AcasăSOCIALEi sunt stăpânii presei! Informația, arma pusă la tâmpla societății

Ei sunt stăpânii presei! Informația, arma pusă la tâmpla societății

Șase moguli media controlează 90% din piață. Ceea ce citim în ziare, auzim la radio și vedem la televizor este exclusiv ceea ce vor ei să se transmită către receptor! Atât și nimic mai mult! Excepție fac doar unele instituții media nealiniate, acelea pentru care libertatea de exprimare și obiectivitatea relatării informației încă mai sunt repere ale jurnalismului. Într-o vreme în care informația înseamnă putere, manipularea creează o cameră de ecou previzibilă care spală creierul întregii populații.

Judecătorul Louis D. Brandeis, unul dintre „părinții” Curții Supreme de Justiție din SUA, obișnuia să spună „Putem avea democrație în această țară sau putem avea o mare bogăție concentrată în mâinile câtorva, dar nu le putem avea pe amândouă!”.

Puterea, concentrată în mâinile câtorva oameni

Cine are răbdarea să verifice, poate descoperi în istoria nenumăratelor fuziuni și achiziții media din ultimele decenii că televiziunile locale, ziarele independente și chiar site-urile agregatoare de știri dispar în masă. Rezultatul? Cele mai multe știri livrate publicului sunt adaptate pentru a servi intereselor corporațiilor și liderilor acestora, nicidecum oamenilor de rând.

Mass-media modelează societatea noastră într-o multitudine de moduri, după bunul plac al mogulilor care dictează politica editorială. Presa ne spune ce evenimente mondiale merită atenție și tot ea are puterea de a afecta inclusiv investițiile pe care le facem. Poate avea o influență semnificativă și în modelarea opiniilor cu privire la orice, de la imigrație, asistență medicală, educație și mediu până la candidații politici individuali. Studiile sociologice efectuate au arătat că mediatizarea unui subiect are un impact puternic inclusiv asupra deciziilor instanțelor penale, în special în cazul infracțiunilor violente! Acest lucru este cunoscut și sub numele de „Efectul CNN”.

În medie, societatea a ajuns să consume 12 ore pe zi de știri, difuzate de televiziuni, ziare și radio sau luate de pe Internet.

Știrile, aceleași peste tot

Dar oare câți oameni au observat că, de ceva vreme, ceea ce citim, vedem și auzim a început să „sune”, ei bine, exact la fel?! Există un nume și pentru acest fenomen – i s-a spus „Iluzia alegerii”. De asta au parte consumatorii de presă din România și de peste tot. De iluzia alegerii.

Știrea furnizată este prezentată ca provenind dintr-o gamă nesfârșită de opțiuni, dar, de fapt, informația este aceeași, de cele mai multe ori preluată „copy-paste” de la un site la altul.

Ei cu „Big”, noi cu nimic

De la un an la altul, puterea economică s-a concentrat în tot mai puține industrii. Avem Big Tech, Big Pharma, Big Finn, avem și nelipsiții producători de armament și cam atât. Cum s-a ajuns aici? Prin fuziune. Peștele mai mare l-a înghițit pe cel mai mic. Corporațiile au hăituit până la eliminare concurența reprezentată de firmele locale. În 2021, fuziunile între companii au atins un nivel record – 5,8 trilioane de dolari!

Monopolul pus pe toate domeniile, deci și în presă, este excelent pentru furnizori și rău pentru consumatori. Prin eliminarea concurenței, corporațiile nu mai au niciun stimulent pentru a îmbunătăți, a inova sau a satisface nevoile, dorințele și așteptările clienților. Controlează piața în lipsa alternativei.

America este țara tuturor posibilităților. Până de curând, era și patria discursului liber. Era, fiindcă de când Comcast, Disney, AT&T, Sony, Fox și Paramount Global au intrat în joc, totul s-a schimbat, mai ales conținutul media. Despre ce forță vorbim aici? Păi, cifrele spun că „Big 6” a obținut venituri totale de aproape 500 de miliarde de dolari în 2021, mai mult decât PIB-ul Finlandei și al Ucrainei (înainte de război) la un loc!

Pe măsură ce corporațiile media continuă să-și extindă puterea, ele câștigă o influență incredibilă. Și, cu cât conglomeratul este mai mare, cu atât mai ușor și mai eficient poate face lobby pentru a ucide reglementările în vigoare și a adopta legi care să le promoveze dominația și interesele.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.674 afisari

5 COMENTARII

  1. Comunismul mondial deci se instaureaza prin media astia cativa si in finante toti cativa detin bogatiile si aia multi toti duc sacii plini astora cativa care nu au toate tiglele si se ocupa de ideologizare si razbeluri!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger