluarea riscului de afectare a sănătății publice pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum și prin creșterea exponențială a numărului de persoane aflate în carantină, izolare sau autoizolare.

În acest context, susțin deputații, trebuie avute în vedere atribuțiile poliției locale în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, precum și atribuțiile acestei instituții stabilite prin decizii/hotărâri ale Comitetelor locale pentru situații de urgență, Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și riscul la care sunt supuși funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local și personalul contractual cu atribuții de pază din cadrul polițiilor locale pe perioada pandemiei prin expunerea acestora la situații cu risc major de infectare.

Atribuții pentru stoparea epidemiei

Deputații mai arată că, din data de 16 martie 2020, lucrătorii Poliției Locale se află în subordonarea/coordonarea operațională a Ministerului Afacerilor Interne, așa cum este prevăzut în Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, precum și în legislația ulterioară care instituie și prelungește starea de alertă, executând în sistem integral misiunile speciflce stării epidemiologice. ”Funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Polițiilor locale sunt însărcinați cu atribuții pe linia stopării răspândirii epidemiei cu SARS-COV-2, menținerii controlului situației epidemiologice, verificării persoanelor aflate în carantină și izolare, precum și asigurării ordinii publice în localități carantinate, așa cum prevăd Deciziile/Hotărârile Comitetelor Locale pentru situații de urgență, precum și Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată. Față de cele prezentate, va supun spre dezbatere și adoptare propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului Covid-19, pe perioada stării de urgență, în sensul acordării unui stimulent de risc funcționarilor publici cu funcție specifică de polițist local și personalului contractual cu atribuții de pază din cadrul polițiilor locale, pe perioada stării de urgență și stării de alertă, așa cum sunt acestea definite prin lege”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

2.000 de lei pe lună, până la sfârșitul pandemiei

Personalul medical din spitalele Covid a primit stimulentul de risc doar pe perioada stării de urgență, însă deputații vor ca polițiștii locali să primească acest stimulent pe toată durata pandemiei. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale vor primi un stimulent de risc în valoare de 2.000 de lei pe lună pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Totodată, funcționarii publici cu funcții generale și personalul contractual din cadrul Poliției Locale vor primi un stimulent de 1.000 de lei pe lună, pe aceeași perioadă. Sumele necesare pentru plata acestor stimulente vor fi asigurate din fondul de salarii prin transferuri de la bugetul de stat, susțin deputații.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.139 afisari

3 COMENTARII

  1. de rahat PL…salarii mari,studii putine,munca asisderea…avantaje enorme..sporuri nenumarate..trebuie desfiintata

  2. Doar astfel puteți reînvia spiritul „ceaușist”!!!Doar astfel puteți provoca mânia maselor largi de săraci și nemulțumiți!!!Și când vă vor cotonogi și alerga pe străzi clamați „democrația”care ptr voi e doar hoție!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger