AcasăSOCIALEducatorii și învățătorii se pensionează pe capete

Educatorii și învățătorii se pensionează pe capete

Foarte multe grădinițe riscă să-și închidă porțile

Conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ avertizează că intrăm într-o criză acută de educatoare și învățători din cauza pensionărilor masive din ultimele zile. Cadrele didactice se tem că se vor îmbolnăvi în sistemul de predare față în față și nu vor să-și asume riscurile.

Multe dintre grădinițele și școlile din țară s-ar putea închide din cauza lipsei acute de personal. Frica de Covid i-a făcut de învățători și educatoare să se pensioneze în masă, creându-se astfel mari probleme în sistem. ”În rândul învățătorilor și educatoarelor sunt mari probleme la ora actuală pentru că sunt foarte multe pensionări, nu numai pe caz de boală sau anticipate, ci pleacă și cei care voiau să mai rămână, conform legii, încă trei ani peste vârsta standard, cu aprobarea consiliilor de administrație în fiecare an. Cei mai mulți dintre aceștia au renunțat la cei trei ani, deși inițial solicitaseră prelungirea. Iar acum avem probleme, mai ales că învățământul primar și preșcolar se desfășoară față în față. Evident că educatorii și învățătorii se tem că se vor îmbolnăvi, mai ales în cazul celor care au depășit vârsta de 62 de ani. Au spus că, pentru puținii bani pe care îi mai iau în plus, mai bine se duc la pensie și își protejează sănătatea. În fiecare zi mă sună oameni care îmi spun că vor să se pensioneze. Mai sunt cazuri de dascăli care și-au scos adeverințe de la medicii de familie că suferă de anumite afecțiuni și au recomandare de a preda online, dar școlile nu permit acest lucru. Și asta pentru că școlile nu sunt încă dotate cu mijloace tehnice, iar copiii nu au tablete. Mișcarea de personal a fost dată peste cap. Oamenii s-au pensionat și există foarte multe specializări deficitare. Ministerul a anunțat că a suplimentat cu 500 posturi cadre didactice și nedidactice, dar numărul este insuficient”, ne-a declarat Ion Duță, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Dascălii tineri, nepregătiți

Sindicaliștii din învățământ susțin că foarte mulți dintre dascălii ieșiți de pe băncile facultăților nu știu să predea, vinovate fiind universitățile, care nu asigură pregătirea pedagogică. ”Grav este că pleacă din sistem dascălii cu experiență, iar universitățile scot absolvenți nu zic slab pregătiți, dar fără aptitudini pedagogice. Ei poate sunt buni pe cunoștințe, dar nu se mai face acea practică pedagogică în universități, acele module sunt de formă și vin și nu știu să predea, chiar dacă unii sunt tobă de carte.

Pe de altă parte, mai există și cealaltă problemă, cu cei care sunt acum în pragul pensionarii și care nu au experiență în predare digitală. Și nu este vina lor, nu se poate spune că nu ar fi fost capabili să înțeleagă tot ce este digital, electronic, însă de ani de zile nu s-au făcut programe de formare profesională pentru așa ceva. Sunt niște societăți private care mănâncă banii Ministerului Educației și nu fac niciun fel de pregătire”, ne mai spune vicepreședintele FSLI, Ion Duță.

Abuzuri ale directorilor

Răbdarea învățătorilor este împinsă până la limită în aceste zile, din cauza abuzurilor făcute de unii directori de școli, atrag atenția sindicaliștii din FSLI. ”Se împart clasele nelegal în două, iar învățătorul, în unele locuri, este obligat să lucreze de două ori neplătit. Tot nelegal, în unele școli s-a luat măsura să se scurteze orele la 30 de minute și lucrează două ore cu o grupă, o jumătate de oră se face dezinfecție, iar apoi se lucrează alte două ore cu grupa următoare, în așa fel încât să nu se depășească norma de predare de 4 sau 5 ore. Dar când predai două ore în loc de patru calitatea procesului de învățământ are mult de suferit”, ne-a mai precizat Ion Duță, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
480 afisari

3 COMENTARII

  1. Si ce vor?lucreaza 120 de zile pe an,mai nou dau comanda ce bijuterie sa fie cumparata de ziua de nastere,vacante gratis impreuna cu copiii si multe altele.Scoala tot mai putina,cred ca doar 15-20% ar trece testele de titularizare daca s-ar face corect.
    Voi nu vedeti unde suntem,ce le tot cautati in coarne acestor nesimtiti?

  2. Avem presedinte care a fost inspector sau ce dumnezeu a fost la Sibiu si nu poate sa ingaluie doua vorbe fara hartie.Educatori?NU!Spagari si oportunisti ordinari.

  3. Dacă îi lovește în cap cu una bucată de 500 euroi sunt sigur că imediat dispar toate aceste ”probleme”!
    Școala scoate pe bandă rulantă numai analfabeți, indisciplinați și lipsiți de orice dorință de a munci de după 90 încoace.
    De cadrele didactice, ce să mai zic: luați rezultatele de la examenele specifice și aveți un punct de vedere.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger