AcasăSOCIALEconomii la pensii. Medicii de familie, penalizați dacă tratează bătrâni

Economii la pensii. Medicii de familie, penalizați dacă tratează bătrâni

Vârstnicii nu mai au valoare pentru guvernanți

Noile norme ale Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sunt de-a dreptul șocante. Medicii de familie atrag atenția că punctajul acordat pentru tratarea persoanelor de peste 60 de ani a scăzut, în condițiile în care acești pacienți au cele mai mari probleme de sănătate. Totodată, noile reglementări fac o economie drastică la fondul pentru analize de laborator, fapt care face imposibilă prevenția.

Guvernul Cîțu a depășit orice limită în încercarea de a face economii la buget. Astfel, normele de aplicare ale noului Contract cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate instituie sume mult mai mici acordate medicilor de familie pentru tratarea pacienților vârstnici. ”Normele  noi determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască. Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute și se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanțarea analizelor de laborator  necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei. Organizația profesională avertizează că negocierile pentru normele de aplicare au fost minimale și în dezavantajul pacienților și medicilor, cerând, totodată, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să prelungească actualul Contract cadru până la sfârșitul acestui an, pentru a se putea finaliza negocierile. ”În  mod repetat, medicii de familie au solicitat atenție și implicare din partea decidenților pentru reglementări corecte referitoare la renunțarea la birocrație, independența profesională, finanțare și asigurarea accesului pacienților la serviciile prevăzute în contract. Răspunsul autorităților a fost invariabil nesatisfăcător pentru profesioniștii din sănătate și dezavantajos pentru asigurați”, mai precizează conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei.

Venituri mai mici în plină pandemie

Medicii de familie semnalează faptul că veniturile cabinetelor vor scădea, conform noilor norme, fapt care va destabiliza total acest sector. ”Amintim și că singura ramură medicală care acoperă zona rurală este medicina de familie, așa precară cum este, și că absența  oricărei strategii coerente pe termen scurt și lung în condițiile  depopulării medicale va expune sănătatea cetățenilor unor riscuri incalculabile. Noi, medicii de  familie, am cerut respect și nu ni s-a   acordat. Am cerut debirocratizare și nu am obținut. Am cerut finanțare și nu ni s-a alocat. Singura soluție viabilă în acest moment este renunțarea, până vom reveni la normalitate, la modificările propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate”, se mai stipulează în comunicatul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Guvernul, dat în judecată

Președintele Asociației Medicilor de Familie Harghita, dr.Soós Szabó Klára, a arătat că venitul medicului de familie este mai mic decât al unei asistente medicale angajată la stat. ”Da, cabinetele noastre sunt private, însă fără cabinetele noastre private statul nu poate garanta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară. Lipsa acută de medici de familie este consecința directă a iresponsabilității și a abuzului celor de la putere. Consider că avem suficiente dovezi și probe pentru a acționa în instanță guvernul și CNAS pentru discriminare, neglijență în serviciu, abuz în serviciu și subminarea siguranței naționale. Cred că a venit timpul să fie trași la răspundere toți cei care distrug medicina primară, punând în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Totodată, cred că a venit timpul să nu mai asistăm neputincioși la acest dezastru și să ne folosim de toate pârghiile legale pentru a obliga decidenții să oprească acest dezastru și să guverneze în interesul cetățenilor, și nu pe baza unor interese obscure”, a afirmat dr. Soós Szabó Klára, președintele Asociației Medicilor de Familie Harghita.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
32.050 afisari

13 COMENTARII

  1. ba , boc a dat codex alimentarius sa elimine din ei , astia dau decrete sa nu i mai trateze ,dar de ce le cereti sa contribuie la sanatate in tinerete si nu le impuneti doar celor care depasec o varsta matura ca macar sa stie omul daca mai vrea sa contribuie sau nu. sunteti josnici ,jalnici si in afara cadrului ue daca tot va raportati!!!!!!

  2. Pai, daca facem o socoteala, milioane de lei contribuim la sanatate.
    Si cand sa solicitam servicii medicale, ni se raspunde :
    n -avem, nu se poate, nu mai sunt fonduri…Mare smechereala pe banii nostri.Stiti cat are un sef de serviciu in CNAS ?
    Nici nu visati !
    Acolo ar trebui structurata schema…
    Nu mai bine punem banii la ciorap pentru cand vom avea nevoie de tratament ?

  3. Rusine cu asa conducatori.
    Dvs nu veti ajunge sa aveti peste 60 de ani? Cum credeti ca va va fi batranetea ?
    Nu aveti pic de respect nici fata de parintii vostrii care si ei sunt peste 60 de ani, darmite pentru noi cei multi simpli si neajutorati de copiii “pusi bine”
    Rusine.
    Sunteti blamati din toate partile dar voi nu aveti credinta si iubire de tara si neam.
    Dupa sufletul vostru sa primiti ceea ce meritati!

  4. Sistemul actual se autodistruge încet și sigur.
    Meritocrația este sistemul viitorului și Românii vor trăi în armonie cu natura.

    • Sa -ti spun eu cum e cu meritocratia voastra? Meritati sa fiti jumuliti de vii si aruncati din start la groapa de gunoi a istoriei, dezbracti si pusi in doi saci de platic , sa nu mai auda omenirea in veci nici macar de existenta voastra!

  5. După 41de ani contribuiți la stat ?Sa nu am dreptul acum la asistenta medicala? Ce vorbiți mai criminalilor O sa se termine și cu voi

  6. Ar trebui să dăm statul în judecată pentru înapoierea banilor cu care am contribuit la sănătate pentru că

  7. Mi-e silă sa comentez astfel de aspecte. Poate vor veni vremuri mai bune, în care oamenii sa se respecte între ei și sa se ajute.

  8. Oricum eram tratați de majoritatea cadrelor medicale umilitor.
    Am evitat cât am putut
    Păcatul lor .
    Dumnezeu ne vede pe toți

  9. Sună a crimă cu premeditare ,nu cu economisirea banilor CNAS ului !
    Pensiile speciale nu le au tăiat, restructurarea ministerelor și agențiilor nu s a intamplat .
    Si mai criticau PSD ul acești criminali !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger