AcasăSOCIALEfectele sancțiunilor. Șomaj și falimente în lanț în România

Efectele sancțiunilor. Șomaj și falimente în lanț în România

Războiul din Ucraina produce lockdown în economia românească

Sancțiunile impuse Federației Ruse și Belarusului și conflictul armat din Ucraina au afectat dramatic economia românească, aflată și-așa în suferință. Practic, au fost blocate operațiuni de import și export cu aceste țări în valoare totală de 6 miliarde de dolari, afectând mii de societăți și zeci de mii de locuri de muncă. Ministerul Muncii a decis să acorde șomaj tehnic salariaților din aceste companii, punând o presiune periculoasă pe deficitul bugetar.

Ministerul Muncii a făcut public nivelul schimburilor comerciale ale României cu Federația Rusă, Belarus și Ucraina, care arată consecințe dezastruoase pentru economia românească. În total, este vorba de o sumă de 6 miliarde de dolari, importuri și exporturi, care au fost blocate în urma sancțiunilor și a conflictului din Ucraina.

Potrivit Ministerului Muncii, decizia Comisiei Europene, a Statelor Unite ale Americii, Franței, Germaniei, Marii Britanii, Canadei și Italiei de a exclude numeroase bănci din Federația Rusă și din Belarus din sistemul interbancar SWIFT a însemnat scoaterea băncilor în afara sistemului financiar global. Astfel, nici persoanele fizice, nici cele juridice nu mai pot accesa banii din băncile externe, nu mai pot efectua încasări şi plăţi internaţionale, fapt echivalent, practic, cu imposibilitatea realizării tranzacțiilor comerciale în afara ţării.

Totodată, potrivit Declaraţiei de la Versailles, din 11 martie 2022 a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia Europeană a adoptat al patrulea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei şi, împreună cu statele G7, au retras acestei ţări statutul naţiunii celei mai favorizate.

”Având în vedere poziția sa geografică, entităţile economice din România derulează relaţii economice şi comerciale atât cu Ucraina, cât şi cu Federaţia Rusă și Belarus, care, luând în considerare contextul actual, nu mai pot fi îndeplinite sau au fost sistate, după caz”, susține Ministerul Muncii.

Peste o mie de firme româno-ucrainene

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Ucraina era de peste 1,37 miliarde de dolari, din care 526 milioane USD exporturi și 851 milioane USD importuri. De asemenea, în România sunt înregistrate 1.004 societăți mixte, româno-ucrainene, cu un capital total investit de peste 112 milioane de dolari, Ucraina ocupând locul 31 în topul investitorilor străini. Schimburile comerciale ale României cu Belarus au atins o valoare totală de 140 milioane de dolari, cele mai multe exporturi fiind produse ale industriei chimice și cele mai multe importuri, cărbune și lemn. Cel mai important partener comercial al României era însă Federația Rusă, unde se făceau exporturi de 1,1 miliarde de dolari și de unde se importau produse de 3,4 miliarde de dolari.

”Conflictul militar dintre Federația Rusă și Ucraina a generat efecte directe asupra activității unora dintre angajatorii din România, având în vedere contractele comerciale încheiate de aceștia cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, prin întreruperea fluxului de materii prime (import-export) și al tranzitului pe toate căile de transport (pentru/dinspre Federația Rusă, Ucraina, Belarus), cât și efecte indirecte, prin perturbări pe lanțul de aprovizionare, de distribuție a materiilor prime, materialelor etc. sau de vânzare”, arată Ministerul Muncii.

Șomajul tehnic revine

Cele mai afectate ramuri ale economiei românești au fost industria metalurgică, industria auto, industria mobilei, precum și industrii care impactează la rândul lor lanțurile valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori. Potrivit Ministerului Muncii, în aceste industrii este un număr mare de angajați pentru care există riscul pierderii locului de muncă (în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent, iar în industria mobilei a fost semnalat un posibil risc pentru 1.000 de persoane), însă acestora li se adaugă lanțurile valorice pe orizontală, clienți/furnizori, motiv pentru care se impune acordarea unor măsuri de protecție socială. Astfel, Ministerul Muncii a decis să acorde șomaj tehnic de 75% din salariul de bază pentru toți angajații firmelor afectate direct sau indirect de conflictul din Ucraina.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.009 afisari

7 COMENTARII

  1. Deci nu a mai ramas nimic din economia romaneasca astia nu isi dau seama ca isi pun singuri o bomba sociala care va exploda curand , nu sunt in stare sa reglementeze energia, carburantul nimic pe langa belele cu razboiul si altele!!!

    • Cine să-și pună astfel de întrebări? căcuțu, plăvanu sau ciolanul? Păi Veorica îngrămădita era academician față de ăștia!

  2. Asta e prețul pe care noi trebuie să-l plătim, cum rostea cu e faza senilul de Bideu. Și mai trebuie sa plătim și minireactoarele nucleare experimentale și staționarea trupelor lor și vechiturile de arme pe care ni le vor baga pe gat și multe alte altele ca America e în Kakat și trebuie ajutata sa iasă intrând alți în Handel în locul ei. Economia României trebuie orientata spre polul economic asiatic care se ridica, unde este baza de materii prime și piețele de desfacere. Dacă stam legați de Occident ne vor baga în rahat rău de tot și evident vor fi probleme sociale mari.Nu ar fi mai simplu un tratat de pace și buna vecinătate cu Rusia? De ce amerlocii se pot împacă cu rusii și noi nu? (M) UE NATO și America. Yankee go home. Trăiască România Libera.

    • Când ești vasal, săruți doar inelul la înaltă poarta, ca un lacheu de serviciu și atât, nu știm juca cartea politici externe deloc, nici măcar ca și copilul obraznic al UE și Ungaria, care își vede de interesele ei și ale poporului, replicand mereu necesitatea gazului din Rusia, asta în condițiile în care ei călătoresc fără viza în tara parteneriatului strategic, în timp ce noi încă suntem analizați pt asta, deși le pune totul pe tava

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger