AcasăSOCIALElevii, nemulțumiți de modul în care sunt evaluate lucrările de la examenele...

Elevii, nemulțumiți de modul în care sunt evaluate lucrările de la examenele naționale. Ce cer Ministerului Educației

rezultate bacElevii, nemulțumiți de modul în care sunt evaluate lucrările de la examenele naționale. Ce cer Ministerului Educației

Asociațiile de elevi din mai multe județe solicită Ministerului Educaţiei Naţionale includerea posibilităţii elevilor de a-și vedea lucrările de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională înaintea depunerii contestaţiilor.

Asociaţia Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) și Asociația Elevilor din Mureș (AEMS) consideră că „este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător.”

„În prezent, elevii nu îşi pot accesa lucrările, din această pricină, contestaţiile sunt de multe ori privite de către elevi drept un risc, nu drept un mecanism al cărui scop este obţinerea unei mai mari acurateţe în evaluarea lor.  (…) Anual, foarte mulți elevi nu depun contestații, de frica posibilității de a le fi scăzută nota, și din cauza nesiguranței pe care o au, luând decizia strict în baza a ceea ce își amintesc în urma examenului. Solicităm ca, de anul viitor, să le fie data elevilor posibilitatea de a vizualiza lucrările înaintea contestării lor la examenul de Bacalaureat și de Evaluare Națională!”, au transmis asociațiile reprezentative.

Anul acesta, la Evaluarea Naţională, peste 12.500 de note s-au majorat în urma contestaţiilor. Rezultatele finale la Bacalaureat 2021, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe data de 9 iulie. După rezultatele afișate luni, 5 iulie, la examenul de Bacalaureat 2021 au fost depuse 55.982 de contestații, potrivit datelor edu.ro, mai puține decât la examenul de anul trecut, când au fost depuse 62.500 de contestații, un număr record.

Corectarea digitală la Evaluarea Naţională şi BAC

Conform ministrului educației Sorin Cîmpeanu, de anul viitor, corectarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului se va face întreg digital, lucrările vor fi scanate de faţă cu elevii, li se vor aplica un cod de identificare şi se vor trimite online în format electronic către evaluatori care nu vor putea comunica între ei. Această schimbare va ajuta mulţi elevi în luarea deciziei de a-şi contesta rezultatele sau nu, prin prisma faptului că nu va mai fi necesară transportarea și desecretizarea lucrărilor.

„Elevii nu ar trebui să fie nevoiți să își riște media și să ia o decizie într-un mod neinformat, strict pe baza a ceea ce își amintesc în urma examenului. Rezultatele contestaților sunt, în primul rând, un semnal de alarmă cu privire la ineficacitatea și neprofesionalismul corectării, semnal pe care mulți elevi aleg să nu îl tragă, neavând informațiile necesare pentru a lua în o decizie informată”, a precizat președintele AEC, Ariana Dudună.

author avatar
Andreea Vlad
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...

Cine este Nemo, cântăreţul non-binar care a câştigat finala Eurovision 2024 (VIDEO)

Elveţia a câştigat finala Eurovision 2024, prin reprezentantul ei Nemo. Cântăreţul a venit cu piesa „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi...
proger