AcasăSOCIALEnergie, gaze, motorină: fermierii români, zdrobiți de creșterea prețurilor

Energie, gaze, motorină: fermierii români, zdrobiți de creșterea prețurilor

Dispare de pe piață carnea produsă la noi în țară? Există acest risc, avertizează Asociația Fermierilor din România(AFR), deoarece producătorii nu mai fac față creșterii necontrolate  a prețurilor la electricitate, gaze și motorină”.

“Privim cu maximă îngrijorare impactul pe care creşterile uriaşe de tarife, anunţate şi operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică îl are asupra sectorului agroalimentar din România. În aceste condiţii vitrege pentru activitatea noastră ne întrebăm ce să facem. Să renunţăm la zootehnie? Aceasta este direcţia de urmat?”

Din analiza AFR rezultă că se vor înregistra scăderi de producţie în toate sectoarele agricole – vegetal, horticultură, zootehnie şi acvacultură.

Preţul carburanţilor în România a depăşit în aceste zile pragul de 8 lei pe litru, iar barilul de petrol pe piaţa europeană se tranzacționează în jurul a 120 de dolari.

“Vin vremuri și mai grele”

„Putem spune că vin vremuri şi mai grele, că va fi extrem de greu pentru toţi, dar mai întâi pentru fermieri. Dacă noi, cei ce producem hrana, dispărem din piaţă, este greu de crezut că ne vom reveni uşor; va fi nevoie de mulţi ani pentru a reocupa locul pe care îl ocupăm acum în lanţul alimentar al României. Ţinând cont de aceste considerente, solicităm Guvernului României să vină de urgenţă cu soluţii dacă vrem să mai vorbim şi în viitor de un sector agroalimentar românesc. Avem nevoie de rezolvări, şi avem nevoie acum, nu peste un an; susţinem că nu există nici o justificare, de nici un fel, pentru majorarea de la o lună la alta a tarifului pentru un produs sau serviciu furnizat”, se arată în comunicatul Asociației.

Agricultura pierde 500 de milioane de euro

AFR atrage atenţia că la ora actuală prognozele privind noua recoltă nu sunt deloc optimiste, în condiţiile în care culturile de toamnă au răsărit târziu, pe fondul lipsei de precipitaţii.

„Avem secetă în România, aşa că noi, fermierii, avem nevoie mereu de apă, în orice moment al ciclului de producţie. Primele estimări, făcute de adevăraţi specialişti în domeniu şi analişti ai pieţei, arată că anul acesta am putea recolta aproximativ 8 milioane de tone de cereale. Pentru cine nu ştie care sunt datele exacte, media multianuală în România este de 9,6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că în 2022 vom înregistra o scădere de 17 procente. Traducând aceste cantităţi în bani, rezultă o diminuare importantă – 500 de milioane de euro. Bani de care agricultura are mare nevoie şi pe care nu îşi permite să îi piardă”.

author avatar
Radu Jacotă
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger