AcasăSOCIALEpidemiologii au decis: Nu scapă nimeni de vaccin!

Epidemiologii au decis: Nu scapă nimeni de vaccin!

Schemele de vaccinare se extind și la bolnavii cu sistem imunitar compromis

Pentru prima oară în România persoanele cu sistemul imunitar compromis vor fi vaccinate, deși riscurile în cazul acestora sunt foarte mari. Epidemiologii din țara noastră au decis, pe baza unor studii făcute pe plan mondial, că și bolnavii care nu pot produce anticorpi, atât copiii cât și adulții, trebuie vaccinați, considerând că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

Comisia de epidemiologie a Ministerului Sănătății a elaborat Ghidul ”Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze”, prin care, practic, toți bolnavii cu sistemul imunitar deficitar intră în schemele de vaccinare. ”Dacă în urmă cu câteva decenii vaccinarea bolnavilor cu diverse imunodeficiențe era restricționată, în prezent dovezile științifice și experiența din practica curentă au dovedit faptul că pacienții cu o astfel de patologie sunt cei mai vulnerabili de a dezvolta boli infecțioase care pot  avea o evoluție nefavorabilă sau pot determina decesul.

O atenţie deosebită trebuie acordată cazurilor pediatrice de imunodeficienţe datorită pe de o parte creşterii numărului acestora, dar şi pe de altă parte a riscului de infecţii, dintre care multe sunt în contextul spitalizării, acestea din urmă având un potenţial crescut de severitate. Principiile generale ȋn evaluarea vaccinării ȋn imunodeficienţe pediatrice atenționează în mod suplimentar asupra evaluării statusului imun; evaluării riscurilor ȋn raport cu beneficiile; ȋnţelegerii faptului că vaccinurile inactivate sunt la modul general necesare şi sigure, ȋn timp ce vaccinurile viu atenuate sunt contraindicate, cu excepţia situaţiilor când sunt disponibile  dovezi privind siguranţa şi eficacitatea și testarea anticorpilor pentru măsurarea răspunsului imun postvaccinare”, se arată în referatul de aprobare a Ghidului.

Vaccinurile vii, un pericol pentru imunodeficiențe

Epidemiologii arată că efectele imunodeficienței sunt protecția absentă sau redusă după imunizările anterioare, răspuns postvaccinal modest la vaccinarea efectuată, cu necesitatea unor doze suplimentare, risc crescut de boli prevenibile prin vaccinare sau complicații ale acestora, precum și risc crescut de reacții adverse postvaccinale (vaccinurile vii atenuate). ”În principiu îngrijorӑrile sunt provocate de faptul cӑ persoanele imunocompromise nu vor rӑspunde corespunzӑtor la vaccinurile inactivate si cele subunitare, în timp ce vaccinurile viu atenuate sunt potenţial patogene. Dovezile sunt însӑ limitate în ceea ce priveşte asemӑnarea profilului de siguranţӑ la cei imunosupresaţi faţӑ de cei fӑrӑ imunosupresie. Magnitudinea şi durata rӑspunsului imun dupӑ vaccinare pot fi mici sau absente la persoanele imunosupresate.

Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) recomandӑ la modul general ca la persoanelor cu imunocompetenţӑ alteratӑ sӑ se administreze vaccinuri polizaharidice (ex: vaccinurile pneumococice, meningocice şi anti Haemophilus influenzae b- Hib). Vaccinurile viu atenuate nu sunt în general recomandate pentru a fi administrate la persoane imunocompromise. În situaţia deciziei utilizӑrii acestora, pe lângӑ condiţia de bazӑ şi tratamentul în curs, trebuie ţinut cont de patogenicitatea şi capacitatea de replicare a tulpinii vaccinale, de riscul de infecţie şi de disponibilitatea tratamentelor adecvate. Cu alte cuvinte se cântӑreşte riscul administrӑrii cu beneficiul pentru pacientul imunocompromis şi expus individual riscului infecţiei respective. La cazurile cu infecţie HIV simptomatică, vaccinurile viu atenuate sunt contraindicate”, susține dr.Florin Popovici, în Ghidul de vaccinare.

Vaccinarea antigripală, recomandată tuturor

În ce privește vaccinul antigripal, potrivit epidemiologilor români, acesta poate fi administrat fără restricții, în cazul celor cu imunodeficiențe folosindu-se vaccinul inactivat. În prezent, pentru profilaxia gripei, sunt disponibile vaccinuri gripale cu virus inactivat (trivalente și tetravalente), vaccinuri cu virus gripal viu atenuat (trivalente și tetravalente), precum și un vaccin recombinant (care nu conține virusul gripal și nici proteinele din ou și este disponibil numai în Statele Unite ale Americii). ”Principalul avantaj al vaccinurilor gripale inactivate este reprezentat de faptul că ele pot fi administrate și persoanelor imunocompromise și în sarcină. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani care nu au mai fost vaccinați anterior împotriva gripei, trebuie să primească o a doua doză la un interval de cel puţin 4 săptămâni”, se mai arată în Ghid.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.