AcasăSOCIALEpilog la greva profesorilor. Pierderi sigure la salarii, câștiguri ipotetice

Epilog la greva profesorilor. Pierderi sigure la salarii, câștiguri ipotetice

Greva profesorilor s-a încheiat fără niciun rezultat concret

În cele 13 zile lucrătoare în care au fost în grevă, profesorii au pierdut cam două treimi din salariu, ne spun reprezentanții sindicatelor. Sumele promise pentru acest an nu acoperă aceste pierderi, însă bătălia s-a dat pe noua grilă de salarizare. Din păcate, ordonanța care se referă, oricum, doar la salariul profesorului debutant, nu este un act definitiv și irevocabil, dat fiind practica obișnuită a Guvernului de a institui derogări de la aplicarea actelor normative.

Greva dascălilor a însemnat sacrificii mari pentru mulți dintre ei, dat fiind faptul că vor încasa mai puțin cu două treimi din venituri, după 13 zile lucrătoare petrecute în afara școlilor și la proteste. Ce au obținut în schimb? Nimic concret. Niște sume derizorii pentru acest an și promisiuni incluse într-o ordonanță de urgență pentru anul viitor. În fapt, actul normativ nu are nicio valoare, deoarece urmează noua lege a salarizării bugetare, care bate orice ordonanță. Iar în ordonanță se vorbește doar despre salariul profesorului debutant, fără a avea certitudinea că salariile profesorilor cu vechime se vor majora în mod corespunzător.

Practic, elevii au fost afectați de grevă și profesorii și-au sacrificat propriile salarii pentru o promisiune, pentru că ordonanța poate primi oricând o derogare, în virtutea practicilor din ultima vreme ale guvernelor. Singurul avantaj în toată această situația, remarcat și de președintele Federației ”Spiru Haret”, Marius Nistor, este că 2024 este an electoral și politicienii vor face tot posibilul să nu supere pe nimeni foarte tare. Rămâne însă de văzut în ce măsură va funcționa acest avantaj. Sorin Țiplea, președintele Sindicatului Didactica Vaslui, afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, ne spune că, într-un scenariu pesimist, coeficientul de multiplicare pentru noua grilă de salarizare ar fi de 3.000 de lei. ”Asta înseamnă că un profesor debutant va avea, de la 1 ianuarie 2024, un coeficient de 2,76, de la 1,64, și un salariu de bază net de 4.000 de lei, la care se adaugă 500 de lei sporul neuropsihic și indemnizația de hrană. Profesorul debutant pleacă de la 2.900, cu spor și indemnizație, și ajunge la 4.500, deci în 7 luni de zile, ai un câștig, ca debutant, de aproape 1.600 de lei. Iar un profesor cu gradul didactic I are acum maximum 4.026 pe grilă și va ajunge la 6.216 de lei, cu o creștere de aproape 2.200 de lei pe net, la care se adaugă 500 de lei neuropsihicul și indemnizația de hrană. Nu este chiar o sumă nesemnificativă”, ne-a declarat Sorin Țiplea.

Un proiect numit dorință

Calculul pe care l-au făcut sindicaliștii pe noua grilă este o perspectivă dată de proiectul pe care îl vor susține la Ministerul Muncii. Deocamdată, în ordonanță se stabilește doar coeficientul pentru debutant în noua lege, dar nu există încă certitudinea pe ceilalți coeficienți. ”Eu am pus un coeficient maximal, de 4,60, din proiectul care a fost înaintat de Ministerul Educației la Ministerul Muncii, pentru noua lege a salarizării. Dar eu nu am de unde să știu că acest coeficient va rămâne în noua lege. Următoarea bătălie, care se va da la nivelul Ministerului Muncii, este ca acest coeficient maximal să rămână sau poate chiar să-l creștem. Oferta este considerată acceptabilă, dar așteptăm în mod concret construcția noii legi și, dacă vom păcăliți în noua lege, cu siguranță vom recurge din nou la proteste. În 13 zile nelucrate, pierderea din salariu este de două treimi. Eu, personal, am pierdut 3.000 de lei din salariu, dar sunt colegi care au pierdut mai mult. Este important ceea ce am câștigat prin această grevă, dar câștigul major trebuie să fie pe poziționarea din grila de salarizare”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Didactica Vaslui, Sorin Țiplea.

Noua grilă, o necunoscută

Potrivit Ordonanței de Urgență publicată luni, în Monitorul Oficial, grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se va stabili pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari. Totodată, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat va beneficia, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.547 afisari

12 COMENTARII

    • Și-au bătut joc de profesori sindicatele în cel mai grosolan mod foarte mulți profesori se vor retrage din sindicat ,dr fapt asta s-a și urmărit distrugerea efervescente civice ,apoi înlocuirea ei cu trotinetari spălați pe creier ,vine tare din urmă odrasla relicvei soros, mult mai malefica decat bătrânu tată

  1. : revista floare albastra = blue: este suficienta o simple circulara emisa de guvernul de larga coalitie pnl-psd si prin care se plate process la inscrierea la invatamantul universitatea_politehnic_ postliceal_dupa device-ul intra cine vrea si vor absolvi cei ce-si doresc acest lucru_ deci _ inscrieti-va direct la universitati_

  2. :universitatile vor create propriile teste sintetice _ din care vom intelege ce au studiat copii din class zero si pana in class a xii- a_ testele vor fi pe coli de hartie_ celularele vor fi lasate la intrarea spatiului de examen_ nu vor fi tests de tip bifati raspunsul correct___ vor fi intrebari de tipul _ rezolvati conjectura riemann_ explicati folosind seturi matematice natura matwriei intunecate din univers_ descrieti modelul unificat al campului tare_ electric_magnetic si slab { blue music system descris in ecuatiile { blue music system } de care legendarul poet mihai grigore_ singurul inscris electronic la premiile eminescu 2023_ 15 ianuarie 2023_ si deci logic invingator!*:

  3. : microconferinta de presa_ cum va simtiti ca autolaureat al premiului national mihai eminescu_ 15 ianuarie 2023_ precum coposu cand a afirmat ca in puscariile totalitarist a uitat pans sa si vorbeasca !*:18h 49’am_12 iunie 2023_ mihai grigore- poet.editor.scientist: asa sa ne ajute dumnezeu !*:

  4. Sa discutam despre invatamant si educatie ca despre o placa turnanta a societatii ,a viitorului unei natii 1.
    33 de ani de experimente comandate din exterior si extrapolate din interior ne-au dus la calificativul O TARA ESUATA !, analfabeta ,fara o forta de munca calificata
    la nivelul ,la cerintele actuale si viitoare.
    Promotorii sau cozile de topor a acestui dezastru national din educatie au fost din interior , vezi asa zisele reforme ,asa zisele manuale alternative n-au facut decat sa zdruncine din temelii sistemul de educatie ,si daca nu era destul au infiltrat si capusele invatamantului acele zise universitati particulare neacreditate zeci de ani dar care au scos pe banda idioti cu patalamale care au corodat din temelii orce domeniu de activitate.
    Azi la varful piramidei statulu s-au infiltrat produsele sistemului corupt,iresponsabil ,incapabil ,tupeist si mafiot , totul se clatina ,totul este mascarada .
    Azi voi cadrele didactice primit ceea ce ati creat ceea ce ati generat ,azi va sfideaza mediocritatile ,repetentii ,analfabetii pe care i-ati trecut clasa de mila de sila si pe bani sau celor carora le-ati vandut diplome de bac sau licente si doctorate .
    Bataia de joc va continua pana cand va veti plati pacatele lacomiei .

  5. Marșul LGBT nu va avea loc nici anul acesta în Chișinău. Primarul Ion Ceban: Nu avem nevoie de propaganda acestor manifestații
    12 iunie 2023
    https://www.activenews.ro/stiri/Marsul-LGBT-nu-va-avea-loc-nici-anul-acesta-in-Chisinau.-Primarul-Ion-Ceban-Nu-avem-nevoie-de-propaganda-acestor-manifestatii-182582

    „Cel mai bun loc pentru paradă, pentru a nu perturba transportul public, este Parlamentul și Guvernul”, a accentuat primarul.

    „Fiecare să facă ce vrea acasă. Nu avem nevoie de propaganda acestor manifestații, comportamente și atitudini. Sunt pentru apărarea dreptului la muncă, la studii, la orice alte aspecte ce țin de viața cotidiană, doar că fără propaganda acestor pseudovalori. Reiterez, dacă doriți, poftim la Parlament și Guvern”, a spus Ion Ceban.

  6. La AMANET AUTO nu exista in timpul contractului o crestere a comisionul. La Amanet Auto se plateste doar comisionul stabilit prin contract indiferent de cresterea Robor sau a altor indicatori ascunsi in contractele de credit.
    Noi practicam comisioane decente iar in 10 minute pleci cu banii.
    Ai nevoie doar de actele masinii si buletinul.
    Informatii la telefon 0724998826
    http://www.amanetcar.ro
    #amanet auto
    #automobile
    #masini
    #amanetauto

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger