Cauta

Energia ieftina vândută de România Republicii Moldova s-a scumpit pe traseu. Prețul a crescut de 4 ori

Speculă cu energia ieftină din România

După ce România a vândut la un preț aproape simbolic energie electrică Republicii Moldova, autoritățile de peste Prut au anunțat că aceasta a ajuns la un tarif de patru ori mai mare, majorarea producându-se, undeva, pe traseu. În fapt, Guvernul de la Chișinău a desemnat un operator care să preia energia din România, numai că prețul pentru moldoveni e explodat, lucru confirmat chiar de viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

România a ajutat Republica Moldova cu o cantitate importantă de energie, pe care a vândut-o la un preț infim, de 450 de lei/MWh. Prețul însă nu s-a păstrat pe traseu, ajungând, la populația de peste Prut, cu 400% mai mare. În 12 octombrie, Andrei Spânu, viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, anunța faptul că țara sa va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 lei/MWh (aproximativ 90 euro/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova.

”Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie. Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în cazul de față compania . Energocom”, afirma viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu. Totodată, acesta sublinia că România este un prieten pe care se poate baza în situații de urgență maximă, transmițând ”plecăciuni” țării noastre.

Schimbare inexplicabilă

Același viceprim-ministru al Republicii Moldova anunța, în data de 24 octombrie, că Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România, costul energiei achiziționate prin acest contract fiind între 190 și 348 de euro pe MWh. ”Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar, dacă economisim, putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate”, scria Andrei Spînu. Este greu de presupus că România ar fi schimbat prețul din contract, mai ales că tranzacția a fost deja făcută la acest tarif de către Nuclearelectrica, către Hidroelectrica, la prețul unic de 90 de euro/MWh, cu dedicație pentru Republica Moldova. Dacă România a vândut cu un preț cu mult sub cel plătit de populația și de firmele din țara noastră, cine și-a luat comisionul, de a ajuns prețul de patru ori mai mare la moldovenii de peste Prut? ”Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. SA Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine. Vom avea iarăși un deficit”, a declarat, în 24 octombrie, Andrei Spînu, viceprim-ministrul Republicii Moldova.

Maximum 19 grade

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis ieri, 25 octombrie, măsuri pentru reducerea consumului de resurse energetice pentru a evita întreruperile de curent. Astfel, administratorii clădirilor publice și comerciale, inclusiv școli și spitale, vor fi obligați să regleze instalațiile de încălzire la o temperatură de maximum 19 grade C. Printre măsurile instituite se mai numără și reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vârf, 07.00-11.00 și 18.00-23.00, dar care să nu afecteze siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale.

Ultimele stiri

  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • Exit mobile version