AcasăSOCIALEpidemiologii avertizează: se infectează și cei vaccinați

Epidemiologii avertizează: se infectează și cei vaccinați

Răspunsul imunologic la vaccinare va fi diferit pentru fiecare persoană

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că masca este obligatorie și în cazul celor care s-au vaccinat anti-Covid, arătând că nu este clar dacă acesta previne infecția. Pe de altă parte, epidemiologii români susțin că măsurile de protecție sunt necesare în cazul celor imunizați pentru că eficacitatea vaccinului ar putea fi redusă.

Purtarea măștilor de protecție și măsurile de distanțare fizică vor fi obligatorii până la momentul în care peste 70% din populație se va vaccina. Chiar dacă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora un vaccin ajută împotriva dezvoltării bolii Covid-19, nu este clar dacă el previne în mod general infecţia cu noul coronavirus ce poate cauza Covid-19, au afirmat experţii Organizației Mondiale a Sănătății. Mai exact, se reiterează teza absolut ciudată potrivit căreia vaccinul Pfizer previne doar declanșarea bolii, nu și răspândirea acesteia. Științific, dar și logic, nu poți fi contagios după ce te-ai vaccinat, indiferent despre ce vaccin și despre ce virus vorbim. Epidemiologii români cred însă că măsurile de protecție trebuie menținute și în cazul celor vaccinați din alte motive. ”Vaccinul previne infecția, dar transmiterea este în continuare prezentă până la obținerea unei imunizări a 70% din populație. Nu este vorba despre faptul că persoana vaccinată transmite infecția, ci despre transmiterea continuă în rândul populației. Fiecare persoană are un răspuns imun diferit. Studiile de eficacitate au spus că protejează 95%, dar fiecare individ are un răspuns imunitar particular, adică poate să răspundă la niveluri de 95% protectoare de anticorpi sau la niveluri mai scăzute. Și atunci, pentru a nu favoriza transmiterea virusului, inclusiv cei vaccinați trebuie să se protejeze”, ne-a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Imunizarea de 70%, între 6 luni și un an

Dacă întreaga campanie de vaccinare va funcționa fără sincope majore, atingerea procentului de 70% de imunizare a populației se va face în șase luni sau într-un an, ne spune președintele Societății Române de Epidemiologie. Despre reticența cadrelor medicale față de vaccinul anti-Covid, prof.dr. Doina Azoicăi spune că trebuie să existe o comunicare mai bună cu acestea, pentru a le convinge că vaccinul nu are efecte secundare. Un studiu recent a arătat că România se află printre țările cele mai reticente în privința vaccinării anti-Covid, cu un procent de 57% dintre români care ar accepta vaccinarea, foarte aproape de Ungaria și Polonia, cu 56%, și de Rusia, cu 54%. ”Noi, ca români, ar trebui să începem să fim conștiincioși și civilizați. Acea strategie de vaccinare este foarte bine făcută, problema este să nu existe breșe, adică etapa 1 să se facă în timp cât mai scurt ca să putem trece la etapa a doua. Spiritul civic și organizatoric trebuie să funcționeze”, a afirmat prof.dr. Doina Azoicăi.

Virusul devine tot mai agresiv

Epidemiologii susțin că, odată cu trecerea timpului, virusul devine din ce în ce mai agresiv. ”Fără începerea vaccinării riscăm să intrăm în valuri succesive care pot să fie mult mai grave decât ceea ce a fost până acum. Cu cât un virus circulă și se pasează pe mai multe persoane din populații largi cu atât el dobândește particularități de agresivitate mai crescută. Virusul se adaptează și încearcă să-și dobândească valențe pentru a eluda posibilitatea de apărare a organismului. Cu cât tergiversăm oprirea circulației acestui virus, cu atât ne putem aștepta la lucruri mai importante în mutageneza virusului”, ne-a mai precizat prof.dr.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.120 afisari

4 COMENTARII

  1. Cu câți bani or fi cumpărat-o ȘI pe vânduta asta? Să se vaccineze ea, cu tot neamul ei, de coișpe mii de ori pe an.

  2. Primul vaccin va fi o apa chioara pentru a elimina teama de reactii adverse , iar la al doilea rapel vor primi versiunea cu nanoboti si modificare de ADN !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger