AcasăSOCIALEchinocțiul de toamnă 2024. Ce se întâmplă în noaptea în care ziua...

Echinocțiul de toamnă 2024. Ce se întâmplă în noaptea în care ziua este egală cu noaptea

Toamna, între 21 și 24 septembrie, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera nordică în cea sudică. Anul acesta, echinocțiul de toamnă cade în data de 22 septembrie.

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică.

Ce se întâmplă în noaptea în care ziua este egală cu noaptea

Echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă urmărită de pe planeta noastră, se află exact pe ecuatorul ceresc.

„Punctul echinoctiului de toamna, numit si ‘punct autumnal’, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii, ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului, cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.

Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara”, potrivit Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie

De stăzi şi până pe 21 decembrie, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă.

Atunci, durata nopții va fi maximă, iar a zilei, minimă. Pe 20 iunie 2024 a avut loc solstițiul de vară. Atunci, durata zilei a fost maximă, iar a nopții, minimă.

author avatar
Andrei Ștefan
638 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger