Cauta

Economie la utilități. Bugetarii, trimiși forțat să lucreze de acasă

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunță austeritatea care nu schimbă mare lucru

Așa-zisa Ordonanță a austerității nu stopează decât în mică parte dezmățul din sectorul bugetar. Tăierea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii vine pe fondul unei creșteri la acest capitol, în primul trimestru, cu 17,2% față de perioada similară a anului trecut. În schimb, marea economie se va face prin tragerea obloanelor în birourile instituțiilor de stat și asta pentru că angajații, potrivit proiectului de act normativ, vor fi trimiși, cu forța, să lucreze de acasă.

Pe foarte scurt, Ordonanța austerității îngheață angajările la stat, lovind cel mai tare în sectorul de apărare și ordine publică, unde deficitul de personal a ajuns la cote alarmante. În ce privește măsura tăierii cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, aceasta nu înseamnă neapărat o economie, în condițiile în care, potrivit Ministerului de Finanțe, în primul trimestru al anului 2023, la nivelul bugetului general consolidat, au fost efectuate plăți în sumă de 17.510,9 milioane lei, în creștere cu 17,2% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Marea economie se va face însă prin închiderea birourilor funcționarilor publici, care vor fi obligați să muncească de acasă, reducându-se cheltuielile cu energia electrică și termică, având în vedere că măsura va funcționa pe tot parcursul acestui an, cu posibilitatea de prelungire a perioadei. ”În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prin derogare de la prevederile art. 374 alin. (5) și (7) ale din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, persoanele și durata activității desfășurate în regim de telemuncă se stabilesc de către conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare”, se arată în proiectul de act normativ inițiat de Ministerul de Finanțe. O măsură care dă bine la imagine este însă reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale.

Interzis la mașini, mobilier și birotică

Peste reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, Guvernul va institui și interdicția pentru instituțiile publice în 2023 de a mai cumpăra, de a mai prelua în leasing sau de a mai închiria autoturisme, mobilier și aparatură birotică. Asigurarea necesităților de astfel bunuri se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice.

Totodată, de la intrarea în vigoare a ordonanței până la sfârșitul acestui an, se va suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice și din instituţiile publice locale. O lovitură dură vor primi și zecile de mii de români care au obținut titlul științific de doctor, care beneficiau  de o indemnizaţie lunară pentru acest titlu în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit proiectului de ordonanță, indemnizația se va mai acorda doar dacă persoana care deține titlul științific de doctor îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. ”În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune modificarea fișelor de post”, se precizează în proiect.

Nu s-au atins de consiliile de administrație

Exact acolo unde cheltuielile bugetare sunt uriașe, Guvernul nu a îndrăznit să ia măsuri reale. Deși s-a vorbit despre reducerea numărului de membri din consiliile de administrație, tot ce au reușit să schimbe a fost ca, în 2023, personalul din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, să poată deține calitatea de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere la maximum două întreprinderi publice sau în organele de conducere ale altor entități deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale al cărui sediu se află pe teritoriul României, la alegerea acestora. În situația în care aceste persoane nu își exercită dreptul de opțiune în 30 de zile de la publicarea ordonanței, acestea își vor pierde de drept calitatea de membru din toate consiliile de administrație și/ sau de supraveghere ale întreprinderilor publice sau în organele de conducere ale altor entități deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale.

Ultimele stiri

  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • Exit mobile version